Woensdag 16/06/2021

OpinieRula Salameh

Waarom zoveel afhangt van een kleine wijk in Oost-Jeruzalem

Israëlische grenspolitie voert controles uit in Sheik Jarrah in Oost-Jeruzalem, waar uithuiszetting dreigt voor verschillende Palestijnse families. Beeld AP
Israëlische grenspolitie voert controles uit in Sheik Jarrah in Oost-Jeruzalem, waar uithuiszetting dreigt voor verschillende Palestijnse families.Beeld AP

Rula Salameh is een Palestijnse maatschappelijk opbouwwerkster en filmproducer in Jeruzalem.

Bij de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem raakten deze week meer dan 330 Palestijnen gewond door de Israëlische politie. De spanningen liepen op toen Israël Palestijnen van buiten de stad verhinderde om naar de moskee te komen voor de gebeden van de laatste dagen van de ramadan. Op de Dag van Jeruzalem, een jaarlijks feest waarmee de Israëliërs hun verovering van Oost-Jeruzalem in 1967 vieren, brak grof geweld uit. Maandagochtend bestormde de Israëlische politie het terrein van de moskee, waar de mensen aan het bidden waren. Palestijnen gooiden met stenen en kregen rubberkogels en verdovingsgranaten terug.

Het escalerende geweld tussen de Palestijnen en de Israëlische ordediensten is niet los te zien van de gebeurtenissen in Sheikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem. Buurtbewoners protesteren daar al weken tegen de uithuiszetting van Palestijnse families. Hun actie is net als de protesten in Al Aqsa een daad van verzet. Verzet tegen de onderdrukking, de rechteloosheid en de bezetting waarvan de Palestijnen het slachtoffer zijn sinds in 1948 de staat Israël werd uitgeroepen en ongeveer 750.000 Palestijnen vluchtelingen werden.

De families die in Sheikh Jarrah hun huizen dreigen te verliezen, zijn Palestijnse vluchtelingen die in de oorlog van 1948 uit Haifa en Jaffa werden verdreven. Israël verhinderde hun terugkeer, legde beslag op hun woningen en gaf ze aan Joodse Israëlische families. In de jaren 1950 vestigde de Jordaanse regering, die tot 1967 Oost-Jeruzalem bestuurde, 28 vluchtelingenfamilies in Sheikh Jarrah, in overleg met het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.

Na de oorlog van 1967, toen Israël zijn bezetting uitbreidde naar de Westbank, Oost-Jeruzalem en Gaza, begonnen Joodse kolonisten aanspraak te maken op de huizen van de vluchtelingen in Sheikh Jarrah. Ze baseerden zich op een Israëlische wet uit 1970 die Joden toelaat om eigendommen op te eisen die hun families voor 1948 in Oost-Jeruzalem bezaten.

In 2009 begonnen de kolonisten huizen van families in Sheikh Jarrah over te nemen. Een Israëlische rechtbank zette 53 vluchtelingen, onder wie twintig kinderen, op straat. Vorig najaar bevalen Israëlische rechtbanken opnieuw de uitzetting van Palestijnse families uit hun woningen in Sheikh Jarrah. Vier families tekenden beroep aan, het Israëlische hooggerechtshof had vorige maandag uitspraak moeten doen.

De gemeenschap van Sheikh Jarrah heeft haar protesten hervat, aangevoerd door een nieuwe generatie Palestijnen. Tientallen jongeren hebben zich bij de families aangesloten, ondanks de aanvallen door de kolonisten en de politie.

De steunbetuigingen aan Sheikh Jarrah uit alle delen van Palestina en het buitenland geven mij nieuwe hoop. De activisten op het terrein hebben duidelijk gemaakt dat de uitzettingen geen ‘vastgoedconflict tussen privépartijen’ zijn, zoals de Israëlische regering het voorstelt, maar deel uitmaken van een systemisch beleid om de Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem door Joodse Israëliërs te vervangen.

De wereld kijkt nu naar Sheikh Jarrah. Zondag vroeg de Israëlische minister van Justitie het hooggerechtshof om zijn arrest uit te stellen. Binnen een maand zal een nieuwe datum worden bepaald. Ik denk dat opschorting van de uitspraak en de escalatie van het geweld door Israël in Al Aqsa en Gaza een poging is om de aandacht van Sheikh Jarrah af te leiden.

De families van Sheikh Jarrah en hun verzet tegen de uitzetting zijn emblematisch voor onze vrijheidsstrijd. Nadat de Israëlische politie honderden Palestijnen in de Al Aqsa-moskee verwond had, bestookten militanten in Gaza Israël met raketten. Volgens het Israëlische leger werden zes Israëlische burgers gewond. Israël sloeg terug met luchtaanvallen op Gaza en doodde tientallen mensen, onder wie kinderen.

Ik heb veel berichten over Al Aqsa, Gaza en Sheikh Jarrah ontvangen die benadrukken dat de gebeurtenissen in Al Aqsa en Gaza intrinsiek verband houden met Sheikh Jarrah. In de toekomst van Sheikh Jarrah zien wij ons collectieve lot. Dat lot zie ik ook in het onstuitbare verzet van mijn jonge vrienden in Sheikh Jarrah.

De regering-Netanyahu denkt dat ons verzet tegen de toenemende kolonisatie en de suprematie van Israël in de volgende dagen zal afnemen, maar ze misrekent zich. Niet alleen de toekomst van de families in Sheikh Jarrah staat op het spel. Het gaat ook om de toekomst van ons thuisland.

© 2021 The New York Times Company

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234