Zondag 25/08/2019

Standpunt

Waarom Vreemdelingenzaken beter een pop-upbureau opzet in het Noordstation

Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Weer staan de transitmigranten in het middelpunt van de belangstelling. Niet omdat ze plots massaal aanwezig zouden zijn, maar omdat ze weer meer zichtbaar zijn. Dat komt enkel door de sluiting van de winteropvang voor daklozen in Brussel. Dus moeten deze mensen wel elders een dak boven het hoofd zoeken. Het Noordstation, dat gedrochtelijke architecturale compromis van tochtgat en mausoleum, is dan een locatie waar je zulke groepen kunt verwachten. 

Natuurlijk kunnen de transitmigranten niet zomaar aan hun lot overgelaten worden, daar op de stationsbanken. De aanpak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is er een zoals je die van een beleidsman van zijn type kan verwachten: kordaat en repressief. Minister Jambon wil de transitmigranten laten oppakken en bij voorkeur vastzetten in gesloten centra in afwachting van hun uitwijzing.

Verblijfsstatus

Achter dat idee zit een logica die niet te miskennen valt. Wie in een land met volwaardige asiel- of vluchtelingenprocedure weigert een verblijfsstatus aan te vragen, moet aanvaarden dat hij de deur gewezen kan worden.

Toch schiet de aanpak in zijn eenzijdigheid tekort. Zeker, een spectaculaire politieactie zal komaf maken met het fenomeen van de stationslapers. Maar de transitmigrant zal niet verdwijnen, hij zal enkel uit beeld verdwijnen. Die migranten hebben niet, vaak bij herhaling, hun leven gewaagd om zich hier simpelweg te laten inrekenen. Kurieren am Symptom als beleid: we zouden daar geen genoegen mee mogen nemen.

Een beetje nuchterheid kan helpen. België is een transitland. Dat is het al zeer lang. Het is een van de voornaamste bronnen van onze welvaart. Het is dan ook helemaal niet verwonderlijk dat ook migranten dezelfde transitroute bezigen om hun belangrijkste grondstof te transporteren: zichzelf, op weg naar een mogelijk beter leven in (meestal) Groot-Brittannië. Ook als we politie sturen naar alle stations van het land en alle bosjes langs elke autostrade laten kappen, zal België nog altijd een transitland blijven.

Een kordaat terugwijzingsbeleid is dan een noodzakelijk deel van het beleid. Een deel. Getuigenissen leren dat de betrokken migranten amper weten dat ze niet alleen in ‘London’, maar ook hier kans op een verblijfsstatus maken. De drempel van de nabije Dienst Vreemdelingenzaken is te hoog. Waarom zet Vreemdelingenzaken geen pop-upbureau op in het Noordstation of waar transitmigranten ook verzamelen? Zodat ze tenminste alle spelregels kennen en kunnen overwegen, inclusief de regels voor uitwijzing.

Ook dat zal de transitmigrant niet doen verdwijnen. Het zal wel leiden tot een evenwichtiger beleid, dat meer in lijn ligt met de specifieke ligging van ons land als ultiem knooppunt op een belangrijke, feitelijke migratieroute. Die migratie gaat niet meteen weg, ons land ook niet: dus is enig realisme nuttig. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden