Zaterdag 07/12/2019
Studentenrestaurant De Brug in Gent. Beeld Eric de Mildt

Column


Waarom spelen instellingen niet in op het groeiend aantal moslimjongeren die verder studeren?

Yasmien Naciri is marketeer, student aan de UAntwerpen en voorzitter van de onafhankelijke hulporganisatie Amana. Haar wisselcolumn met Matthias Somers verschijnt wekelijks.

De Antwerpse rector Herman Van Goethem liet in een interview zijn bezorgdheid blijken over de in- en doorstroom van studenten met een migratieachtergrond, waarvan de grootste groep moslimjongeren zijn. De rector benadrukte daarbij het belang van bijlessen, begeleiding en waardering. Op het eerste gezicht een doodnormale oproep. Het was dezelfde mooie boodschap als die van rector Caroline Pauwels aan de Vrije Universiteit Brussel, die de aula’s ook nog eens "te wit" noemde. Ook de Leuvense kandidaat-rector Luc Sels had al eerder dezelfde opmerking gemaakt. Het enige verschil tussen al die boodschappen was dat de Antwerpse rector ook nog voorstelde om – bijvoorbeeld – halalmaaltijden aan te bieden op de universiteit.

Een verstandig voorstel om de studenten van extra accommodatie te voorzien, dacht ik bij mezelf. Want naast al het studeren, is het ook belangrijk dat studenten zich ‘thuisvoelen’ op de universiteit of hogeschool. Een koosjer, halal of vegetarisch aanbod kan daar zeker aan bijdragen. Dat bewijst de Karel de Grote Hogeschool al een dik halfjaar – met haar uitbestede catering –, bij wie de halalmaaltijden op Campus Zuid sterk in de smaak vallen. En die populariteit overbrugt zelfs de religieuze achtergrond.

Desondanks botste het voorbeeldje van de rector niet geheel verwonderlijk op kritiek. Iedereen die de actualiteit volgt, weet maar al te goed dat begrippen zoals ‘halal’ een geconditioneerde reactie van wantrouwen met zich meebrengen. Zelfs al was het geopperde idee van een halalaanbod niet de kern van het betoog. Die kritiek is buiten mezelf gerekend. Los van mijn religieuze achtergrond kan ik het als marketeer niet laten om dergelijke voorstellen toe te juichen. Erkenning en waardering zijn basisbehoeften van de mens en dit voorstel kan daar wel degelijk aan bijdragen. Het vergemakkelijkt bovendien heel wat lunchpauzes voor de studenten en biedt hen ook nog eens de mogelijkheid aan om hun warme maaltijd aan democratischere prijzen te nuttigen in het studentenrestaurant. Hetzelfde geldt voor het huidige aanbod aan vegetarische maaltijden op de universiteit. Daarmee wordt het leven van een vegetarische student – zoals ikzelf – enorm vergemakkelijkt.

Het is me daarom een raadsel waarom instellingen het zouden vertikken om niet in te spelen op de markt en dus in dit geval op het groeiend aantal moslimjongeren die verder studeren. De animo rond deze kwestie deed me weer denken aan de massahysterie die een kinderdagverblijf veroorzaakte nadat het een halalaanbod aan de menukaart had toegevoegd. Dat tot op de dag van vandaag heel wat burgers weigeren in te zien dat er zoiets bestaat als ‘de wet van vraag en aanbod’, baart me dus ernstig zorgen. Gelukkig zijn er nog realistische burgers die op de hoogte zijn van de diversiteit achter de schoolbanken of op de werkvloer en er dus al van uitgaan dat het aanbod uiteindelijk zal antwoorden op de groeiende vraag.

Alcoholvrije tiramisu

Een grote groep blijkt hier hoe dan ook blind voor te willen blijven. Aan de ene kant herrezen de islamofoben in hun panische angst voor halal. Daarbij passeerden opnieuw lachwekkende slogans als ‘Islamisering, wat is dat nou?’ de revue. Aan de andere kant had je enkele internetgebruikers die zich genoodzaakt voelden om duidelijk te maken dat halalmaaltijden “geen magische oplossing” zou zijn voor de structurele problemen in het onderwijs in Vlaanderen. Alsof we dat nog niet wisten…

Het is ridicuul om te doen alsof dit de wezenlijke boodschap was van de rector. Uiteraard is het vanzelfsprekend dat je toekomstige studenten uit de meest kwetsbare groepen niet kan lokken met halalpizza’s of alcoholvrije tiramisu. Daar heb je veel meer voor nodig, zoals een divers lerarenkorps met de nodige knowhow en een gedegen onderwijsbeleid dat elke leerling de geschikte ondersteuning biedt. Of geweldige projecten zoals Klimop en Tutoraat waarbij studenten aan de UAntwerpen aangemoedigd worden om leerlingen uit het secundair onderwijs te motiveren en te ondersteunen.

Studenten aan de Universiteit Gent. Beeld Wouter Van Vooren

Verschillende oplossingen dus voor een van de grootste problemen in het onderwijs. Dat er geen eensgezindheid bestaat over de oplossing(en) en strategie, dat lijkt de evidentie zelve. Maar over één ding is er zelfs geen discussie mogelijk. Als de vraag bij de studenten leeft, is het toevoegen van een halalaanbod het enige juiste antwoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234