ColumnMark Coenen
Waarom niet denken aan de Coca-Cola Zero Kathedraal van Antwerpen en het Dovy Keukens Gravensteen?
Mark Coenen is columnist.
Behalve in ziekenhuizen wordt er nauwelijks nog gebeden. Tot er een kerk in brand staat en de Ave Maria’s, met zwiebelende gsm’s gefilmd, de wereld rondgaan. Iedereen tranen in de ogen. Paris vaut bien une messe.
Paris vaut bien un feu ardent: er zijn weinig gebeurtenissen fotogenieker en indrukwekkender.
Zoals men ’s avonds peinzend in het haardvuur staart na een welbestede dag verzamelden de Parijzenaars zich rond hun afbrandende kerk. Van trots naar toorts in een krap halfuurtje: een crematorium voor het vermoeide christendom. Tenminste: dat werd ervan gemaakt.
De kerk als overspannen symbool van een tijd waarnaar we alleen verwijzen als het ons goed uitkomt. Een mens die sterft is als een museum dat brandt, een kerk die brandt is als een beschaving die in de fik gaat: zoiets.
Barbarij
In de top 10 van best verkochte boeken van Amazon Frankrijk staan sinds gisteren acht boeken van Victor Hugo over Notre-Dame de Paris. Op tien staat de Kamasutra: seks na rouw helpt altijd.
De beroemde Franse criticus Bernard Pivot trok op Twitter zo veel registers open dat mijn oren begonnen te fluiten.“Quand la flèche, en feu, de Notre-Dame de Paris a basculé dans le vide, c'était comme si, ensemble, l'histoire, la foi et la beauté avaient renoncé devant la barbarie”, weende hij zachtjes.
Alsof de beschaving plaatsgemaakt had voor de barbarij. Terwijl het gewoon de schuld van een incompetente aannemer is en voor heel veel malloten jammer genoeg niet veroorzaakt door andere malloten van onzuivere gezindte ter hoogte van Islamabad.
“Marie, pourquoi n'intervenez-vous pas? Pourquoi laissez-vous le feu dévorer votre plus belle maison de France?”, schreef hij ten einde raad.
Ik ga ervan uit dat hij met Marie de dame bedoelt naar wie de kerk vernoemd is. Dat deze mevrouw in de hele wereldgeschiedenis sinds het begin van de christelijke tijd niet is tussengekomen was hem blijkbaar ontgaan. Daar houdt Zij zich gelukkig niet mee bezig: Zij heeft wel wat anders te doen.
Brandgeurtje
Sneller dan Victor Campenaerts kan rijden werd er geld ingezameld om Het Symbool weer uit de asse te doen herrijzen. Dat aan dat geld een brandgeurtje zit dondert niet: het is het gebaar dat telt.
Dat dankzij de giften de betrokken firma’s duizelingwekkende belastingkorting krijgen en dat daardoor de gewone Fransman de heropbouw zal betalen: een ongemakkelijke waarheid die niet past in de pas hervonden nationale eenheid.
Dat Bernard Arnault gevraagd zou hebben om in ruil de kerk tot de Notre-Dame de Louis Vuitton Moët Hennessy te herdopen is trouwens een vuile leugen. Het opent anders wel perspectieven voor de ondergefinancierde monumenten in België. Waarom niet denken aan Het Lottopaleis van Justitie, de Coca-Cola Zero Kathedraal van Antwerpen en het Dovy Keukens Gravensteen?
Op den duur wordt men alles gewoon.