Vrijdag 21/02/2020
Beeld rv

Column

Waarom ‘M!LF’ heruitzenden als zelfs de makers zich ervoor schamen?

Julie Cafmeyer is columnist.

De tv-makers Bart Cannaerts en Tim Van Aelst reageren in De Standaard op de heruitzending van hun programma M!LF uit 2009 op Q2. Cannaerts zegt dat dat voor hem niet had gehoeven. Ze wilden met dat programma de stoere, misogyne man te kijk zetten, maar bereikten net het tegenovergestelde. Er werden moppen gemaakt over vrouwen à la: ‘Waarom heeft een vrouw één hersencel meer dan een koe? Om niet in de keuken te kakken.’ Mannen werden als hooligans opgehitst door dit soort moppen.

Ook Van Aelst schrok van mannen in het publiek die opveerden bij foute moppen en dan keihard riepen: ‘Ja, zeg het die wijven maar eens goed, godverdomme!’ Hij zegt dat het programma nu gedateerd aanvoelt, zowel vormelijk als inhoudelijk. Hij is zelfs te beschaamd om zelf nog te kijken.

Nu stel ik mij de vraag: welke relevantie heeft dit programma nog? En vooral: waarom wordt het nog uitgezonden als zelfs de makers zich inmiddels en volledig terecht doodschamen voor hun eigen product?

M!LF staat voor ‘Man Liberation Front’. De makers wilden de man op een satirische manier bevrijden door komaf te maken met de vervrouwelijking van de Vlaamse man. Anno 2019 is er een nieuw begrip opgetreden: ‘toxic masculinity’. Dwingende culturele normen omtrent ‘mannelijkheid’ brengen mannen schade toe. Jongens worden bijvoorbeeld vaak opgevoed met het idee dat ‘een echte man niet weent’. Ze moeten hun emoties vaak verstoppen. Dat leidt tot stress, maskers en zelfs gewelddadig gedrag.

Vandaag lijken we te weten dat de bevrijding van de man er niet om gaat zich nog mannelijker te tonen, maar net om het creëren van een sfeer waarin mannen zich vrij voelen om hun emoties, zwaktes en verdriet te tonen zonder daarvoor als ‘mietje’ of ‘softie’ door het leven te gaan.

In de Franse podcast Dans le genre, een programma dat zich toelegt op gender en identiteit, zegt schrijver en filmmaker Virginie Despentes dat ze vindt dat mannen extreem traag zijn. “Waarom dragen mannen nog geen rokken? Waarom gebruiken ze nog geen make-up? En waarom verenigen mannen zich nog steeds niet om het over onderwerpen te hebben die hen rechtstreeks aanbelangen, zoals verkrachting?”

Dans le genre gaat over de zoektocht naar je eigen identiteit en de ontdekking dat je sekse niet je hele persoonlijkheid hoeft te bepalen. Dat je zelf kunt kiezen hoe mannelijk of vrouwelijk je je voelt en dat dit gevoel ook constant kan veranderen.

Vergelijk deze insteek met de heruitzending van een gedateerde kopie van misogynie. We hebben nieuwe programma’s rondom gender en identiteit nodig. Aan de productiehuizen die nu beginnen te brainstormen: nee, die hoeven niet alleen gemaakt te worden door witte, heteroseksuele mannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234