Donderdag 23/05/2019

Column

Waarom leggen Bulgaren Ierse stenen in het hart van Europa?

Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

De koude bijt en het is sakkeren, onderweg door de voetgangerszone in de Brusselse binnenstad. In plaats van een boulevard is het hier nog steeds een labyrint: overal staat hekwerk dat wandelpad van onafgewerkte percelen scheidt. 

Daarin, omgeven door stof en decibels, werpen mannen met rechthoekige keien die ze snel en precies in rijen naast elkaar leggen. Rijstplanters zou je denken, al is de taal die in rukken uit hun monden komt meer Slavisch dan Oriëntaals. Het is hier Europa tenslotte, bouwen is bovenal Oostblok-handigheid.

Het moet de sluimerende invloed van de brexit zijn die mij opnieuw naar de grote steenstapels naast de werkmannen doet kijken. Op de plasticfolie rond de keien staat: ‘Kilkenny Limestone Quarries Ltd.’, en iets verder: ‘Ireland’. Net nu dat taaie eiland een latrelatie aangesmeerd krijgt door Brussel, leggen Bulgaren Ierse stenen in het hart van het hart van Europa. 

Ik bel een bevriend architect die verbaasd reageert. Blijkbaar zijn er perfecte straatstenen op 50 kilometer van Brussel te krijgen, bij de Carrières du Hainaut. In Soignies, zegt hij. In Zinnik, zegt Google. Maar toch: de groeves van Kellymount liggen 970 kilometer van Brussel verwijderd, twintig keer verder dan die waar Belgische hardsteen ontgonnen wordt. Europa is natuurlijk een economische en geen ecologische unie, maar dat het land van Beckett en dat van Magritte daarom een surrealistische keienpolka moeten dansen, steekt. 

Ik gun Dublin zijn stenen, maar ook Zinnik zijn sticker: ‘Tot ier en niet verder’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.