Zondag 17/01/2021

OpinieRémy Bonny

Waarom dit seksschandaal uiterst ongelegen komt voor Orbán en de zijnen

Rémy Bonny.Beeld rv

Rémy Bonny is als activist en Vlaams politicoloog actief rond LGBTI-rechten in Centraal- en Oost-Europa. Vorig jaar woonde hij voor onderzoek in Boedapest, Hongarije.

De Brusselse politie trof een twintigtal naakte mannen aan vorige vrijdag op een illegale lockdownorgie. Naast twee diplomaten troffen de agenten er ook de architect van de ultraconservatieve Hongaarse politiek aan: (ondertussen voormalig) Europarlementslid József Szájer. Het brengt de homo- en transfobe regering van Viktor Orbán in een moeilijk parket. Voor het eerst komt de hypocriete politiek van de Hongaarse regering breed aan het licht.

Het nieuws sloeg in als een bom bij de homo- en transfobe Hongaarse regering. Szájer is persoonlijk verantwoordelijk voor heel wat van de anti-LGBTI-politiek van de Orbán-regering van de voorbije tien jaar. Zo herschreef hij in 2010 de Hongaarse grondwet, waar hij aan toevoegde dat een huwelijk enkel afgesloten kan worden tussen koppels van een verschillend geslacht. Vele van zijn Fidesz-collega’s lieten zich de voorbije jaren erg agressief uit over de LGBTI-gemeenschap. 

Verscheidene leden van de meerderheid riepen in het verleden op om de Pride in Boedapest te verbieden. Vorig jaar vergeleek de voorzitter van het Hongaarse parlement László Kövér adoptie door homokoppels met pedofilie. Eerder dit jaar verbood het Hongaarse parlement, één dag na de afkondiging van de eerste lockdown, het wettelijk veranderen van gender. Op die manier werd iedere wettelijke erkenning van trans- en interseksuele personen geschrapt. 

Bij de afkondiging van de tweede lockdown kondigde de regeringspartij aan opnieuw de grondwet te willen wijzigen. Zo willen ze adoptie door koppels van hetzelfde geslacht verbieden. Leerkrachten zouden ook grondwettelijk verplicht worden om christelijke waarden te onderwijzen. Op die manier willen ze beletten dat leerkrachten zich tijdens de les positief uitlaten over LGBTI-personen, of LGBTI-organisaties op school uitnodigen voor seksuele opvoeding. Daarnaast willen ze ook nog de Autoriteit voor Gelijke Behandeling afschaffen, de Hongaarse Unia zeg maar. Eerder deze maand stemde de gemeente Nagykáta een resolutie die de bewoners van de gemeente moet ‘beschermen’ tegen de ‘LGBTI-ideologie’. Deze resolutie is vergelijkbaar met de ‘LGBTI -vrije zones’ in Polen.

Ook internationaal nam Hongarije de voorbije jaren een leidersrol op binnen ultraconservatieve anti-LGBTI-organisaties. Zo organiseerde de Hongaarse minister voor Familiezaken Katalin Novák in 2017 het aan Rusland gelinkte oerconservatieve World Congress of Families. Novák werd vorig jaar ook voorzitter van het Political Network for Values, een internationale denktank gelinkt aan Amerikaanse evangelisten dicht bij Trump, oligarchen dicht bij het Kremlin, en gelinkt aan het Braziliaanse Tradition, Family & Property, waar Dries Van Langenhove nog op zomerkamp ging.

Iedereen die de Hongaarse regering wijst op hun homo- en transfobe gedrag, moet eraan geloven. Zo verweet Katalin Novák me vorige week nog “leugens en laster”, toen ik haar wees op contacten met Rusland via de oerconservatieve organisaties waar ze deel van uitmaakt.

Een orgie voor homoseksuele mannen waarop een voorname Hongaarse politicus wordt aangetroffen, komt dus uiterst ongelegen. De media die gelinkt worden aan de overheid doen er alles aan om het verhaal in de doofpot te stoppen. Maar via de sociale media bereikt het nieuws toch de modale Hongaar. Het is trouwens het tweede seksschandaal voor de Hongaarse regeringspartij Fidesz dit jaar. Eerder werd de burgemeester van Györ gefotografeerd tijdens een spetterend feestje op een jacht met een aantal prostituees. De ‘christelijke waarden’-politiek kan Orbán nu wel begraven.

De zaak-Szájer toont aan dat LGBTI-personen overal aanwezig zijn. Het is geen fenomeen van links of rechts. LGBTI-rechten zijn mensenrechten. Iedere democratische staat moet deze rechten onderschrijven. Dat Orbán de voorbije tien jaar de LGBTI-gemeenschap aanviel, heeft dus weinig met geloof of ideologie te maken. Orbán doet dit in een poging de democratie af te breken en de Europese Unie aan te vallen.

Dit incident toont meer dan ooit tevoren de hypocrisie van Fidesz aan de Hongaren, ook aan die op het platteland, waar de partij het sterkst staat. Terwijl het coronabeleid van Orbán op barsten staat, zijn ze bezig met het terugschroeven van de rechten van LGBTI-personen. De Hongaarse munteenheid, de forint, doet het al enkele maanden slecht. Dit schandaal opent de ogen van de vele Hongaren die hun koopkracht als sneeuw voor de zon zien wegsmelten ongetwijfeld nog een beetje meer.

Het is aan het Hongaarse maatschappelijke middenveld om de onvrede ten opzichte van de regering-Orbán te gebruiken en de handen in elkaar te slaan om een geloofwaardige en sterke oppositie uit te bouwen. Hongarije hoort bij de Europese Unie, maar het zal enkel bij de EU blijven als het democratie en gelijkheid hoog in het vaandel blijft dragen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234