Woensdag 20/11/2019

Waarom de 11 septembergeneratie de integratieboot al lang is gepasseerd

Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Beeld PHOTO_NEWS

Khalid El Jafoufi is student rechten aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de islamitische studentenclub Mahara. Hij antwoordt op het opiniestuk van Patrick Loobuyck.

"Integreer u!" Een zin die arbeidsmigranten en hun kinderen jarenlang om de oren kregen. Er werd terecht verwacht dat ze onder meer de taal aanleren en kennismaken met de Vlaamse en Belgische samenleving, om nadien als volwaardig burger voet aan wal te zetten.

Hun kinderen, intussen van de derde generatie, zijn echter aan wal geboren en getogen. Toch hebben ook zij nog al te vaak te kampen met het integratieverwijt. Vooral na de aanslagen van 11 september werden de verwachtingen aanzienlijk verscherpt. Onze pluralistische samenleving moest en zal werk maken van een proces waarbij de verschillende referentiekaders in harmonie met elkaar kunnen leven.

Khalid El Jafoufi. Beeld rv

Actief pluralisme in de praktijk

De 11 septembergeneratie heeft dat goed begrepen en heeft in samenwerking met de 'oudere garde' de trein genomen richting het actief pluralisme als inclusief samenlevingsmodel. Helaas hebben verschillende treinreizigers een compleet ander beeld van het eindstation. Moslimjongeren worden niet bepaald 'utopisch' toegejuicht als ze naar het katholiek of het gemeenschapsonderwijs gaan. Ze worden gediscrimineerd, gedemotiveerd en in een watervalsysteem gemanoeuvreerd.

Met die problematische gang van zaken trachten vele moslimjongeren te overleven tot aan de inschrijving aan de universiteit of hogeschool. De Universiteit Antwerpen zit ook op dezelfde trein, maar kan daarentegen wel een juiste inschatting maken van die eindbestemming.

"Actief pluralisme is zelf geen levensbeschouwing, maar een houding ten aanzien van (de eigen en andere) levensbeschouwingen. Het insisteert op een inhoudelijke dialoog binnen en tussen levensbeschouwingen en op een concreet engagement dat levensbeschouwingen als fenomeen, als overtuiging én als praktijk, ernstig wil nemen." Zo staat te lezen in de visieverklaring van de universiteit.

Mahara rolt de mouwen op

Vanuit die ambitie heb ik samen met enkele studenten een islamitisch geïnspireerde studentenvereniging uit de grond gestampt. Wij willen onze verantwoordelijkheid opnemen door enerzijds zelf de sociale (islamitische) bril te verscherpen en anderzijds ervoor te zorgen dat die sociale bril ook toegankelijk is voor studenten met een ander referentiekader. Nadien plaatsen we de verschillende brillen op gelijke voet naast elkaar door middel van dialoog.

"Wat is daar nu zo religieus aan?" hoor ik velen al fluisteren. Wel, Allah zegt in de Koran: "O mensen, Wij hebben jullie uit een man en vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar zouden leren kennen..." (Koran 49:13)

Dit vers houdt dus de opdracht in, het 'anders-zijn' van anderen te aanvaarden en met hen een dialoog aan te gaan, op voet van gelijkheid. Zodoende wordt samenwerking en inclusie niet alleen door de universiteit zelf aangemoedigd, maar evenzeer door de islam. Ziehier de verzoening van beide werelden...

Levensbeschouwing als meerwaarde

Om die redenen leeft Mahara in de overtuiging dat levensbeschouwelijke studentenverenigingen elk op hun manier kunnen bijdragen aan de bouw van een inclusief verhaal. Het is onterecht om dergelijke initiatieven bij voorbaat negatief, of minstens met de nodige scepsis te catalogiseren. Zeker als de openheid naar anderen reeds in de beginselverklaring van dergelijke verenigingen is vastgespijkerd.

Denkers als Patrick Loobuyck zijn zelfs onontbeerlijk voor de ontwikkeling van studentenverenigingen zoals Mahara. Al was het maar om diametraal van mening te verschillen over het ideale onderwijsmodel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234