Vrijdag 18/10/2019

Opinie

Waarom Boef boycotten en de rest niet?

Fouad Gandoul. Beeld Tim Dirven

Fouad Gandoul is politicoloog, regioverantwoordelijke ACV Midden-Limburg en medeoprichter van de vzw EmBeM (Empowering Belgian Muslims).

Dat Boef een complete idioot is en dat hij zichzelf in de voet schoot met zijn uitspraken, behoeft geen betoog. Maar de ongelijke behandeling doet vragen rijzen. Waarom Boef wel boycotten en de rest niet?

Opkomend raptalent en ex-straatjochie Boef zegt in een Snapchat-video die viraal is gegaan dat hij alle meisjes die, al dan niet kortgerokt, tot vroeg in de ochtend in discotheken zitten als hoeren beschouwt. Ah ja, want in zijn leefwereld bestaat er een zwart-witscheiding tussen nette meiden en hoeren. De mening van de jongeman is hemeltergend, maar zeker niet uitzonderlijk. Ja, zulke meningen moet je absoluut veroordelen en Boef zal hier nog heel lang de consequenties van ondervinden – al betwijfel ik of dat wel echt het geval zal zijn. 

Maar laat ons ook de dingen wat in perspectief zien en vooral niet gaan essentialiseren. Op de sociale media word je overspoeld door schuimbekkende reacties die allemaal één ding gemeen hebben. De idiote uitspraken van een onvolwassen rapper worden luidkeels toegeschreven aan zijn cultuur (lees: de Algerijnse cultuur i.p.v. de cultuur van de straat). De onbestaande link met islam wordt er gemakshalve bij gefantaseerd, kwestie van nog eens goed voluit te kunnen gaan en het gevaar van dé moslim te accentueren. De zuurtegraad van de ongefundeerde stellingen en veronderstellingen wijst nogmaals op het feit dat de onderbuik in Vlaanderen vol met ongezonde emoties zit. Emoties die natuurlijk politiek gemakkelijk te exploiteren zijn.

MNM-dj Karolien Debecker weigert Boef nog te draaien op de radio omwille van zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. Prima, applaus op alle banken, van mij incluis. Maar wacht even. Zijn er misschien nog artiesten wiens lyrics en levenswandel doorspekt zijn van dat soort boodschappen en die de vrouw reduceren tot lustobject ? Wat met Chris Brown, Lil’ Wayne, Snoop Dogg, Rick Ross, French Montana, Dr. Dre, Jay Z, Nelly en ga zo maar door? Allemaal global rappers die stinkend rijk zijn geworden door misogyne lyrics en ook geen bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen. 

Hoe vaak is Nelly niet op nationale televisie aangevallen door vrouwenverenigingen voor zijn megapopulaire maar o zo vrouwonvriendelijke videoclip 'Tip Drill'? Chris Brown sloeg Rihanna de intensieve zorgen in, werd er zelfs voor veroordeeld maar wordt toch zot gedraaid op MNM en andere radiostations. Of ligt het misschien aan iets anders? Pascal Smet (sp.a) noemde Brussel onlangs nog een hoer en heeft niet dezelfde (doch terechte) verontwaardiging over zich heen gekregen.

Beeld ANP Kippa

In 2010 lanceerden Studio Brussel en andere radiostations de hype van het tentsletje, zijnde een meisje dat op festivals met verschillende jongens aanpapt. De term werd finaal het woord van dat jaar in de categorie jongerentaal. In 2008 was dat nog het woord swaffelen. Zo wordt blijkbaar nu het woord kech (een Nederlandse verbastering van een scheldwoord in een Marokkaans dialect) gretig gebruikt door jongeren, en krijgt het verschillende betekenissen die altijd pejoratief van aard zijn. Vulgair taalgebruik lijkt eigen aan een bepaalde leeftijd. Alhoewel, Herman Brusselmans bedient zich vaak van dezelfde registers.

Wederom, er is geen enkele verschoningsgrond voor de ronduit idiote uitspraken van Boef, maar laten we a.u.b. de zaken niet disproportioneel opblazen en vooral consequent handelen. Hoe kunnen we meer inzetten op gendergelijkheid in de opvoeding van onze kinderen? Hoe zorgen we ervoor dat jongeren niet opgroeien met de scheve gedachte dat je met vrouwonvriendelijke houdingen wegkomt? Het zou niet mogen uitmaken of dat nu op de payroll is, in een boardroom of op straat. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234