Zondag 05/02/2023
Othman El Hammouchi. Beeld Wouter Van Vooren
Othman El Hammouchi.Beeld Wouter Van Vooren

OpinieOthman El Hammouchi

Waarom allochtonen dol zijn op Marc Van Ranst

Othman El Hammouchi is auteur van ‘Lastige waarheden’ en activist voor religieuze vrijheid.

Othman El Hammouchi

Nu de coronacrisis het land in haar greep houdt, hebben politici steeds meer plaats moeten ruimen voor deskundigen die ons door deze periode heen trachten te sleuren. Onder hen is het bekendste gezicht wellicht dat van professor Marc Van Ranst, die onvermoeibaar van studio naar studio holt om duiding te geven over de evoluerende situatie. Dat heeft hem een grote erkenning opgeleverd bij brede lagen van de bevolking. Als we sociale media als barometer mogen nemen, blijkt hij echter ook razend populair bij jonge allochtonen. Of hoe elementair respect wonderen kan verrichten.

Wie vandaag de moed kan opbrengen om zich op sociale media te begeven, zal zich verbazen over de hoeveelheid accounts die in hun naam of beschrijving een enthousiaste steun uitspreken voor onze nationale viroloog. Ze behoren vaak toe aan jonge allochtonen, wier harten hij heeft weten te veroveren. De goede professor lijkt iets te hebben losgemaakt in een doelgroep die politici sedert jaren met weinig succes proberen te bereiken.

Wat is zijn geheim? Een viraal interview dat hij gaf aan Borgerhout TV op de Turnhoutsebaan vat het denk ik goed samen. De journalist vraagt hem naar de ramadan, die binnenkort van start gaat. “Uiteraard is de ramadan een belangrijke periode voor een groot deel van onze mensen”, antwoordt Van Ranst, alvorens de maatregelen op te sommen die genomen moeten worden in het kader van de corona-epidemie.

Onze mensen. Die vanzelfsprekende inclusie is zo verfrissend. Wie niet oplet, heeft die twee kleine woorden zo gemist. Voor allochtonen, die eraan gewend zijn geraakt enkel ter sprake gebracht te worden in een pejoratieve context, zijn ze echter zo fijn om te horen. Het is zo lang geleden dat een prominente figuur met publieke verantwoordelijkheid zo’n spontaan basisrespect opbracht voor zijn andersgekleurde medemens.

Durven vertrouwen

Het succes van Van Ranst is het falen van een hele politieke klasse. Het is de vrucht van een publiek debat dat sedert jaren vergiftigd wordt door een onophoudelijke stroom haat tegen minderheden, waartegen niemand zich durft te verzetten. Allochtonen hebben geleerd zich elke dag weer schrap te zetten wanneer ze de krant openslaan of op Twitter inloggen. Welke foute uitspraak heeft politicus X vandaag weer gedaan?

Iemand maakte de cynische opmerking dat het wel snel afgelopen zou zijn met allochtone bewondering van de professor zodra hij een gebrekkige naleving van de coronamaatregelen tijdens de ramadan zou aanklagen. Wie zo denkt, heeft niets begrepen van de morele dynamiek die hier plaatsvindt. Door respect voor ons te tonen, heeft Van Ranst op zijn beurt het respect van allochtonen gewonnen. We zullen niet achterdochtig zijn wanneer hij kritiek uit of ons aanmaant om het beter te doen. Het spook van het racisme, dat zovele interacties vergiftigt door zijn latente en immer ambigue aanwezigheid, is definitief uitgebannen.

Zo kan de coronacrisis misschien een overgang betekenen naar een betere maatschappij. Een waar we elkaar over de grenzen van afkomst heen durven te vertrouwen, en waarin het samenleven gebaseerd is op een wederzijds respect. Het lijkt een verre droom, maar de voorsmaak die we ervan krijgen, is o zo zoet. Daarom zijn allochtonen dol op Marc Van Ranst.

Marc Van Ranst. Beeld johan jacobs
Marc Van Ranst.Beeld johan jacobs

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234