Zondag 26/06/2022

StandpuntStavros Kelepouris

Waar ligt de rode lijn voor het Westen?

null Beeld DM
Beeld DM

Stavros Kelepouris is journalist.

Stavros Kelepouris

Alles wijst erop dat de aanvankelijke militaire strategie van de Russen gefaald heeft. Oekraïne zal, zonder steun van de NAVO, wellicht ten langen leste het onderspit delven. Maar de blitzkrieg die de Russen hoopten te plegen op belangrijke stedelijke gebieden loopt veel moeizamer en tegen een veel hogere prijs dan geanticipeerd – althans volgens de westerse inlichtingendiensten.

Rusland heeft dan ook zijn werkwijze herzien. In de tweede week van de invasie is duidelijk dat alle terughoudendheid uit de strategische draaiboeken verdwenen is. Evacuatiekonvooien langs humanitaire corridors worden beschoten, nutsvoorzieningen worden afgesneden, steden worden platgebombardeerd en omsingeld tot de bevolking door een gebrek aan levensmiddelen op de knieën gedwongen wordt.

Er zijn duidelijke en goede redenen waarom het Westen niet wil ingrijpen. In essentie komen die erop neer dat de NAVO geen kernoorlog wil uitlokken. En dus blijven de westerse mogendheden van een afstand toekijken. Alle economische sancties ten spijt lijkt Poetin niet van plan zijn kar te keren. Nu Rusland door VISA en Mastercard geweerd wordt, richt het zich op het Chinese equivalent UnionPay.

“Sterven voor Gdansk, neen!”, schreef de Franse socialist Déat in 1939. Zij aan zij met de Polen de Duitsers bekampen voor ‘onze vrijheden’ was Déat allemaal goed en wel, maar niet als Frankrijk daardoor mee in de oorlog gesleurd zou worden. Frankrijk werd later alsnog onder de voet gelopen.

Die anekdote is nog geen reden om de NAVO nu halsoverkop in een militair avontuur te storten – al zijn er opvallende parallellen tussen de propaganda van de nazi’s en de vergoelijkende leugens van het Russische schurkenregime. Maar het doet wel de vraag stellen: waar ligt de rode lijn voor het Westen? In het Joegoslavië van de jaren 90 liet de NAVO het werk over aan de peacekeeping-troepen van de VN, tot de onpeilbare diepte van de humanitaire crisis en de genocide duidelijk werden. Het lijkt niet ondenkbaar dat in Oekraïne de barbaarse wreedheid van de Russische troepen de NAVO uiteindelijk tot initiatief dwingt.

Wellicht is er maar één manier om aan een oorlog met heel Europa te ontsnappen: een elegante exit voor Rusland, met een minimum aan gezichtsverlies voor Vladimir Poetin. En het initiatief zal van de Amerikanen moeten komen. Poetin wil erkend worden door Joe Biden, niet door Emmanuel Macron.

De perverse vaststelling is dat Oekraïne wellicht het lijdend voorwerp van iedere mogelijke deal zal blijken te zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat Poetin zou afdruipen zonder een duidelijke westerse toegift. De dure woorden van Europa over toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie zullen dan niet meer blijken dan dat: woorden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234