Donderdag 23/03/2023

Nieuwjaarsbrieven

Waar kijken deze bekende pennen naar uit in 2021? ‘De terugkeer van de gezellige dames-wc’

null Beeld DM
Beeld DM

Vijftien columnisten en stemmen van De Morgen geven in hun alternatieve nieuwjaarsbrieven antwoord op de vraag: waar kijkt u in 2021 reikhalzend naar uit?

Astrid Snoeys

Delphine Lecompte fikt een woning af: ‘Wat een zalige kerst; eerst een dode lamaverzorger en nu ook nog braaksel in mijn anders zo nette woning’

Dichter en Humo-columnist Delphine Lecompte staat nog even stil bij een rare kerst:

“Plots ben ik misselijk, ik kots naast de opgezette reiger

De gootsteen kon ik helaas niet tijdig bereiken

De bedeesde zeepzieder zegt sarcastisch: ‘Wat een zalige kerst; eerst een dode lamaverzorger

En nu ook nog braaksel in mijn anders zo nette haast steriele eerlijk gezegd

Zielloze woning. Kom, we steken mijn woning in brand!’”

Lees hier haar brief.

Delphine Lecompte. Beeld rv
Delphine Lecompte.Beeld rv

Marnix Peeters viert zijn vader: ‘Wat eeuwelingen zeggen als men hen vraagt naar het geheim van hun hoge leeftijd’

“Na de dood van mijn moeder, nu bijna drie jaar geleden, is zijn verbetenheid om in leven te blijven alleen maar groter geworden. Zijn zicht is sterk achteruitgegaan, hij is bijna blind, maar hij blijft zich stil en dapper voor de dood verschansen. Hij wijst meer dan ooit elke verandering af, hij verzet zich tegen elke wijziging of nuance.”

Lees hier zijn brief.

Marnix Peeters. Beeld rv
Marnix Peeters.Beeld rv

‘Dromen van een spacedildo’: Stella Bergsma kijkt naar spaceporno

“Strakblauwe lucht met een helder zonnetje dat voor een beetje tegenlicht zorgt, maar op de voorgrond is hij duidelijk te zien: een grote zwarte... tja, ik wil toch zeggen... penis.” Stella Bergsma, auteur en columnist, kijkt uit naar het moment waarop we onze ‘brandende aarde’ kunnen verlaten.

Lees hier haar brief.

Stella Bergsma. Beeld rv
Stella Bergsma.Beeld rv

Heleen Debruyne bewierookt vrouwen: ‘We stonden erbij en we keken ernaar toen duidelijk werd dat de coronacrisis slecht uitpakt voor vrouwen’

“De mens leert uit zijn fouten. En wat hebben we geleerd uit eerdere crisisperiodes? Dat verworvenheden op het vlak van mannen en vrouwen in moeilijke tijden niet meer dan een dun laagje vernis over de oude ongelijkheden blijken te zijn.” Historicus en columnist Heleen Debruyne kijkt uit naar het moment waarop onbetaalde zorgarbeid van vrouwen wordt erkend.

Lees hier haar brief.

Heleen Debruyne. Beeld rv
Heleen Debruyne.Beeld rv

Mohamed Ouaamari verrast zijn eega: ‘Mijn vrouw haar verrassingsfeest wordt even spontaan als de gemiddelde nationale feestdag in een dictatoriale staat’

“In juni studeert mijn vrouw Hanane af aan de universiteit. Tenminste, als er geen onverwachte dingen gebeuren in deze laatste rechte lijn naar een vrij leven zonder onderwijs. Deze zomer heeft ze hopelijk een masterdiploma geschiedenis op zak. Dan voegt zij zich bij de rest van hardwerkend Vlaanderen om een handje te helpen bij de groei van onze heilige economie. Dat verdient een feest. Een groot feest. Een verrassingsfeest! En dat ga ik organiseren.”

Lees hier zijn brief.

Mohamed Ouaamari. Beeld rv
Mohamed Ouaamari.Beeld rv

Marc Didden blijft wandelen: ‘De Brusselse wandelaar trotseert zijdelingse aanvallen van snelfietsers en wordt belaagd door Deliveroo-slaven’

“Ik ben een moedig mens. Want ik ben een wandelaar. Wandelaars zijn per definitie moedig. Daarom heb ik niets dan lof voor hen. Ze trotseren voortdurend en met de glimlach zijdelingse aanvallen van snelfietsers en worden vaak frontaal belaagd door lichtjes verdoofde Deliveroo-slaven.” Columnist en regisseur Marc Didden kijkt in 2021 uit naar een stadswandeling zonder obstakels.

Lees hier zijn brief.

Marc Didden. Beeld rv
Marc Didden.Beeld rv

Katrin Swartenbroux eert het vrouwen-wc: ‘Op de damestoiletten zal er altijd iemand zijn die je haar achterover houdt wanneer je moet overgeven’

“Er is geen plek ter wereld waar mijn geloof in de mensheid meer versterkt wordt dan in de vrouwentoiletten. Wie er ooit al een voet heeft binnengezet, weet dat het perfect functionerende mini-maatschappijen zijn waar je bestaans­recht niet in twijfel wordt getrokken. Ieders aanwezigheid is gegrond en genoodzaakt – of je nu dringend moet plassen, behoefte hebt aan een goede huilbui of juist aan een dipje, gefrustreerd in een prop toiletpapier wilt roepen of eindelijk de scheet wilt bevrijden die je al sinds het begin van je Tinder-date ophoudt.” De Morgen-journaliste Katrin Swartenbroux kijkt uit naar de terugkeer van de gezellige dames-wc.

Lees hier haar brief.

Katrin Swartenbroux. Beeld rv
Katrin Swartenbroux.Beeld rv

Aya Sabi is niet zomaar hoopvol: “‘Troost je, nu kan het alleen maar beter gaan.’ En toch gaat het altijd maar slechter”

Schrijver en De Morgen-columnist Aya Sabi kijkt uit naar een jaar waarin ze meer dan nu ‘in het moment’ zal gaan leven. “Er is maar één weg en dat is de weg vóor ons. Na 2020 is er nu eenmaal 2021. En ja, je weet heel goed wat ik nu ga schrijven: na het afgelopen jaar is de kans wel érg klein dat het nog slechter zal gaan. Klop nu even af op hout voor het dak naar beneden valt!”

Lees hier haar brief.

Aya Sabi. Beeld rv
Aya Sabi.Beeld rv

Hans Vandeweghe plant een trip naar Tokio: ‘Een WK voetbal is fastfood, de Spelen zijn een bruisende uitgaansbuurt vol sterrenzaken’

De Morgen-journalist Hans Vandeweghe kijkt uit naar zijn laatste grote trip als sportjournalist. “In 2021 is Tokio aan de beurt. Ik zag er lang tegen op. Tokio is nooit een feest, het is gewoon geen plezante stad. Combineer dat met die Japanse obsessie voor hygiëne en kadaverdiscipline, bovendien in pandemische tijden, en u weet wat ik bedoel. De laatste keer in Tokio is alweer twintig jaar geleden, maar ik gok dat het er nu niet minder druk is.”

Lees hier zijn brief.

Hans Vandeweghe. Beeld rv
Hans Vandeweghe.Beeld rv

Mark Elchardus toost op Faust: ‘We weten van toeten noch blazen. Geef mij daarom maar een sociale wetenschapper voor kerst, in cadeauverpakking’

“Toen het Westen arrogant de wereld domineerde, werd het verweten materialistisch en faustiaans te zijn. Het had, zo luidde de kritiek, materiële welvaart gewonnen, maar aan spiritualiteit ingeboet. Net als Faust sloot het een pact met de duivel. Het wilde op een goddeloze manier kennis vergaren en daarmee het leven en de wereld beheersen. De nagel op de kop, maar is dat niet veeleer lof dan kritiek? We hebben dit jaar alle redenen om onze schaamteloos materialistische en faustiaanse ziel uitbundig te vieren, al is het dan in kleine bubbel thuis.” Socioloog en De Morgen-columnist Mark Elchardus kijkt uit naar de wedergeboorte van de menswetenschap.

Lees hier zijn brief.

Mark Elchardus. Beeld rv
Mark Elchardus.Beeld rv

Mark Coenen bewondert een roeier: ‘Die Ward Lemmelijn is gene gewone’

“Dankzij corona kennen wij De container cup: het slimme format van Woestijnvis waarin topsporters in een omgebouwde container tot kotsen toe het beste van zichzelf geven – want afgaan op televisie wil niemand. Dat programma kende dit najaar ook een editie voor studenten. Die werd gewonnen door een jongmens uit Tienen die men sindsdien terecht een fenomeen is gaan noemen: Ward Lemmelijn.” Mark Coenen, opleidingshoofd aan de PXL-hogeschool en De Morgen-columnist, kijkt uit naar de roeiprestaties van een jonge, nog onbekende Tienenaar.

Lees hier zijn brief.

Mark Coenen. Beeld rv
Mark Coenen.Beeld rv

Paul De Grauwe laat het geld rollen: ‘Zodra het virus is overwonnen, zullen alle stoppen van de Belgische consumenten doorslaan’

Economieprofessor en De Morgen-columnist Paul de Grauwe kijkt uit naar het moment dat het geld weer zal gaan rollen: “Een eerste belofte: zodra de vaccinatiecampagne ervoor gezorgd heeft dat de infectiecurve platgeslagen is, komt er een intense economische heropleving. Waarom ben ik hierover zo optimistisch? Gedurende dit rampjaar hebben de Belgen miljarden extra opzijgelegd. Ze deden dit omdat er zoveel onzekerheid was over de toekomst. Zullen ze hun jobs behouden? Zullen ze inkomensverlies lijden als dit vervloekte virus niet snel verslagen wordt? Allemaal vraagtekens die ervoor zorgden dat de Belgen vele appels voor de dorst opzijzetten.”

Lees hier zijn brief.

Paul De Grauwe Beeld rv
Paul De GrauweBeeld rv

Jana Antonissen duikt in de mentale zorg: ‘Een coronabeleid dat meer rekening houdt met psychische gezondheid kan therapie soms overbodig maken’

“Ik weet niet of ik wel voldoende problemen heb om hier te zitten”, zei ik na enkele sessies tegen mijn therapeut. Ik wilde geen aansteller zijn; een angst die zijn zetel waarschijnlijk wel vaker moet dragen. Ook wanneer het goed gaat, zo antwoordde hij, kan even stilstaan voor zelf­analyse heilzaam zijn. Zo begrijp je beter wat je nodig hebt om je kalm of tevreden te voelen. Plus: het is veel moeilijker om in lang afgedekte potjes te gaan roeren als je in zak en as zit. Niet lang daarna lag ik in het midden van een doordeweekse dag opgerold onder een dekentje, lusteloos scrollend door Instagram-accounts van supermodellen op tropische bestemmingen. Mijn deadline kon me even gestolen worden. Alles kon me gestolen worden.” Journaliste en De Morgen-columniste Jana Antonissen kijkt uit naar een overheid die niet alleen op de centen let.

Lees hier haar brief.

Jana Antonissen. Beeld rv
Jana Antonissen.Beeld rv

Youssef Kobo wuift polarisatie uit: ‘Een positieve attitude tegenover diversiteit wordt dé tendens van 2021, en dat is geen sciencefiction’

Sociaal ondernemer en opiniemaker Youssef Kobo kijkt uit naar een jaar zonder schreeuwerige identiteitsdebatten. “Het afgelopen jaar bracht een dodelijke pandemie, internationale lockdowns, continentale bosbranden en The Masked Singer. Het nieuwsoverzicht van 2020 had bij momenten veel weg van een schilderij van Jheronimus Bosch of Pieter Bruegel. Het jaareinde bracht gelukkig de eerste lichtpuntjes in de onmetelijke duisternis.”

Lees hier zijn brief.

Youssef Kobo. Beeld rv
Youssef Kobo.Beeld rv

Hilde Van Mieghem schrijft een roman: ‘Zeven jaar later hoor ik de oude, bevende stem van mijn grootmoeder het lied zingen dat haar een heel leven lang achtervolgde’

“Alle drie mijn grootmoeders waren zonder het te weten feministes avant la lettre. Hun verhaal broeit al jaren in mij.” Actrice, regisseur, auteur en De Morgen-columnist Hilde Van Mieghem kijkt uit naar de voltooiing van haar eerste roman.

Lees hier haar brief.

Hilde Van Mieghem. Beeld rv
Hilde Van Mieghem.Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234