Zondag 07/03/2021
null Beeld DM
Beeld DM

Standpunt

Waar de werknemers in de zorgsector wél nood aan hebben, is een correcte verloning en normale werkomstandigheden

Tine Peeters is journalist.

In De pest beschrijft Albert Camus hoe enkele burgers van de stad Oran, waar een extreem besmettelijke pestvariant uitbreekt, hulpploegen vormen en hun medeburgers bijstaan waar ze kunnen. Deze mensen hadden geen behoefte aan een heldenstatus, benadrukt Camus, zij organiseren zich gewoon zo goed mogelijk en staan de slachtoffers en hun families bij terwijl de pest door de stad raast. 

“Er liepen destijds veel nieuwbakken moralisten in onze stad rond die zeiden dat alles zinloos was en dat we op de knieën moesten (...) Hun eindconclusie (van de hulpploegen, TP) luidde definitief anders: niet op de knieën, maar vechten, op willekeurig welke manier, met als doel zo veel mogelijk mensen te behoeden voor de dood en voor een definitief afscheid.”

Halftijdse kracht

De werknemers uit de zorgsector zijn uit hetzelfde hout gesneden als de hulpploegen in Camus’ boek. Zij doen wat ze nodig achten en stijgen op die manier al boven zichzelf uit. Ze zijn geen roepers, ze zijn doeners. In de komende maanden hebben deze zorgverleners geen baat meer bij pompeuze dankbetuigingen of zelfs het ontslag van een minister. Want daar schieten zij, hun patiënten en hun hele sector niks mee op. 

Waar ze wel nood aan hebben, is een correcte verloning en normale werkomstandigheden. Met meer opleidingen, meer beschermingsmateriaal én meer collega’s aan hun zijde. 

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de zorgverleners in de woon-zorgcentra, de zwaarst getroffen sector, die zullen krijgen. Vlaams welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) heeft nog maar 20 miljoen euro voor hen opzijgezet, wat neerkomt op een halftijdse kracht per rusthuis. Meer dan een aalmoes is dat niet.

Even schrijnend is dat de politiek vooralsnog niet de juiste conclusies uit de coronacrisis trok. Op het dieptepunt van Covid-19 bestond er een akelige concurrentie tussen de rust- en ziekenhuizen, waarbij die laatste aan het langste eind trokken. 

Jan Mortier van ACV Openbare Diensten wijst daar terecht op in een interview met deze krant. Nu dreigt eenzelfde mechanisme. De (federale) ziekenhuizen hebben al een toezegging van honderden miljoenen euro’s, de (Vlaamse) rusthuizen niet, op die 20 miljoen euro na.

Uitgelezen kans

Het lijdt geen twijfel dat Beke (CD&V) te laat geschakeld heeft in deze crisis. Het lijdt evenmin twijfel dat de richtlijnen van de Vlaamse overheid voor de rusthuizen vaak te chaotisch en zelfs contraproductief waren. In de coronacommissie in het Vlaams Parlement zal dat elke dag duidelijker worden. 

Woensdag begint het overleg tussen Beke, de vakbonden en de werkgevers. Voor de CD&V’er is dat de uitgelezen kans om te bewijzen – als hij dan toch blijft zitten – dat hij wél wat geleerd heeft uit deze pandemie. En dat hij de ‘kalme deugdzaamheid’, zoals Camus het noemt, van alle zorgverstrekkers in de 800 Vlaamse rusthuizen écht naar waarde schat. 

Zo niet, dan kan die professionele kalmte snel omslaan in terechte woede. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234