Dinsdag 21/05/2019

Standpunt

Vrouwelijke kostwinners zijn een vrij recent fenomeen. En dat heeft grote gevolgen voor het privéleven

Beeld KOS

Cathy Galle is journalist.

Als de vrouw meer verdient dan de man, dan schat het koppel zijn relatie een tikkeltje minder gelukkig in. Het cijfer dat ze aan de relatie geven, gaat dan met 0,1 omlaag. Dat bleek afgelopen week uit een Nederlands onderzoek. 

Een tikkeltje minder gelukkig. Dat kun je lezen als: ongelukkiger. Een mens durft dan al snel in clichés te vervallen. Over venten die het niet ‘aankunnen’ dat vrouwen het economisch beter doen dan zij. Wat meteen het beeld oproept van de oerman, inclusief knuppel en dierenvelletje, die gewend is de arme, hulpeloze vrouw te redden, voeden, bevruchten en braaf te houden. Het ‘sois belle et tais-toi’-type dus.

Beter in het onderwijs

Maar dat ‘tikkeltje minder gelukkig’ kun je ook anders lezen, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Als ‘zeker niet heel ongelukkig’. En bijgevolg dus ook nog wel gelukkig. Want het is op zich redelijk indrukwekkend dat die verschillen in satisfactie zo klein zijn. Vrouwelijke kostwinners zijn een vrij recent fenomeen. Ergens midden de jaren 90 begonnen meisjes het  beter te doen in het hoger onderwijs, waardoor er nu jaar na jaar meer meisjes dan jongens afstuderen met een diploma aan de hogeschool of universiteit.

En dat heeft uiteindelijk grote gevolgen voor het privéleven. Want hoger opgeleide vrouwen die een hoger opgeleide mannelijke partner zoeken, komen nu vaak bedrogen uit. Ze moeten zich dan maar ‘tevredenstellen’ met een minder hoog opgeleid, en dus vaak ook minder verdienend, exemplaar. Vrouwelijke kostwinners zijn dus niet langer een curiosum. En hun aantal zal de komende decennia alleen maar stijgen.

Nu daalt hun relatiegeluk nog dat tikkeltje. En dus niet omdat er alleen maar oermannen zijn. Wel omdat de realiteit nog niet is doorgedrongen in de geesten, waardoor mensen in dat geval nog al te vaak als ‘speciallekes’ worden gezien en het gevoel krijgen dat ook te zijn.

Iets ondernemen

Zo gaat het wel vaker. Er zijn tegenwoordig steeds meer singles, steeds meer gezinnen met twee papa’s of mama’s en steeds meer nieuw samengestelde gezinnen. Maar onze wetgeving huppelt nog mijlenver achterop. Omdat de geesten nog niet doorhebben dat de dingen nu eenmaal niet meer zijn zoals ooit geweest en door velen nog altijd gewenst.

Als we in de toekomst willen vermijden dat dat ‘tikkeltje’ uitgroeit tot massa’s tikkeltjes, dan zullen we als maatschappij iets moeten ondernemen. Duidelijk maken dat nieuwe relatievormen en ja, ook vrouwelijke kostwinners de normaalste zaak ter wereld zijn. Daarom is de campagne van bouwbeurs Batibouw dezer dagen zo verfrissend. ‘Jij houdt van zijn kinderen, hij van die van jou. Samen willen jullie bouwen’. Het zet een niet zo klassieke maar evenwaardige relatievorm op de voorgrond. Zo eenvoudig kan het dus zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.