Donderdag 30/06/2022

ColumnMarnix Peeters

Vorige week zat ik een halfuur lang met rillingen langs m’n wervelkolom te kijken naar een expert

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.

Marnix Peeters

Ik kijk ’s avonds graag eens een half­uurtje op de tablet naar Vlaams Parlement TV. Vaak gaat het over interessante dingen, en als het niet interessant is kun je in weinig tijd heel veel bijleren over je ministers en je volksvertegenwoordigers. Als je ze zo in de natuur aan het werk ziet, terwijl ze zich onbespied wanen, tekenen er zich al snel twee categorieën af: zij die het menen, en zij die er zitten. Je ziet snel het verschil tussen een Hilde Crevits, die heel open in debat gaat, en een Lydia Peeters, die altijd van haar blad afleest dat alle inspanningen zullen worden gedaan om tot een bevredigende oplossing te komen, mogelijk binnen de legislatuur en rekening houdend met de bevoegdheidskaders.

Partijgrenzen doen er zelden toe: ik luister even graag naar de heerlijke Bart Caron als naar de voorzichtige Jan Bertels, Jan Peumans, de drenzerige Chris Janssens en Francesco Vanderjeugd. En Freya met haar roetbruine sigarenstem.

In de commissies worden vaak experts uitgenodigd, en dan leer je in zo’n half­uur enorm veel bij over bijvoorbeeld de problemen bij lokale energieopslag of de noden van de begrafenis­sector. Dat klinkt saai, maar het zit vol nuanceringen en verrassingen – van ver denk je: ja, stop al die as maar in composteerbare urnen, dat is goed voor het milieu, tot je de voorzitter van de kraaienbond hoort uitleggen dat die as niet vergaat maar versteent, waardoor de urnenparken veranderen in betonvloeren. Oma wordt een klinker.

Vorige week zat ik een halfuur lang met rillingen langs m’n wervelkolom te kijken naar een expert die kwam spreken over de groei van het rechts-radicalisme. Niet dat die groei zo zorgwekkend is, maar deze man gebruikte zoveel prachtige vaktermen dat ik er helemaal week van werd. Hij had het over de polarisatiedynamica, het aanreiken van handelingskaders, de penitentiaire logica, lone-actor-problemen, cumulatieve radicaliseringsprocessen, interdependenties, detectiemodellen, cascades van geweldsfenomenen, groepsdynamieken, monocausale verklaringen, het risicotaxatiedenken, motivationele oorzaken, de multi-agency-gedachte-aanpak, narratieven, echokamereffecten, trappenhuismodellen, de identitaire bewegingslogica, de wij-zijdynamiek, sociale polarisatie, handelingsverlegenheid, expertise-units en de 3N-benadering. Als een klaterende bergbeek was hij, een reiziger in inzichten. Zelden moest hij naar het blad voor zijn neus kijken, het kwam eruit als gesneden koek, als gemalen vlees.

Deze man kan zo goed praten dat je je achteraf draaierig zit af te vragen wat hij nu allemaal gezegd heeft, zei ik. Dat je al die kunstwoorden kunt kénnen! En ze dan nog eens kunt gebruiken in een context die zinvol lijkt te zijn.

Die commissieleden hebben het niet onder de markt, zei mijn vrouw. Af en toe knikt er welwillend iemand bij een woord dat ze zich uit haar cursus Monocausale Verklaringen herinnert, maar ze stralen toch vooral verwarring en verbazing uit. Als zíj al naar adem moeten happen, hoe moet dat dan zijn voor een kijker die hier ’s avonds nietsvermoedend op uitkomt? Die scrolt voort naar Extreme Adventure Channel, mompelend van ‘laat me met rust’.

Alles is ingewikkeld, zei ik.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234