Donderdag 27/06/2019

Column De Schaal van Mulders

Voortdurend duiken er nog kinderen op die met de bekende 99,9 procent zekerheid van hem afstemmen

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Beeld RTL

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

‘Arts is vader van 49 donorkinderen.’ Het bericht stond in de krant, ingeklemd tussen Afrikaanse varkenspest in Luxemburg en een dreigende taks op casinotafels en helikopters.

De helikopters kunnen mij gestolen worden, maar de zaaddokter blijft in mijn hoofd rondwieken. Hij heet Jan Karbaat en is twee jaar geleden gestorven. Voortdurend duiken er nog kinderen op die met de bekende 99,9 procent zekerheid van hem afstammen. Karbaat was jarenlang eigenaar van een kliniek voor kunstmatige bevruchting, het Medisch Centrum Bijdorp in het Nederlandse Barendrecht. Hij stond bekend als een topper in zijn vak, maar ook als iemand voor wie het doel de middelen heiligde. Blijkbaar kon de dokter niet weerstaan aan de verlokking om – geheel tegen de regels, vermeldt Wikipedia enigszins overbodig – sperma van zichzelf in te brengen bij vrouwen die naar een kind hunkerden. Die vrouwen waren kwetsbaar. Ze gaven de controle uit handen. Ze stonden er niet bij stil dat er in de medische wereld evenveel rare kluivers rondlopen als overal elders. “Ik vrees dat dit het topje van de ijsberg is”, zegt de advocaat die de donorkinderen bijstaat, “en dat het niet tot Nederland beperkt blijft”.

Karbastards worden die kinderen genoemd, naar een Whatsapp-groep die vijf van hen hebben opgericht. Ik ben blij dat zij er nog om kunnen lachen. ‘Jarenlang waren ze enig kind, nu hebben ze er ineens een broer of zus bij’, lees ik op de site van het Algemeen Dagblad. ‘Of soms wel dertig. Dat is wennen, maar voelt ook vertrouwd. Ineens vier je kerst met dertig broers en zussen.’

Zoals de dokter zelf, hebben Karbastards vaak grote handen met brede vingers. Ik kijk naar een wazige foto van de spermadokter, alsof ik hem zo kan doorgronden. Hij ziet er tevreden uit, voldaan van de verrichte inspanningen. Er ligt een hand op zijn schouder, wellicht van iemand die van de foto is geknipt maar die van Karbaat heeft gehouden. De dokter trouwde drie keer en had elf – andere bronnen spreken zelfs van tweeëntwintig – eigen, wel erkende kinderen. Blijkbaar strekte zijn drang om zich in industriële hoeveelheden voort te planten zich ook tot het echtelijke bed uit.

Wat heeft de dokter gedreven, zou ik willen weten. Was hij van mening dat er nooit genoeg Jan Karbaat kon zijn in de wereld? Vond hij zichzelf zo fantastisch dat zijn genen de mensheid als rozenstruiken moesten overwoekeren? Hij heeft een stempel gezet die niet meer uitgewist kan worden. In een verre toekomst zullen duizenden mensen, wanneer ze hun stamboom onderzoeken, bij die geheimzinnige Jan Karbaat uitkomen.

Dat is nog niets in vergelijking met die meer openlijke geweldenaar, die als Dzjengis Khan de geschiedenis in ging. Uit een studie van een internationale groep genetici blijkt dat 8 procent van de mannen in het gebied van het voormalige Mongoolse rijk zijn Y-chromosoom draagt. Dzjengis Khan heeft zestien miljoen afstammelingen. Genetisch is hij tachtigduizend keer zo invloedrijk als de gemiddelde man.

Volgens de onderzoekers is het een unicum dat een individu zo’n overweldigende indruk achterlaat op de mensheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden