Vrijdag 19/08/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Voor wie het recht opeist om een vaccin te weigeren, zou er geen plaats mogen zijn in de zorg

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

Een uitbraak van het coronavirus in een woon-zorgcentrum in Anzegem toont nogmaals het essentiële, levensreddende belang aan van een snelle en efficiënte vaccinatiecampagne. De uitbraak leidt nog niet tot de grote menselijke tragedies die we eerder zo vaak in wzc’s zagen, omdat de ouderen intussen gelukkig beschermd zijn door het vaccin. Dat is hoopgevend nieuws, dat bevestigd wordt door een ruimere blik op de cijfers van recente hospitalisatie en overlijdens, waarbij het aandeel hoogbejaarden fors terugloopt.

Het virus is mogelijk in de instelling binnengebracht door enkele medewerkers die een vaccin weigerden. Nu loopt dit verhaal relatief goed af, maar het had erger gekund, met oudere medemensen bij wie het immuunsysteem niet meer optimaal werkt als onschuldige slachtoffers van de nogal egoïstische, domme en riskante keus om als verzorger toch een vaccin te weigeren.

Het incident heropent het debat over het verplichten van vaccins in de zorg. Wat ons betreft, mag die discussie snel beëindigd worden: natuurlijk zou je mensen in de zorg moeten kunnen verplichten om gevaccineerd te worden, net zoals dat bij hepatitis B gebeurt. Wie het recht opeist om deze bescherming te weigeren, moet dat maar doen, maar voor zo iemand zou er geen plaats mogen zijn in de zorg.

De vraag hoever een overheid kan gaan in het overtuigen van haar burgers van de noodzaak van vaccinatie, speelt ook op Europees niveau. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen introduceert een eenvormige ‘green card’, een vaccinpaspoort zeg maar, met info over tests en vaccinbewijzen voor alle EU-burgers. Dat paspoort moet de vrije beweging van personen weer helpen garanderen.

Zo’n elektronisch pasje lijkt een goed idee, tenminste als de privacy van de informatie gegarandeerd kan worden. Veel hangt wel af van het moment van de invoering en van de rechten die aan een ‘green card’ worden gehecht. Het wil namelijk voorlopig maar niet opschieten met de algemene vaccinatiecampagne. Niet in België, maar ook niet in de meeste andere Europese landen. Tot nader order is het praktische probleem van mensen die ongeduldig wachten op de kans om een spuitje te krijgen nog altijd veel groter dan het principiële probleem van mensen die weigeren.

Zolang als niet iedereen die dat wil ook echt de kans heeft gekregen om gevaccineerd en beschermd te worden, zou het dan ook erg onrechtvaardig zijn om meer of minder rechten te gunnen aan wie wel of niet gevaccineerd is.

Maar eens de vaccinatiecampagne veralgemeend is – en dat moet toch ooit een keer lukken in onze rijke welvaartsstaten – valt het te overwegen om gevaccineerden meer rechten en vrijheden te gunnen dan de weigeraars. Zo gaat het nu ook al. Wie naar sommige landen in Afrika of Latijn-Amerika wil reizen, moet eerst een inenting krijgen tegen de gele koorts. Anders kom je er niet in. Niemand die dat oneerlijk vindt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234