Maandag 05/06/2023

Opinie

Voor Trump is alarmfase rood ingegaan

Willem Post. Beeld rv
Willem Post.Beeld rv

Willem Post is VS-deskundige van Instituut Clingendael in Den Haag.

Willem Post

Natuurlijk kwam ook Donald Trumps advocaat Rudy Giuliani op de televisie vertellen dat er niets aan de hand is. De bekentenissen van Paul Manafort, Trumps voormalige campagneleider, en zijn gewezen advocaat Michael Cohen hebben niets te maken met het Rusland-onderzoek van speciaal onderzoeker Robert Mueller. En wat doet de getergde Trump na het verraad van Cohen, die jarenlang zijn ‘schaduw’ was? Hij speelt, op bezoek dinsdagavond bij zijn fans in West-Virginia, meteen weer de kaart van het Amerikaanse succes. Het gaat fantastisch met de Amerikaanse economie, vooral natuurlijk vanwege Trumps historische belastingverlaging, die vooral de allerrijksten veel extra geld oplevert maar waarvan ook een paar grijpstuivers doorsijpelen naar de arme sloebers van het ‘vergeten Amerika'.

Omdat hij het zo ontzettend leuk vindt, maar nu vooral ook om steun onder zijn achterban te behouden, is campagnebeest Trump van plan het aantal bezoeken aan volle sportstadions tot aan de de Congresverkiezingen op 6 november tot in extremis op te voeren. Die publieke steun moet zijn wapenschild tegen de boze buitenwereld zijn.

Ernstige overtreding

Trump is geen domme man, weet ongetwijfeld precies hoe groot het politieke en zelfs persoonlijke gevaar voor hem is sinds met name 'Donkere Dinsdag'. Juristen en andere spinmeesters kunnen praten wat ze willen, Trump kreeg als in een boksgevecht in een en dezelfde ronde een dubbele kaakslag. Hij tolde op zijn benen en bleef nog net overeind.

Met name de schuldbekentenis van Cohen is een mokerslag. Diens advocaat maakte bekend dat Cohen bereid is alles (!) te vertellen over voor onderzoekers zeer interessante zaken als de Russische inbraak in de Clinton-computer en wat Trump precies wist van het Russische bezoek aan de Trump Tower in juni 2016. Cohen is bereid, in ruil voor verdere strafvermindering, Mueller te helpen. Ook zei hij onder ede dat Trump hem persoonlijk opdracht heeft gegeven om seksvriendinnen als Stormy Daniels af te kopen. Dat is een ernstige overtreding van de campagnefinancieringsregels omdat, aldus Cohen, Trump bang was dat hij de verkiezingen zou verliezen als zijn seksschandalen uitkwamen. Trump heeft gelijk. Affaires met pornosterren worden door de conservatief religieuze achterban niet op prijs gesteld. En bedenk wel: Trump won uiteindelijk op het nippertje.

Michael Cohen, de voormalige advocaat van Trump, in New York. Beeld Photo News
Michael Cohen, de voormalige advocaat van Trump, in New York.Beeld Photo News

De Democraten beseffen nu des te meer dat vandaag Hillary Clinton president behoort te zijn. Zij kunnen nu makkelijker boze Democraten en afhakende, fatsoenlijke Republikeinen mobiliseren die geen president willen die zich met zware criminelen omgeeft. De kans wordt dus steeds groter dat het Huis van Afgevaardigden in Democratische handen komt. Dan komt er zeker een impeachmentprocedure met tal van verdere onderzoeken.

De komende maanden zal Trumps Witte Huis steeds meer nixoniaans worden. Net als toen huist er een stampvoetende, woedende president die, verstrikt in een sluitend web, zich steeds meer een gevangene voelt. Zijn bewegingsruimte zal almaar beperkt worden, ook wat betreft zijn gratiewapen. Cohen heeft woensdag al aangegeven dat hij geen gratie wenst.

Straatvechter

Trump zal een hoge politieke prijs betalen, zelfs als er geen tweederdemeerderheid voor een afzetting in de Senaat te vinden is. Tot aan de laatste dag van zijn presidentschap zal er in de steeds diepere beerput worden geroerd. Mueller, Cohen en steeds meer andere actoren die naar buiten treden zullen bewijzen dat Trump zich aan criminele daden schuldig heeft gemaakt.

Het is heel moeilijk om een president tijdens zijn ambtsuitoefening strafrechtelijk te vervolgen. Dat kan wel na zijn presidentschap. Een nieuwe Republikeinse president kan hem gratie verlenen. Maar stel dat de ervaren straatvechterij-politicus Joe Biden het tegen hem opneemt. Zoals het er nu voor staat, wint Biden en zal er geen sprake zijn van gratie.

Ik onderschat de weerstand die Trump kan bieden absoluut niet. Maar net als bij een willekeurige sportwedstrijd kun je allerlei verschillende commentaren geven, maar tellen op het finale moment de feiten. Niet twee onberekende koffiejongens zijn overgelopen naar ‘de vijand’ maar twee echte Trump-intimi die tezamen ‘alles’ van hem weten. Bedenk wel: Cohen en Manafort waren kind aan huis in Rusland en vooral ook in Poetin-kringen. Voor Trump is alarmfase rood ingegaan.

President Trump tijdens een bijeenkomst in West-Virginia. Beeld AFP
President Trump tijdens een bijeenkomst in West-Virginia.Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234