Maandag 27/06/2022
Kopje voor online en editie Maarten Rabaey Beeld DM
Kopje voor online en editie Maarten RabaeyBeeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Voor onverzekerde Amerikanen kan Covid-19 de doodstraf zijn en Trump geeft hen geen gratie

Maarten Rabaey is journalist.

Maarten Rabaey

Met nu al meer dan 5.000 doden en een geschat totaal van 200.000 Amerikanen die kunnen bezwijken onder Covid-19 stevenen de Verenigde Staten af op hun grootste medische catastrofe sinds het einde van WO II. Vooral New York City wordt erg zwaar getroffen. Daar stierven nu al méér dan 1.000 mensen. Er zijn al meer dan 40.000 inwoners besmet, vooral in armere wijken.

De meeste coronapatiënten die zich op spoeddiensten aandienen komen uit New Yorkse buurten met de gemiddeld laagste inkomens, zoals The Bronx. Eén van de zwaarst getroffen buurten in Queens heet – ironisch genoeg – Corona. In het nabijgelegen Elmhurst Hospital noemen artsen de situatie ‘apocalyptisch’. Vorkheftrucks tillen er lijkzakken in klaarstaande koelwagens. Daartegenover staat dat negentien van de twintig buurten met het laagste percentage aan positieve testen in welvarende wijken liggen.

De sociale ongelijkheid in de VS wordt zo op de pijnlijkst mogelijke wijze op de spits gedreven.

Obamacare

De reden van het grote aantal besmettingen en doden onder de armere bevolking is bekend onder de beleidsmakers. Er zijn vandaag minstens 27,5 miljoen Amerikanen die zich geen zorgverzekering kunnen veroorloven. Wie geluk heeft kan nog een beroep doen op de publieke zorgsteun voor armen, Medicare en Medicaid, maar deze programma’s dekken het absolute minimum. Waar testen op Covid-19 gratis is, kan een ziekenhuisopname een beperkt verzekerde of onverzekerde Amerikaan tussen de 42.000 en 74.000 (38.000 en 68.000 euro) dollar kosten, berekende drukkingsgroep FAIR Health. Onbetaalbaar voor velen.

Voormalig president Barack Obama werd tijdens zijn achtjarig bestuur voortdurend tegengewerkt door de Republikeinen omdat hij komaf wou maken met de gezondheidsrisico’s die onverzekerde Amerikanen lopen. Zijn Affordable Care Act – door Republikeinen ‘Obamacare’ genoemd – gaf uiteindelijk een deel onverzekerden de mogelijkheid om zich op ‘zorgbeurzen’ tegen goedkopere tarieven te verzekeren op de private markt.

Huidig president Donald Trump spande zich de voorbije jaren in om deze wet af te bouwen. Vandaag weigert hij om de zorgbeurzen te heropenen en blijft vaag over de federale steun aan de publieke zorg. Dat is wraakroepend.

Werkloosheid

Het aantal onverzekerde Amerikanen dreigt namelijk snel toe te nemen. In maart verzochten maar liefst 10 miljoen Amerikanen een tijdelijke werkloosheidsuitkering, van wie 6,6 miljoen de voorbije week. Veel van die mensen hebben clausules in hun contracten dat hun zorgverzekering tijdens tijdelijke werkloosheid wordt opgeschort.

De VS stevenen door die situatie met een rotvaart af op hun grootste sociaal-economische crisis sinds de Great Depression van 1929. Net zoals toen zal er een president nodig zijn die, zoals Franklin Roosevelt in de jaren 30, met een New Deal zijn land weer op de rails zet. Zal een president als Donald Trump, die onverzekerde Amerikanen nu een de facto doodstraf geeft door ze uit te sluiten van kwaliteitszorg, dit staatsmanschap nog tonen? De geschiedenis zal genadeloos over hem oordelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234