Maandag 28/11/2022

Opinie

Voor ons is het glas nooit half vol. Terwijl we verdomd wat trotser mogen zijn op ons landje

 Khadija Hamouchi is een goed voorbeeld van het Belgisch onderemerstalent.  Beeld Franky Verdickt
Khadija Hamouchi is een goed voorbeeld van het Belgisch onderemerstalent.Beeld Franky Verdickt

Sammy Mahdi is politicoloog en voorzitter van CD&V Sint-Jans-Molenbeek. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt elke donderdag.

Sammy Mahdi

De Belg verkeert in een vertrouwenscrisis. We wantrouwen alles en iedereen. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige kwalitatieve enquête die de Franstalige krant Le Soir deze week bekendmaakte ('Noir Jaune Blues'). Dat u hier niets van gehoord hebt? Ja, die Walen met hun vreemd Arabisch cijferstelsel hé. Geen nood! Met mijn Arabisch bloed en kennis van het Frans heb ik de cijfers kunnen vertalen naar het Algemeen Nederlands. Mijn vrije interpretatie moet u er helaas bij nemen.

De belangrijkste vaststelling is dat twintig jaar na de witte mars, een zwarte mars door ons land trekt. De mars van de hoop is gaan liggen en maakt plaats voor defaitisme en demagogie. Nog maar 21 procent van de bevolking vertrouwt de media, in 1997 was dat nog 42 procent. Het vertrouwen in de Europese leiders is volledig verdwenen, van 47 procent in 1997 naar amper 9 procent vandaag. Ook het onderwijs, de politie en justitie kunnen niet langer meer dan twee op de tien Belgen vertrouwen inboezemen.

Sammy Mahdi. Beeld Tim Dirven
Sammy Mahdi.Beeld Tim Dirven

Kun je het de Belg kwalijk nemen? Moeilijk. Enerzijds omdat die instellingen het inderdaad af en toe laten afweten. Terwijl de straten gevuld worden met mannen in kaki-camouflage en zwaar geschut, moet de politiezone die in Molenbeek opereert het doen met het kleinste budget per hoofd van het land. De dotatie herzien? "Ja, wel euhm ... de dotatie ligt al decennia vast, dat ligt gevoelig sorry." Dus schudden we tijdelijk wel wat geld uit onze zakken om te kunnen dweilen met de kraan open.

Tot daar het "opkuisen" van Molenbeek. En zo zijn er wel meer dossiers die we niet met de grove borstel durven aanpakken. Het kadastraal inkomen om er maar eentje te noemen. Ondertussen geeft 7 op de 10 Belgen aan dat er behoefte is aan een sterke leider om het heft in handen te nemen en heeft 57 procent van de Belgen een beetje tot veel begrip voor de muur die Hongaren bouwen om vluchtelingen tegen te houden. Tot daar de theorie van de domme Amerikanen en hun oranje clown.

Glas voorlopig half leeg

Anderzijds kan je het de Belg ook niet kwalijk nemen in alles het vertrouwen kwijt te zijn, omdat wij nu eenmaal klagers zijn. Bescheiden, hyperkritisch, defaitistisch en met een vleugje cynisme serveert de Belg zijn ongezouten mening. Voor ons is het glas nooit half vol. Ons glas is voorlopig half leeg, zal snel helemaal leeglopen en binnenkort ongetwijfeld gestolen worden. That's how we roll. En dat terwijl we verdomd wat trotser mogen zijn op ons nietszeggend landje. We zijn het enige land dat zowel wat het evenwicht tussen werk en vrije tijd als wat inkomensindicatoren betreft, in de top-5 van de OESO mag pronken. In de wereld is er trouwens bijna geen grotere herverdeler van de rijkdom dan ons land. Eat that Scandinavië.

Dat de toekomst er niet rooskleurig uitziet? Kijk verdomme eens naar al het talent dat hier rondloopt. De vele jonge Belgische ondernemers kunnen Silicon Valley doen blozen. De 25-jarige Khadija Hamouchi uit Molenbeek die naar Silicon Valley vertrok om haar concept waar te maken waarmee ze jongeren via sociale media wilt voorbereiden op de arbeidsmarkt, is daar het beste voorbeeld van.

Vanwaar die plotse positieve opwelling? Mijn voornemen om in 2017 gezonder te leven. Als we de American Academy of Neurology mogen geloven, zijn wij Belgen collectief ziek. Mensen met een hoog cynisch gehalte blijken uit onderzoek een significant grotere kans te hebben dement te worden. Niet dat dit een vrijgeleide mag worden voor beleidsmakers om niet ambitieuzer en daadkrachtiger te worden. Maar misschien hebben wij Belgen af en toe behoefte aan een ontzuringskuur gebaseerd op feiten die verder reiken dan de waan van de dag.

De kijkers van Thuis zullen me op de brandstapel zwieren, maar laat Franky en Simon een kwartier later tetteren. Geef Het journaal de ruimte om naast dat ene item over cultuur ook de maatschappelijke fenomenen te beschrijven die zich op lang termijn onder de radar voordoen of te wijzen op de wetenschappelijke reuzenstappen die onze onderzoekers dagelijks zetten.

Zonder daarom afbreuk te doen aan de belangrijke kritische blik waarmee de nieuwsredactie verslag moet uitbrengen over alles wat er verkeerd loopt in de wereld en er een goednieuws-show van te gaan maken. Doe ons dat vooral niet aan. Als verstokte cynicus wil ik wel mijn best doen gezonder te leven, maar dat dagelijks halfuurtje slecht nieuws pak je me niet af. Dement of niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234