Donderdag 17/10/2019

Standpunt

Voor N-VA is er niks nog mogelijk dat de kiezers enigszins tegen de haren strijkt

Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) plant namens de federale regering de opening van een nieuw asielcentrum in het Antwerpse district Deurne. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ziet een provocatie in die opening, zo vlak bij zijn eigen woonst dan nog.

Theoretisch heeft de burgemeester een punt: nieuwkomers neigen vanzelf al naar een onderkomen in de stad, dus kan je vluchtelingencentra beter zo goed mogelijk spreiden. Toch lijken de feiten de bevoegde minister veeleer gelijk te geven: het nieuwe centrum moet vooral asielzoekers met een handicap opvangen en dat vergt extra voorzieningen. Die zijn, behalve in het centrum in Deurne, niet zo makkelijk te vinden.

Uit dit zeer voorspelbare lokaal-nationale relletje over alweer een opening van een plek om vluchtelingen op te vangen, vallen enkele interessante politieke lessen te trekken.

Ten eerste spreekt hier, meer nog dan burgemeester De Wever, toch vooral partijvoorzitter De Wever. Zijn boodschap: met Theo Francken op Asiel was het beter. Daar valt over te twisten, het valt op dat N-VA niet langer vrij spel heeft op dit terrein. Concurrent Vlaams Belang springt meteen op de kar, in alles een tikje ranziger en radicaler, maar vooral met hernieuwde energie.

Daarnaast blijft burgemeester De Wever net zoals in zijn vorige bestuursperiode, het Antwerpse beleid volkomen monopoliseren. Wat vindt lokaal coalitiepartner Open Vld ervan dat De Wever partijgenote De Block aanvalt? Niks, blijkbaar. Wat vindt de linkse sp.a ervan dat de bevolking opgejut wordt tegen asielzoekers? Niks blijkbaar.

Het woord ‘opgejut’ is niet overdreven. N-VA-kandidaat Michael Freilich ziet een bijzonder risico voor de joodse gemeenschap omdat ook Palestijnen in het centrum onderdak zullen krijgen. Ter herinnering: het gaat vooral om mensen met een handicap. De import van zo’n radicaal discours is wellicht gevaarlijker voor het samenleven in Antwerpen dan de komst van een asielcentrum.

Maar de belangrijkste les is toch wel dat met name voor beleidspartij N-VA sinds de verloren gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 niks nog mogelijk is dat kiezers enigszins tegen de haren strijkt. Migratiepact, betonstop, rekeningrijden… het moest allemaal op de schop, telkens omdat onbegrip van een deel van het kiespubliek dreigde.

Dat partijen de kar keren onder druk is niets nieuws, maar het mag gezegd dat de N-VA het wel erg vaak en fluks doet. Vele kiezers maken van zoveel plotselinge veranderlijkheid niet eens een punt. Maar vooruitgang boeken, wat die kiezers ook willen, wordt zo wel moeilijk.

Je zou het de veralgemening van nimby – not in my backyard – kunnen noemen. Geen kiezer mag nog verstoord worden door een lastig maar moedig besluit. Je kan enkel hopen dat dit alleen maar typisch is voor het seizoen vlak voor een stembusgang, en dat deze trend niet te lang blijft duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234