Woensdag 08/02/2023
null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Column

Voor ik het wist, zat ik elke avond vol ongeloof naar dit rare stukje tv-geschiedenis te kijken

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels en zijn vrouw. Zijn nieuwe boek In elke vrouw schuilt haar moeder is nu uit.

Marnix Peeters

Wie brult daar zo? vroeg mijn vrouw toen ze ’s avonds mijn kamer ­binnenkwam.

Léon Degrelle, antwoordde ik.

Ik was laatst tijdens het youtuben op De oostfronters gestoten, de oude onderzoeksreeks van Maurice De Wilde. Voor ik het wist, zat ik elke avond met ogen vol ongeloof naar dit rare stukje Belgische tv-geschiedenis te kijken. Nu was dus Degrelle aan het woord, die de interviewer had verwelkomd gekleed in zijn oude Waffen SS-uniform, met Ridder­kruis, eikenloof en Totenkopf compleet, en die de BRT-man al meteen zijn vet was beginnen geven over diens – volgens de Waalse oud-nazileider – suggestieve vraagstelling en schandalige verdraaiing van de feiten aangaande de slag om Narva.

Ongelooflijk wat er toen allemaal op tv kon, zei ik. Dat moet begin de jaren 80 geweest zijn. Degrelle zit hier uitvoerig en fier over zijn ontmoetingen met Hitler te vertellen, die hij geniaal noemt – zoiets zou nu nooit nog het scherm halen.

De Wilde laat zich anders niet onbetuigd, zei mijn vrouw. Ze gaan net niet met elkaar op de vuist.

SS-Hauptsturmführer Léon Degrelle en tv-maker Maurice De Wilde in een beruchte aflevering van 'De oostfronters'. Beeld youtube
SS-Hauptsturmführer Léon Degrelle en tv-maker Maurice De Wilde in een beruchte aflevering van 'De oostfronters'.Beeld youtube

Hoe leerrijk, zei ik, nadat wij in het daaropvolgende anderhalf uur tientallen leden van het Vlaams Legioen de revue hadden zien passeren – veelal magere, doorschijnende mannetjes gezeten in beige, oud-Vlaamse interieurs met dorsvleugels en berkenkruisen op de sierstenen schouw, vrijelijk kettingrokend, sommigen arm- of beenloos na de belegering van Krasny Bor. Allemaal werden ze streng ondervraagd door en gaven ze schijnbaar duidelijke antwoorden aan Maurice, die eruitzag alsof hij een wapen op zak had.

Als je dit kritisch bekijkt, zei ik, kom je wél ontzettend veel te weten over een periode die we nu voor het gemak bruin schilderen en uit het zicht zetten. Er speelde zoveel méér dan pro- of contra-Duits – je krijgt minstens de indruk dat er her en der ook wat jonge mensen danig gemanipuleerd zijn geworden, in die tijd van hooguit een lampenradio.

Het sterke is dat álles in die reportage tegen het licht wordt gehouden, zei mijn vrouw. Dat er geen schroom leek te bestaan om, recht in de came­ra kijkend, man en paard te noemen. Het is haast indrukwekkend hoe toen de botsing tussen meningen werd vereerd. Vandaag weren ze Gerolf Annemans van de Boeken­beurs. Uit – ja, uit welke overweging eigenlijk? Dat hij het fout heeft? Dan moet je deze jongens horen.

Ze heten ook zo prachtig, zei ik – generaal Van Overstraeten en majoor Hellebaut. Die hadden zó in Het leugenpaleis gekund. Twee opscheppende Sturmführers.

Aan het slot van de aflevering zagen wij Léon Degrelle Maurice De Wilde schuimbekkend toeroepen dat als die zijn beweringen omtrent Lucien Lippert nog één keer herhaalde zonder de leugenaars tot bij hem te brengen, met medebrenging van alle documenten die hun gelijk konden staven, de gevolgen niet te overzien zouden zijn.

Ik kan niet iederéén meebrengen, snauwde Maurice De Wilde. Het zou nogal iets worden!

Bedrieger! riep Léon Degrelle met zijn neus in de lucht en zijn armen overeen.

Dat was geen wereld voor hoogsensitieven, zei mijn vrouw.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234