Zondag 19/09/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntJeroen Van Horenbeek

Voor iedereen die de leefomstandigheden in kamp Moria kent, was de ramp te verwachten en te voorspellen

Jeroen Van Horenbeek is journalist.

De Europese Commissie stelt later deze maand haar langverwachte migratiepact voor. De hoofdlijnen zijn bekend: opvang van asielzoekers in grote kampen dicht bij de Europese buitengrenzen, een snelle schifting, verdeling van kansrijke asielzoekers over de verschillende lidstaten en een gedwongen terugkeer voor iedereen die geweigerd wordt.

Helemaal nieuw is dit niet: in september 2015, tijdens het hoogtepunt van de asielcrisis, maakten Duits bondskanselier Angela Merkel en toenmalig Frans president François Hollande een gelijkaardig plan. Er kwam weinig van in huis, door geruzie tussen Europese lidstaten over de correcte verdeling van asielzoekers.

Met het nieuwe migratiepact probeert Europa eindelijk grip te krijgen op de bewegingen naar het continent. Daarbij moet een evenwicht gezocht worden tussen de eigen humanitaire waarden en het afbrokkelende draagvlak bij de bevolking. De verschrikkelijke situatie op het Griekse eiland Lesbos – waar ruim 12.000 asielzoekers op de dool zijn omdat het opvangkamp Moria nagenoeg volledig verwoest is door branden – toont aan hoeveel tijd verloren is gegaan sinds de asielcrisis in 2015.

Een kamp als Moria was oorspronkelijk bedoeld als tussenstop voor asielzoekers tijdens hun tocht naar Europa. Een zogenaamde hotspot waar hun asielaanvraag beoordeeld werd en ze daarna mochten voortreizen of niet. Door de Europese verdeeldheid, trage asielprocedures en problemen met gedwongen terugkeer werd Moria in werkelijkheid een gevangenis voor talloze radeloze asielzoekers.

Het lijden in Moria werd de laatste jaren genoegzaam gedocumenteerd. Net zoals de enorme overbevolking ter plaatse. Voor iedereen die de leefomstandigheden in het kamp kent, was de ramp van vorige week te verwachten en te voorspellen. De Europese lidstaten besloten echter om hun blik af te wenden van de kwetsbare mannen, vrouwen en kinderen die hun toevlucht zochten op ons continent. De journaals en krantenkoppen van vandaag tonen de harde gevolgen van die keuze.

Misschien kan het nieuwe migratiepact soelaas brengen voor de duizenden gestrande asielzoekers, maar scepsis is gerechtvaardigd. Vorig jaar nog lanceerde Europa het idee om 2.000 kinderen en zieken uit Moria op te vangen. Finaal werden maar 640 mensen geholpen door zeven landen.

Vandaag roepen Merkel en Frans president Emmanuel Macron op tot solidariteit na de “verschrikkelijke beelden” van de branden. Zonder veel gehoor – helaas. De houding van de Belgische regering is tekenend voor de politieke vertwijfeling rond het thema migratie. Ons land zal zeker en vast asielzoekers uit Moria opvangen, aldus minister van Asiel Maggie De Block (Open Vld). Maar hoeveel? Dat wil, kan of durft ze niet zeggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234