Vrijdag 18/10/2019
Mark Coenen. Beeld Bob Van Mol

Column De gebeten hond

Voor ‘de fout’ van Gert kan je enkel vol bewondering je koksmuts afnemen

Mark Coenen gaat aan de wandel met de week.

Mens, durf te falen.

Waar men vroeger bij een mislukking onder een natte steen kroop van ellende, lijkt de tijd veranderd en het tij gekeerd.

Mislukken is geen schande meer.

Toch niet voor slimme mensen.

Deze week stopte Gert De Mangeleer, die bij een omschrijving in de krant altijd en terecht met het epitheton topchef wordt beloond, met de ochtend­shift in zijn nieuwe restaurant.

Idee was om in L.E.S.S. de hele dag de innerlijke mens te voorzien van succulente gerechten.

“Een all day-concept met een ontbijt zoals aan de Rivièra, aperitief en lunch zoals in New York en bubbels en tapas in de namiddag. Waan je een beetje zoals in Hongkong met onze nieuwe stijl”, zeiden de initiatiefnemers wervend en blakend van enthousiasme nog geen maand geleden.

Een beetje zoals McDonald’s al een hele tijd doet, bromden zijn jaloerse concurrenten wat vals, hun verdriet verdrinkend in een versgeklopte bearnaisesaus.

Dra bleek dat dat te hoog gegrepen was. Van 8 uur ’s morgens tot na middernacht uw gezicht ronddragen en met 100 per uur service draaien was voor de kleine ploeg van zestien man te zwaar.

Na één week kondigde De Mangeleer aan dat de ochtendservice zou stoppen. En hij maakt van die beslissing meteen een mise-en-place die zo in de handboeken kan.

“Ik ben niet te trots om toe te geven dat ik een foute inschatting heb gemaakt. Het hoort, vind ik, bij onder­nemen. Dat doe je met vallen en op­staan. Ik wil later tegen mijn kinderen kunnen zeggen: ‘Papa heeft van alles geprobeerd in z’n leven. Dat en dat is gelukt, maar dat en dat is mislukt.’”
Die paar zinnen waren genoeg om van die fout een overwinning van het gezond verstand te maken. “Als vader van vier kinderen ben ik gevoelig voor de druk die ik legde op mijn personeel. Wij zijn een familie.”

Gert De Mangeleer. Beeld Stefaan Temmerman

Hier kan een mens alleen maar vol bewondering zijn koks­muts voor afnemen: wat men vroeger slap gesteggel van een zachtgekookt ei zou gevonden hebben, wordt nu als een valabel argument aanvaard.

Als toetje eindigde hij met: “Ik heb nergens spijt van. Ik heb veel geleerd.”

In alle pr-bureaus van België moest het vlugzout bovengehaald worden om flauwgevallen consultants weer tot leven te wekken.

Als het ooit nog mislukt boven de potten, dan staat Gert een mooie carrière als bevlogen evangelist van de kunst van het falen te wachten.

Is een grote markt voor en je moet er niet vroeg je bed voor uit.

Uurke factuurke, voor het avond­eten thuis.

Stuntelen wordt sympathiek en je fout toegeven sterk.

Drie sterren waard in mijn gids.

Stel u maar eens voor dat een politicus zo zou reageren na een scherpe vraag van Kathleen Cools.

“Ik ben niet te trots om toe te geven dat ik een foute inschatting heb gemaakt. Het hoort, vind ik, bij de politiek. Vallen en opstaan.”

Iedereen zou zich in zijn pousse-café verslikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234