Zaterdag 20/07/2019

Standpunt

Volgens Bart De Wever hebben we de helft te veel politici. Dat kan kloppen, getuige het voorstel-Sminate

archieffoto

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Als het idiotie regent in Parijs, druppelt het hier stommiteiten. Al van zodra enkele burgemeesters van de door de gruwel van Nice getraumatiseerde Franse Rivièra van het onzinnige verbod op strandboerkini's bevielen, kon je raden dat er ook hier een politicus zou opstaan met hetzelfde onnozele en onnodige plan. Het lot heeft gewild dat die plicht op de schouders gevallen is van Nadia Sminate, Vlaams parlementslid namens N-VA.

Bart Eeckhout Beeld Wouter Van Vooren

Voor degenen die nu al met het zeeschuim op de lippen staan roepen dat deze krant vrouwen in boerkini wil: dat willen we niet. Dat man en vrouw dezelfde rechten en vrijheden hebben, is een grote verworvenheid van onze seculiere samenleving. Gedwongen klederdracht schaadt dat recht. Daar valt niet op af te dingen. Punt.

We moeten wel weten wat we willen. Wat is dwang? Willen we die vrijheid en gelijkwaardigheid voor elkeen verdedigen of willen we ze beperken tot de vrijheid om de kleren te dragen die wijzelf wenselijk achten? En als we dan toch willen discrimineren, wie dan precies? Alleen die ene moslima in boerkini? Of ook orthodox-joodse vrouwen op strand en op straat? Kloosterlingen? Meneer pastoor die in kostuum het strand op wil? Elke man of vrouw die om gelijk welke private reden waar de Staat geen zaken mee heeft, verkiest om gekleed aan zee te gaan zitten?

Het probleem met het boerkiniverbod is dit: er is geen probleem. Er wordt amper of geen melding gemaakt van een boerkini op een Vlaams strand. Dit is een geïmporteerd probleem dat komt overgewaaid uit een land dat begrijpelijkerwijs een ernstig terreurtrauma moet te boven komen. Maar ook in Frankrijk zal het boerkiniverbod de angst niet wegnemen. En het zal ook het terreurrisico niet verminderen. Was het maar zo simpel dat je terroristen kon herkennen aan de strandboerkini van hun partner.

Was dit alleen maar een dom idee, dan kon je er nog mee lachen. Het is erger, het is een contraproductief idee. Het zal geen vrouwen bevrijden. Het zal mogelijk wel 'twijfelaars' provoceren en bevestigen in hun twijfel dat ze er hier toch niet bijhoren. Het idee zal misbruikt worden in de propaganda van de radicale haatpredikers. Het zal risico creëren, en het gevolg daarvan zal niet in het strandbeeld opvallen.

We mogen hopen dat het voorstel-Sminate een snelle begrafenis krijgt op het overvolle kerkhof van ondoordachte zomerflodders. Het politieke nut van het plan zal dan geweest zijn dat nogmaals is aangetoond dat dit land teveel politici telt en dat die hun overtolligheid proberen te maskeren met moralistische dadendrang. Het was, geloven we, Bart De Wever die anderhalf jaar geleden in deze krant eloquent het punt maakte dat er in België/ Vlaanderen "de helft teveel politici" zijn. Kan kloppen, zo blijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden