Maandag 21/10/2019

Standpunt

Volgend jaar vraagt men zich hoogst verbaasd af hoe het toch zou komen dat weer zoveel jongeren geradicaliseerd zijn

Zouzou Ben Chikha. Beeld VRT/Tom Cornille

Hij was op stap voor twee kilo rundsvlees en een paar donkere Leffes. Zijn vrouw zou stoofvlees maken. Dan konden hij, zijn broer en de andere acteurs doorgaan met repeteren voor het stuk dat volgende week in de Gentse opera in première gaat.

Maar eerst moest hij, gesommeerd door agenten in burger, met de handen tegen de muur gaan staan. Schoenen uit, sokken uit, in de gietende regen. De inhoud van de boodschappenzak op het voetpad uitgestrooid. Om dan te horen: vertrek nu maar, en neem uw vuiligheid mee.

De vernedering overkwam gisteren - in Ledeberg, Gent - de genaamde Zouzou Ben Chikha, sinds kort in Vlaanderen wereldberoemd als de acteur die Amar uit Bevergem vertolkte.

Yves Desmet. Beeld Bob Van Mol

Want Amar/Zouzou, zo heeft heel Vlaanderen kunnen zien, spreekt dan misschien wel vloeiend West-Vlaams, maar ja, zijn huid is toch donkerder, en hij heeft een baard, nietwaar. Dat is blijkbaar genoeg voor flikken die nooit naar Canvas kijken om zonder enige aanwijzing of reden een willekeurige fouille uit te voeren.

Want we zijn in oorlog met IS, nietwaar, en daar vechten geen Chinezen mee, nietwaar, en we kunnen toch niet zeker genoeg zijn, nietwaar, en onze mensen doen gewoon hun job, nietwaar.

Het zijn de gratuite excuses die in dit, en in alle - steeds talrijkere - gevallen van etnische profilering door de politiediensten worden gebruikt.

Ze zijn immers zenuwachtig, overwerkt, nijdig dat ze de terroristen van Parijs niet tijdig onderschept hebben. De dreigingsniveaus drie en vier, de permanente angstmachine die langs alle kanten aangeblazen wordt en de veiligheidsobsessie bij zowat alle partijen zorgen nu voor de ideale voedingsbodem voor een aantal agenten om hun Rambo en Dirty Harry-fantasieën uit te leven.

Dat hoeft geen verwondering te wekken: iedere macht zal door sommigen - hopelijk door enkelingen - misbruikt worden, net daarom zijn er in een democratie zoveel tegenmachten en checks and balances uitgebouwd.

De ministers Geens en Jambon verzekeren ons om de haverklap dat de fundamentele grondrechten niet in het gedrang komen bij de verhoogde veiligheidsmaatregelen, maar om de haverklap staat iemand van buitenlandse afkomst op die op totaal onheuse manier is behandeld door de veiligheids- en ordediensten van dit land - waarin mensen met een migratie-achtergrond overigens met een vergrootglas te zoeken zijn.

Natuurlijk evolueren we niet naar een politiestaat, bezweren de excellenties ons. Hoe noemen ze dan een samenleving waarin iemand verplicht wordt zijn schoenen en sokken uit te trekken en zich te laten fouilleren, met als enige aanleiding dat hij twee kilo stoofkrabben en twee donkere Leffes bij zich heeft?

Volgend jaar vraagt men zich hoogst verbaasd af hoe het toch zou komen dat weer zoveel jongeren geradicaliseerd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234