Maandag 05/12/2022

Opinie

Vliegen op Teheran, maar tegen welke prijs?

Air France vliegt weer naar Iran maar alleen stewardessen met een hoofddoek mogen het vliegtuig daar verlaten. Beeld Merlijn Doomernik
Air France vliegt weer naar Iran maar alleen stewardessen met een hoofddoek mogen het vliegtuig daar verlaten.Beeld Merlijn Doomernik

Darya Safai is een Belgisch-Iraanse mensenrechtenactiviste, oprichtster van de actiegroep Let Iranian women enter their stadiums en auteur van Lopen tegen de wind.

DARYA SAFAI

Air France vliegt vanaf 17 april weer op Teheran. De holebi's onder de stewards en stewardessen hebben deze week laten weten dat ze niet van plan zijn om naar een land te reizen waar hun gelijken de doodstraf krijgen voor wie ze zijn. Ze zeggen dat de economische beslissing om Air France weer op Teheran te laten vliegen te begrijpen is, in tegenstelling tot de morele kwestie.

Ook de vakbond van de stewardessen protesteerde hevig, vanwege de vereiste kledingcode in de Islamitische Republiek van Iran. Alleen stewardessen die een hoofddoek, een broek en een lange jas dragen, mogen het vliegtuig daar verlaten. "Een waarachtige aanslag op de waardigheid van de stewardessen. Voor enkelen onder hen is dit zelfs ondraaglijk", heette het in een open brief van de vakbond aan Laurence Rossignol, de Franse minister van Vrouwen, Kinderen en Vrouwenrechten.

Air France gaf een antwoord dat je tegenwoordig steeds vaker hoort: "Respect en tolerantie voor de cultuur en gewoontes van een land waar Air France aanwezig is, maken deel uit van de essentiële waarden van onze maatschappij en haar werknemers."

Opnieuw buigt een westers land onder het mom van 'respect en verdraagzaamheid' voor de discriminerende wetgeving van een land waar de rechten van de vrouwen aanhoudend geschonden worden, en holebi's de doodstraf riskeren.

Het was de Franse staat zelf die, als grootste aandeelhouder, Air France onder druk zette om de vluchten naar Teheran te hervatten, in het kader van het handelsakkoord dat was afgesloten na het bezoek van de Iraanse president Rohani. Voor een land dat het secularisme zo hoog in het vaandel draagt, is dat een beschamende knieval.

Onder druk van de vakbond en de Franse publieke opinie laat Air France de stewardessen nu de keuze of ze al dan niet naar Teheran willen vliegen. Maar dat doet niets af aan de duidelijke schending van vrouwenrechten in de Islamitische Republiek van Iran en de openlijke acceptatie van discriminerende wetgeving. Het getuigt van veel hypocrisie, en zelfs cynisme, om de strijd van de Iraanse vrouwen te negeren uit 'respect en verdraagzaamheid' voor een dictatuur die de sharia hanteert. Nog cynischer is de uitbreiding van discriminatie en onderdrukkende maatregelen naar vrije Europese vrouwen, alleen maar om de ayatollah's te plezieren en zakelijke contracten binnen te rijven.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Rohani zijn slag thuishaalt. Eerder liet hij in Italië al kunstwerken bedekken die aanstootgevend zouden zijn. Een gepland bezoek aan Oostenrijk gelastte hij op het laatste nippertje af, omdat de Oostenrijkse regering niet kon garanderen dat er geen protest zou plaatsvinden, zo beweert Ali Larijani, de voorzitter van het parlement van de Islamitische Republiek van Iran.

Hoofddoeken, kunstwerken, een betogingsverbod: het zijn geen grote politieke issues, maar ze raken wel aan de kern van onze beschaving en de fundamentele rechten van de mens. Het idee dat de onderdrukking van vrouwen een 'cultureel gegeven' zou zijn, sterkt de fundamentalistische islamisten alleen maar in hun overtuiging. Zelfs hier, in West-Europa, wordt de religieuze, extremistische wereldvisie van de ayatollah's, de taliban en IS indirect gerespecteerd, evenzeer om economische en politieke redenen als vanuit een misplaatst multiculturalisme. We sluiten compromissen met een monsterlijke ideologie, even vernietigend en dictatoriaal als apartheid, het nazisme en het communisme. Waardoor dat ideeëngoed ook hier steeds meer voet aan de grond krijgt, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien, zoals we nu ook in België hebben kunnen ervaren.

Er is geen enkele reden om dat monster niet te benoemen uit vrees voor racisme of polarisering. Dan laat je de teugels aan extreemrechts en dreigt de kloof met de moslims in dit land alleen maar groter te worden. Ook onder hen mogen islamisten zich niet veilig voelen.

Niet wie het islamisme erkent als reden van de terreur, polariseert, maar juist wie het ontkent. Daarom is het gebaar dat de stewards en stewardessen van Air France nu stellen zo belangrijk. Ik hoop dat het alle Europese politici en intellectuelen tot voorbeeld mag dienen.

Darya Safai. Beeld rv
Darya Safai.Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234