Woensdag 07/12/2022

Opinie

Vlaanderen kent circus-Dewinter onderhand, aan Franstalige kant ligt dat anders

Johan Leman Beeld Karel Duerinckx
Johan LemanBeeld Karel Duerinckx

Johan Leman is voorzitter van de Molenbeekse vzw Foyer, antropoloog, en emeritus hoogleraar aan de KU Leuven

Johan Leman

Wat heb ik gehoord? Is er een circus in aantocht naar mijn gemeente? Iets met twee politici, een Nederlander en een Vlaming.

Iets in twee bedrijven, heb ik het idee. Deel 1 is al bekend: twee politici, Filip Dewinter en Geert Wilders om ze bij naam te noemen, kondigen aan dat zij in Molenbeek op 'islamsafari' willen gaan. In De Zondag vergelijken ze de Brusselse gemeente met de Syrische stad Raqqa. ‘Alleen is Molenbeek nog niet bevrijd’, zegt Wilders, terwijl Dewinter vindt dat 'islamsafari niet provocerend is, want ‘Safar is het Arabische woord voor reis'. En die laatste besluit: ‘Geert en ik gaan een reisje maken door Molenbeek en Brussel, door wijken die bezet zijn door de islam.’

Of en hoe deel 2 vandaag zal verlopen is niet bekend. Alleszins is het de bedoeling van beide politici dat er voldoende camera’s en journalisten aanwezig zijn.

Toch een paar bedenkingen. Denken de meeste mensen bij safari aan 'reizen'? Denken zij niet eerder aan het bekijken van wilde dieren in Afrika? Politici met specialisatie in ‘s mensen buikgevoel weten dat natuurlijk beter dan wie ook.

Maar goed. Bij wandel-safari's zijn ervaren gidsen belangrijk. Sven Gatz heeft zich al aangeboden. Jaren lang supporter van het vroegere RWDM, vloeiend Meulebeikstalig, lijkt hij me geknipt om Dewinter en Wilders niet te laten verdwalen in het uitgestrekte maar bij momenten ook dicht bevolkte Molenbeek (afgerond 100.000 inwoners). Ze moesten maar eens verloren lopen in het Scheutbos! Als ze Gatz niet willen, kunnen ze mij nog vragen. Enige voorwaarde is wel dat we in alle rust zonder journalisten en camera's op pad gaan. 'Wat wensen jullie te bezoeken?' zou ik vragen. 'Moskee Khalil? Op vrijdag, tijdens het middaggebed, staan de stoelen er klaar voor de bezoekers, vrouwen inbegrepen. Moskee Attadamoun, in de omgeving waar Salah Abdeslam werd opgepakt? De imam zou jullie zeker ontvangen. Het vroegere CIB (van extremist Ayachi Bassam) in de Manchesterstraat? Niets meer te zien. Enkele cafés waar je drugs kan kopen? Maar daar moet mijnheer toch niet speciaal voor uit Nederland komen!'

Als Gatz en ik niet voldoen is er nog altijd Brukselbinnenstebuiten.

Zou ik Wilders en Dewinter hebben ontvangen in Molenbeek? Ja dus, maar ik begrijp de burgemeester van Molenbeek ook wel. Françoise Schepmans (MR) heeft voor een verbod gekozen, om verstoring van de openbare orde te vermijden 'wegens discriminatoir karakter', zoals uit de politieverordening blijkt. Is ze met open ogen in de val getrapt die Dewinter en Wilders hebben gespannen? Je kan het ook anders bekijken. Ik begrijp haar politieke beslissing ook wel. Aan Franstalige kant ligt zo’n bezoek nog steeds gevoelig, zeker nu de verkiezingen stilaan dichterbij schuiven.

Kan een burgemeester het zich veroorloven om aangewreven te krijgen dat zij haar inwoners heeft laten discrimineren, als betrof het 'wilde dieren'?

De meeste Vlamingen zijn weliswaar vertrouwd met circus Dewinter, aan Franstalige kant is dat minder het geval.

Overigens dacht ik dat de heren Dewinter en Wilder al verder stonden in de studie van het radicalisme. Wie denkt vandaag nog dat je het écht bedreigende radicalisme zomaar op straat aantreft?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234