Maandag 30/01/2023

ColumnIt's complicated

Vlaams Belang spaart net kosten noch moeite om salonfähig te worden. Mainstream. Politiek correct, zo u wilt

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert: de ene week hij, de andere week zij. Deze week: Vincent Byloo, kemelkenner.

Vincent Byloo

Schrijf maar op: Chris Janssens wordt de nieuwe Vlaamse minister van Cultuur. Jazeker. Chris Janssens. Van Vlaams Belang. Minister van Cultuur.

‘Wacht even’, hoor ik u denken. ‘Vlaams Belang? De partij waarvan de middeleeuwse opvattingen over holebi’s doen vermoeden dat ze de socioculturele omwentelingen van de voorbije decennia compleet hebben gemist? Die enkel vrouwelijke kandidaten op hun lijsten hadden staan om ze na de verkiezingen te laten opvolgen door échte, mannelijke collega’s? En die kapsels dragen die laten uitschijnen dat er wel meer culturele trends en modes aan hen zijn voorbijgegaan?’

Tut-tut. Vlaams Belang spaart net kosten noch moeite om salonfähig te worden. Mainstream. Politiek correct, zo u wilt. En ja, zelfs ministeriabel. They walk the walk, they talk the talk.

Laatst nog in De afspraak. Vlaams fractieleider Chris Janssens mocht er komen toelichten wat Vlaams Belang zou aanvangen met de zitjes die het binnenkort krijgt toebedeeld in de raad van bestuur van de VRT. En of ze vanuit de cockpit van de openbare omroep een Kulturkampf zouden ontketenen? Janssens wond er geen doekjes om. Schluss met de aanwervingsquota voor minderheden. En in ruil juist striktere quota voor het Nederlandstalige lied en meer Vlaamse, volkseigen cultuur in het algemeen.

Dat klonk al verdacht veel als een beleidsplan van een toekomstig minister van Cultuur. Maar toen moest de echte sollicitatie nog komen. Eveneens aan tafel bij Bart Schols zat de Vlaamse en derhalve geheel volkseigen schrijver Koen Peeters, die er zijn nieuwste roman mocht voorstellen. “Mag ik eens iets vragen?”, onderbrak Chris Janssens hem. “Ik heb eens een lezing van u bijgewoond in boekhandel Malpertuis in Genk. Ik heb toen begrepen dat Koen Peeters eigenlijk een duo is. Dat u uw boeken schrijft samen met uw vrouw. Ik hoop dat ik hiermee niet uit de biecht klap, maar hebt u voor dit boek opnieuw samengewerkt met uw vrouw?”

Ai. Hadden we dat goed gehoord? Verwarde deze zelfverklaarde minnaar van de Vlaamse cultuur de auteur Koen Peeters met het schrijversduo Elvis Peeters? Jazeker. Maar ach, persoonsverwarring: het overkomt de besten. Persoonlijk haal ik de tweets van Theo Francken en Dries Van Langenhove wel eens door elkaar. En bovendien: zulke flaters zijn in de Vlaamse gouw juist een voorwaarde om het tot cultuurminister te schoppen. Een conditio sine qua non voor het meest begeerde ministerambt.

Herinneren wij ons Bert Anciaux, die graag mocht verkondigen dat hij jaarlijks De nachten van Gerard Reve herleest. Denken we aan Joke Schauvliege, die zich outte als fan van ‘Matthias Schoenmakers’ en ‘Jef Genie’. Aan Karel Poma, die zich op een tentoonstelling van James Ensor openlijk afvroeg of Vlaanderen wel subsidies moet geven aan een Engelse schilder. En laten we, hors catégorie, ook Kris Peeters niet vergeten, familie van Koen noch Elvis. Slaagde erin om uitgerekend op de première van de musical Daens zijn diepe bewondering te uiten voor de Aalsterse volksschrijver ‘Karel Paul Boon’. Ging trouwens ooit in New York reclame maken voor onze ándere culturele troef – Vlaanderens culinaire traditie – door er de loftrompet te steken over ‘our famous chef-cocks’. Maar dit terzijde.

De culturele kemel is in Vlaanderen de kortste weg naar het ministerschap van Cultuur. En meer ministeriabel dan Chris Janssens gaan we ze deze legislatuur niet vinden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234