Woensdag 23/10/2019

Visie 2050: progressief schaamlapje voor conservatief beleid?

Geert Bourgeois stelde gisteren Visie 2050 voor. Beeld ImageDesk.be / Carlo Coppejans

Jonathan Holslag is docent internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn boek Vlaanderen 2055 verschijnt op 1 oktober bij uitgeverij De Bezige Bij.

Soms heb ik te doen met Geert Bourgeois (N-VA). Mocht u hem nog niet kennen, ik heb het over de minzame en hardwerkende minister-president van de Vlaamse regering. Ik meen het echt: ik heb bewondering voor de stoïcijnse kalmte van Bourgeois.

Doe het hem maar eens na, met ijzige kalmte blijven bouwen aan een eendrachtig Vlaanderen, terwijl elke schijn van eendracht met de regelmaat van de klok aan gruzelementen wordt geslagen, vanuit je eigen partij zelfs en dan nog door de man voor wie hij eigenlijk de stoel zit warm te houden. Dan word je natuurlijk een gemakkelijke schietschijf, van kwatongen die beweren dat Vlaanderen ambitie mist en te weinig vooruitgang boekt in het uitstippelen van een positieve toekomststrategie.

Die kritiek moest gisteren voor eens en voor altijd worden gestuit, met een visienota voor 2050. Wat ik me vooral afvroeg bij het lezen van het document, Visie 2050. Een langetermijnstrategie voor Vlaanderen, is hoe het in godsnaam mogelijk is dat een bastion van duizenden slimme ambtenaren en kabinetsmensen erin slaagt om zo'n mager beestje af te leveren. Hij is te oppervlakkig om een echte strategienota te zijn, maar te technisch om te begeesteren. De trends die erin staan opgesomd, daar zou elke De Morgen-lezer kunnen zijn opgekomen.

Jonathan Holslag. Beeld DM

Het toekomstbeeld moest duidelijk progressief overkomen, maar die positieve bevlogenheid gaat de Vlaamse regering duidelijk nog niet goed af.

Er zitten een aantal een pareltjes in en ik wil ze u niet onthouden: "De leefomgeving in Vlaanderen is groen, rustig en gezond. Ze heeft geen negatieve invloed op de gezondheid van haar bewoners." Of nog: "De diversiteit in Vlaanderen is een belangrijke troef en is een bron voor leren en onderwijzen." Als toekomstplan voor onze regio is het document verbazingwekkend rommelig en onsamenhangend geschreven.

De auteur moest er duidelijk vaart achter zetten. Maar laten we positief blijven en ervan uitgaan dat dit slechts een eerste stap in een lang proces van reflectie en debat is.

Want er zijn toch een aantal zaken die mij bijzonder intrigeren. Zo heeft de tekst het over het probleem van de lintbebouwing en de versplintering van de open ruimte. Meen ik daar voorwaar toch een subtiele afkeuring van de strapatsen van Joke Schauvliege (CD&V) te ontwaren en de verkavelingsdrang van veel gemeenten?

Visie 2050 benadrukt ook dat de werksituatie en de herkomst van ouders een enorme impact hebben op de schoolprestaties van kinderen. Komt er dan alsnog een ambitieus plan om de sociale polarisatie in Vlaanderen aan te pakken?

Er wordt gesproken over de duurzaamheid van geïmporteerde goederen. Gaat Vlaanderen echt waar pleiten voor strengere milieustandaarden te koppelen aan Europese handelsakkoorden, zodat onze bedrijven niet verder worden weggespoeld door de tsunami aan vervuilende rotzooi die in Antwerpen binnenkomt?

Als dit document werkelijk meer moet voorstellen dan een progressief schaamlapje voor een uiterst conservatief beleid, dan hoop ik dat we op deze concrete vragen alvast spoedig duidelijkheid krijgen. De echte Vlaamse regering mag nu opstaan!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234