Zaterdag 19/10/2019
Vincent Byloo. Beeld rv

Column Vincent Byloo

Vincent Byloo neemt afscheid van Christophe Lambrecht: ‘We gingen het dus proberen, Sofie en ik, we gingen het proberen droog te houden’

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert: de ene week hij, de andere week zij. Deze week: Vincent Byloo wuift zijn vriend Christophe Lambrecht uit.

Lieve vriend,

Ik ben maandag toch maar langs je bureau gewandeld. Als om me ervan te vergewissen dat je stoel écht leeg was. Of misschien wel vanuit de dwaze hoop dat je alsnog vanachter een deur zou tevoorschijn springen. ‘Zeg, mannekes. Zo serieus allemaal? ’t Was maar om te lachen hé!’ Je zou durven, Christophe, geef maar toe.

Maar er kwam geen reverence. En je leren boeken­tasje stond er niet. Rond die onverdraaglijk lege stoel heerste ook niet de dartele drukte die ik me herinner toen we er nog samen onze professionele hobby botvierden. Schuin tegenover elkaar. Ginne­gappend. Verbaal tikkertje spelend. En als we in een balorige bui waren ook non-verbaal. Geláchen dat wij hebben. Maar nu, nu heerste er ongeloof en verslagenheid. Zoals ik daags voordien ook ongelovig en verslagen in jouw living stond. Met al je vrienden en familie. Alleen jij, jij was er niet.

Studio Brussel is op slag zijn stem kwijt. Jouw stem. En draaide dan maar non-stop muziek. Jouw muziek. The Beach Boys. Groove Armada. dEUS. Gainsbourg natuurlijk. En Prince, véél Prince. Allemaal nummers die deze week definitief een nieuwe lading kregen.

‘This is what it sounds like when doves cry.’

Op Radio 1 heb ik het samen met Sofie toch geprobeerd: om je favoriete platen aan elkaar te praten, zoals jij het ons hebt voorgedaan. Met een feilloos gevoel voor ritme en timing. Flegmatiek en minzaam, maar altijd met de belofte van een onverwachte kwinkslag of een occasionele geinigheid. En als de omstandigheden het uitlokten: die heerlijk gulle lach van je. Een lach die het zwartste wolkendek kon open­breken.

We gingen het dus proberen, Sofie en ik, en we gingen het proberen droog te houden. In dat laatste zijn we grandioos mislukt. Over de rest van de uitzending hadden we zo graag nog eens jouw oordeel gehoord. Streng maar zacht­aardig. Want dat was je voor zovelen: baken van vakmanschap en lichtend voorbeeld. Genereus met raad en daad.

‘God only knows what I’d be without you.’

Op Studio Brussel belden luisteraars in op een tijdelijk antwoord­apparaat. Rouwregister en Tele-­Onthaal in één. Sommigen konden nauwelijks hun tranen bedwingen. Dat ze je natuurlijk niet persoonlijk hadden gekend, maar dat het toch voelde alsof ze een vriend hadden verloren. Geen tweede radio­presentator die dat kan zeggen: dat hij in honderdduizenden huishoudens een vriend des huizes was.

Studio Brussel-presentator Christophe Lambrecht overleed afgelopen week onverwacht. Beeld © VRT / STUBRU Damon

‘Whenever I’m down I call on you my friend.’

Twintig jaar lang was je de radio­fonische rots in de FM-branding. Omdat je op de radio dezelfde lieve loebas was als ernaast. A guy so nice they nicknamed him twice. Lambi Bambi. En nonkel Tof. Onmogelijk om jou níét graag te zien. Weet je nog die keer dat ik je op een festival introduceerde bij mijn jeugdvrienden? Ze waren op slag verliefd. Niet gecharmeerd. Verliefd. Als ik hen niet ijlings had weggeleid naar de dichtstbijzijnde toog, ze hadden onze jarenlange vriendschap stuk voor stuk opgezegd voor een bromance met jou.

‘I once told a friend that nothing really ends, no one can prove it.’

Twee weken geleden gingen we nog samen eten. Vriendeke, zei je bij ons afscheid, ge zijt mijn mateke.

‘Je suis venu te dire que je m’en vais.’

Ik ga je zo vreselijk missen, mateke. We gaan je allemaal missen. Met z’n honderdduizenden.

‘Sometimes it snows in April.’ En soms ook in mei.

Doe Prince de groeten.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234