Dinsdag 22/10/2019

Opinie

Verruim het klimaatdebat, verlaat het polariserende pad

Het hoogtepunt van de klimaatprotesten: de mars in Brussel op 24/1/2019 met 35.000 aanwezigen. Sintubin vraagt een constructieve dialoog tussen ecologisten en ecomodernisten, die beiden streven naar een effectief en ambitieus klimaatbeleid. Beeld Tim Dirven

Manuel Sintubin is geoloog aan het departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven.

Meer en meer werkt het maatschappelijk klimaatdebat contraproductief. Het polariseert immers te veel. Denk maar aan de recente heisa rond de mobiscore. Dit polariserende debat ondergraaft eerder het noodzakelijke maatschappelijke draagvlak voor moedige beleidsbeslissingen dan dat het ertoe bijdraagt. Dit komt omdat het klimaatdebat vooral ideologisch is aangestuurd, en niet zozeer vanuit de wens een effectief klimaatbeleid op poten te zetten. En zo geraken we geen meter verder, al beseffen meer en meer mensen de hoogdringendheid.

Als het gaat over een aanpak van de klimaatproblematiek, dan hoort men in het maatschappelijk debat eigenlijk maar één ‘groene’ stem, namelijk deze van de klassieke ecologische bewegingen. Milieubewegingen, zoals Greenpeace, of de Bond Beter Leefmilieu, wegen disproportioneel sterk op het debat. Politiek kristalliseert hun ecologisch gedachtegoed zich in partijen – op links – zoals Groen, terwijl andere, vooral centrumpartijen ook meer en meer meestappen in een discours dat voornamelijk ingegeven is door de klassieke milieubewegingen. Zo is er eigenlijk geen debat meer over de invulling van een klimaatbeleid. Er lijkt immers maar één weg. Of dit de meest effectieve weg is, wordt niet langer in vraag gesteld.

De stem van de ecomodernisten

Als er dan als eens een debat plaatsvindt, dan wordt in het slechtste geval een klimaatontkenner, zoals de burgemeester van Middelkerke, of een klimaatrelativerende ex-rector van een Vlaamse universiteit, van stal gehaald. In het beste geval wordt het debat gevoerd met conservatieve, zogenaamde ‘klimaattwijfelaars’ – de ecorealisten van de N-VA – die toch eerder het status quo bepleiten, want “het gaat toch allemaal zo’n vaart niet lopen”. Dergelijke debatten, die vooral de polarisering zoeken, brengen geen zoden aan de dijk. Verder dan wat geroeptoeter over de zin en onzin van een klimaatbeleid komen we immers niet.

Maar er is een andere stem, die zo goed als niet aan bod komt in het maatschappelijke klimaatdebat. Dit is de stem van de ecomodernisten, de ecologisten van de 21ste eeuw. Zij vertrekken niet vanuit een rechtse, neoliberale, of linkse antikapitalistische ideologie. Zij vertrekken in de eerste plaats vanuit de sense of urgency van de klimaatuitdagingen waarvoor de mensheid als collectief staan; zij pleiten voor meer ontwikkeling in arme en opkomende landen; en zij gaan zonder enige vooringenomenheid op zoek naar wetenschappelijk ondersteunde, technologische oplossingen die zorgen voor zowel klimaat, biodiversiteit, en milieu, als voor menselijke ontwikkeling. 

Constructieve dialoog

Manuel Sintubin. Beeld KUL

De gevallen dat klassieke ecologisten en 21ste eeuwse ecomodernisten met elkaar publiek in debat gaan – zeker in de media – zijn op één hand te tellen, terwijl dergelijke debatten zoveel rijker zouden zijn, zoveel meer zouden kunnen betekenen voor het brede publiek. Zulke debatten zouden immers over de concrete invulling gaan van een effectief klimaatbeleid dat wereldwijd echt het verschil zou kunnen maken, niet langer over de vraag of überhaupt een klimaatbeleid nodig is.

Dit is dan ook een oproep, vooral aan de media. Verruim het maatschappelijk klimaatdebat. Verlaat het polariserende pad dat nergens toe leidt, buiten het versterken van een groeiende aversie voor klimaatbeleid bij het brede publiek. Kies voor een constructieve dialoog tussen ecologisten en ecomodernisten, die beiden – al is het vanuit een ander perspectief – streven naar een effectief en ambitieus klimaatbeleid. Wie weet waarheen de kruisbestuiving tussen beiden ons leidt … het zal alleszins beter zijn dan wat het maatschappelijk klimaatdebat ons nu te bieden heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234