Vrijdag 15/01/2021
Beeld DM

StandpuntKirsten Bertrand

Verloren: politieke geloofwaardigheid

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur.

Het was wederom geen topweekend voor Jan Jambon. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken dacht de vlucht vooruit te nemen door zaterdag op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie dan maar zelf bekend te maken dat hij de Slowaakse ambassadeur wél in persoon had ontmoet – als de pers dat eerder dan hijzelf zou hebben bekendgemaakt, was een ontslag zo goed als onafwendbaar geweest. 

Maar zijn geloofwaardigheid heeft Jambon met zijn relaas over “een communicatiefoutje” niet hersteld. Integendeel. Het beeld van een zwak besturende minister president heeft nog meer aan kracht gewonnen, mede omdat zijn betoog over zichzelf en zijn kabinet geen vertrouwen inboezemde. Wie de persconferentie bekeek, kreeg de indruk dat de zaak-Chovanec voor team Jambon een bagatel was. Er was een dode gevallen na een politieoptreden, maar de minister noch zijn troepen vonden het de moeite om fatsoenlijk te informeren naar wat er precies was gebeurd, laat staan dat Jambon zich nog herinnerde dat er een onderhoud was geweest met ambassadeur Vallo zelve. Dat de minister-president, gegeven de omstandigheden waarin Chovanec aan zijn eind kwam, het nodig vond om live te beargumenteren waarom hij geen ontslag hoefde te nemen, had bovendien iets ongepasts.

Het pijnlijke optreden van Jambon neemt niet weg dat er de komende dagen ook moet worden gefocust op de rol van de politie en de politietop in dit dossier. Het verslag van het politie-optreden die nacht, dat De Morgen in handen kreeg, blijkt niet te stroken met wat er op de camerabeelden in de cel te zien is. Nochtans was het geen geheim dat er – weliswaar nog niet lang – camera’s hingen. De beelden werden rechtstreeks getoond op een scherm in een kantoor van de luchthavenpolitie. Blijkbaar vergeleek niemand in de politiehiërarchie de beelden met het verslag van de gebeurtenissen die voorafgingen aan de dood van een arrestant. 

Nog verontrustend: advocaat Walter Van Steenbrugge, die de weduwe Chovanec kort na de feiten bijstond, geeft in een artikel in deze krant aan dat er twee dagen na de feiten nog geen “notitienummer” was aangemaakt door het parket. “Ik bel op maandag het parket in Charleroi. Ik vraag naar een dossier. Er is er geen, er is ook geen notitienummer.” De Gentse strafpleiter laat verstaan dat dat ongebruikelijk is. “Er is op dat ogenblik geen hoop op overleven meer voor mijnheer Chovanec, en toch heeft het parket geen initiatief genomen”. 

Ten slotte geven de verhoren van het Comité P in de zaak een ontluisterende inkijk in hoe de agenten redeneerden over de toestand van hun arrestant. Er werd vooral lacherig gedaan over het vreemde gedrag van Chovanec. Tot op heden maakt omgaan met psychoseproblematiek geen deel uit van de politie-opleiding.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234