Dinsdag 29/11/2022

Opinie

Verleid en bedrogen door Trump

Paul Krugman:
Paul Krugman: "Trump kan de industriële banen die in de voorbije decennia verloren zijn gegaan niet terugbrengen."Beeld REUTERS

Paul Krugman is Nobelprijswinnaar economie en columnist bij The New York Times.

Paul Krugman

Donald Trump dankt zijn overwinning aan de massale steun van een blanke werkende klasse die zich in de steek gelaten voelt door een veranderende economie en samenleving. Die mensen hebben hem verkozen en hij zal hen belonen zoals hij altijd iedereen heeft beloond die zijn goede bedoelingen vertrouwde. Hij zal hen verraden.

Paul Krugman Beeld Reuters
Paul KrugmanBeeld Reuters

Dat verraad wordt duidelijk aangekondigd door de mensen die hij voor topposities kiest: stuk voor stuk kampioenen van de grote bedrijven en vijanden van de vakbonden. Het belangrijkste nieuws van vorige week was de selectie van Tom Price, een felle tegenstander van Obamacare en een verdediger van de privatisering van de ziekteverzekering, als minister van Gezondheid. Die keuze betekent waarschijnlijk dat Obamacare gedoemd is. En Trumps meest enthousiaste aanhangers zullen bij de grootste verliezers zijn.

De bewering van de Republikeinen dat ze Obamacare door een beter stelsel willen vervangen, is altijd een leugen geweest. Ze hebben geen alternatief, om de eenvoudige reden dat het niet bestaat. Je kunt niet sleutelen aan het principe van Obamacare: om mensen die al ziek zijn te kunnen verzekeren, moet je ook gezonde mensen verplichten om mee te doen, en dat lukt niet zonder subsidies die de verzekering betaalbaar maken. Elk alternatief zal ofwel heel sterk op Obamacare lijken, ofwel miljoenen mensen in de kou zetten.

De keuze van Price wijst erop dat miljoenen Amerikanen inderdaad hun verzekering zullen verliezen. En veel van die mensen zullen aanhangers van Trump zijn. Obamacare heeft het aantal niet-verzekerde Amerikanen tussen 2013 en 2015 met 13 miljoen doen dalen. Acht miljoen van de nieuwe verzekerden waren blanken zonder universitair diploma - precies de groep die in een verhouding van twee op een voor Trump heeft gestemd. Dat betekent dat meer dan 5 miljoen aanhangers van Trump, onder wie veel mensen met chronische gezondheidsproblemen die dankzij Obama voor het eerst verzekerd zijn, voor een man hebben gekozen die hun leven moeilijker en korter zal maken.

Waarom hebben ze het gedaan? Misschien beseften ze niet dat hun verzekering op het spel stond - de media hebben daar tijdens de campagne nauwelijks over gerept. Of misschien slikten ze Trumps belofte dat hij Obamacare door iets veel beters zou vervangen. Ze zullen een koude douche krijgen, en dat zal nog erger worden als de Republikeinen Medicare - de ziekteverzekering voor gepensioneerden - hervormen. Trump had uitdrukkelijk beloofd dat hij dat niet zou doen, maar het lijkt nu toch op de agenda te staan.

En nee, Trump kan de industriële banen die in de voorbije decennia verloren zijn gegaan niet terugbrengen. Ze zijn vooral als gevolg van technologie evoluties verdwenen, niet als gevolg van import, en ze komen niet terug. Niets zal de schade compenseren die de werkende klasse zal lijden wanneer de Republikeinen het veiligheidsnet verscheuren.

Zal er een politieke tegenstroom komen, zullen de mensen hun beslissing betreuren? Misschien. De Democraten zullen er hoe dan ook goed aan doen om Trumps verraad van de werkende klasse non-stop aan te klagen. Maar ik ben bang dat als en wanneer de realiteit doordringt, de Trumpisten zullen doen wat autoritaire regeringen vaak doen om de aandacht van hun povere prestaties af te leiden: een vijand zoeken. Trumps uitspraak dat activisten die de Amerikaanse vlag verbranden hun burgerschap moeten verliezen, is een teken aan de wand.

Miljoenen Amerikanen hebben zich om de tuin laten leiden. Ze weten het alleen nog niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234