Woensdag 19/06/2019

Verleen je de Koran te veel autoriteit, dan speelt dat recht in de kaart van de fundamentalisten

De brief van filosoof Maarten Boudry aan de gematigde moslim en het retourbericht van Abou Jahjah lokken stevige reacties uit. Björn Siffer is woordvoerder van HVV (Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging). "Jahjah gooit olie op het vuur door het ene Koran- na het andere Bijbelvers in de strijd te gooien", schrijft hij.

De reactie van Abou Jahjah op het vriendelijke voorstel van Maarten Boudry aan de gematigde moslims (om bij debatten over IS niet uit de Koran te citeren), verbaast mij. Jahjah discrediteert Boudry als 'radicale atheïst' en gooit olie op het vuur door het ene Koran- na het andere Bijbelvers in de strijd te gooien. Ik denk niet dat we het debat over fundamentalisme en islam 2.0 op deze manier moeten voeren. Want Boudry heeft een punt. Als je te veel autoriteit verleent aan de Koran, dan speelt dat recht in de kaart van de fundamentalisten en vereng je het niveau van het debat tot een rondje spierballengerol over wie nu eigenlijk de juiste interpretatie van een historisch hoogst discutabele tekst geeft. Dat is voer voor absurd theater.

Het is mijn overtuiging dat er dagelijks ontelbare moslims, christenen, vrijzinnige humanisten en nog veel meer andere tisten zonder netjes gelabelde levensbeschouwing in de weer zijn om zich op een praktische, medemenselijke manier aan te passen aan het gegeven van de superdiverse samenleving. Zij hebben geen behoefte aan provocaties. Zij hebben behoefte aan onderwijs, gezondheidszorg en zinvol werk. Georganiseerd binnen een pluralistisch kader dat cultuursensitief is, maar dat ook de grenzen van het haalbare en van het seculiere karakter van de samenleving respecteert. Om die oefening te maken, hebben we nood aan meer verzoeners en minder exegeten.

Ook Khalid El Jafoufi, chef politiek bij 'De Andere Mening', en socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen reageerden in het islamdebat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden