Woensdag 07/12/2022

Opinie

Vergis je niet, de kiwi is springlevend

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Dirk Van Duppen is gezondheidsspecialist voor de PVDA en huisarts.

Dirk Van Duppen

De busacties van PVDA en Geneeskunde voor het Volk om medicijnen te gaan shoppen in Hulst hebben het kiwimodel opnieuw springlevend gemaakt. Voor de Christelijke Mutualiteit is daarover nu dringend debat nodig. (DM 6 mei 2017) Maar minister Maggie De Block heeft daar geen oren naar: 'Ik zeg u: laat de PVDA hun kiwi maar reanimeren, ik ga daar niet in mee.’ (DM 20 mei 2017)

Een buitengewoon interessante uitspraak, als je bedenkt dat het kiwiwetsontwerp dat Rudy Demotte (PS) in 2005 indiende, door De Block zélf is ondermijnd. De Block was destijds Kamerlid voor Open Vld en samen met haar collega Yolande Avontroodt heeft ze toen twintig amendementen ingediend om er, wat Demotte noemde, een ‘kiwi light’-versie van te maken. Toen de farma-industrie daarna ook nog eens een juridische veldslag tegen die kiwi light leverde, bleef er enkel nog kiwimoes over, en heeft Demotte de handdoek in de ring geworpen. En nu zegt De Block dus dat ‘Demotte destijds op een muur is gelopen' (DM 3 mei 2017). Smeuïg!

Tien jaar geleden waren we ook al met bussen vol patiënten gaan Dafalgan shoppen in Hulst. Voor de prijs van één doosje bij ons kun je in Nederland zes doosjes paracetamol kopen. Dat komt omdat de winkelketens daar in het groot aankopen met aanbestedingen. Intussen gebeurt dat ook met voorschrift-plichtige geneesmiddelen met spectaculaire prijsdalingen als gevolg. Voor de prijs die de Belgische apotheker betaalt voor één doosje van de maagzuurremmer omeprazole, koopt zijn Nederlandse collega veertien exact dezelfde doosjes aan bij dezelfde firma.

Dirk Van Duppen en Peter Mertens.  Beeld BELGA
Dirk Van Duppen en Peter Mertens.Beeld BELGA

Het nadeel van het Nederlandse systeem is dat de ziekenfondsen daar geprivatiseerd zijn. Zij steken de opbrengsten van die prijsdalingen in hun zak. En de farmaceutische bedrijven slagen er soms in die private zorgverzekeraars tegen mekaar uit te spelen om het systeem te boycotten met stockbreuken als gevolg. In Nieuw-Zeeland heb je net zoals in België één publieke ziekteverzekering en die koopt geneesmiddelen via openbare aanbestedingen. Daarom wordt dit systeem kiwimodel genoemd.

In tegenstelling tot de private aanbestedingen in Nederland vloeit bij openbare aanbestedingen de opbrengst terug naar de patiënten en hun gemeenschappelijke ziekteverzekering. Bij ons worden vaccins trouwens ook al aangekocht met openbare aanbestedingen met sterke prijsdalingen als gevolg, waarom dit niet doen voor andere geneesmiddelen?

Ondertussen heeft de minister de PVDA-studie over de opbrengst van het kiwimodel door het Riziv laten herrekenen. (DM, 19 mei 2017) Op tien geneesmiddelen uit patent berekende het Riziv 110 miljoen euro opbrengst. Het vervangen van twee geneesmiddelen door betere, veiligere én goedkopere kiwi-alternatieven levert 80 miljoen euro op. De minister probeert de Riziv-studie tegen de PVDA te gebruiken terwijl de studie precies het tegendeel bewijst van wat zij zegt en van wat zij doet.

In plaats van te raken aan de woekerprijzen van geneesmiddelen verdubbelt De Block de kost voor de patiënt voor essentiële geneesmiddelen als antibiotica. Ook al is dat volgens VUB-professor sociaal recht Freek Louckx onwettelijk (DM 2 mei 2017). “Maar er is geen alternatief voor mijn besparingen”, zegt de minister. (De Tijd 3 februari 2017) Dat is wat Maggie De Block wél reanimeert: het gekende TINA (There is no alternative) van Maggie Thatcher. In ieder geval: onze volgende busreis zal naar het parlement zijn: de PVDA-volksvertegenwoordigers Raoul Hedebouw en Marco Van Hees gaan een wetsvoorstel indienen om het kiwimodel alsnog toe te passen in België.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234