Woensdag 29/01/2020

Opinie

Verbied symbolen van terreurorganisaties zoals PKK

De ruit van dit kapsalon aan de Brederodestraat in Antwerpen moest eraan geloven tijdens de rellen van afgelopen weekend tussen Turkse en Koerdische jongeren. Beeld Tim Dirven

Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van Jong CD&V. Zijn wisselcolumn met Derk Jan Eppink verschijnt wekelijks.

Mocht het WK buitenlandse conflicten importeren bestaan, België zou autoritair aan de leiding staan. Afgelopen weekend werd onder jongeren met Turkse en Koerdische roots de discipline metalen staven en honkbalknuppels werpen afgewerkt. Eindstand: een paar gewonden, verschillende vernielde winkels en twee gemeenschappen die uit elkaar gedreven worden.

Het is bijzonder jammer om te zien. Vooral omdat je uit de vele getuigenissen van Belgische jongeren met Turkse en Koerdische voorouders te horen krijgt dat ze vrienden hebben uit de zogenaamde vijandige gemeenschap. Dat mag niet eens verbazingwekkend klinken. Buitenlandse politiek wordt niet besproken. Op café met Koerdische en Turkse vrienden is er van tweedeling enkel sprake wanneer het over de krachtsverhoudingen tussen Real Madrid en FC Barcelona gaat. Het is wat anders dan het federaal gemekker over Madrid en Barcelona. In die laatste discipline is de tussenstand trouwens een escalatie van het conflict in Catalonië en een gehavende diplomatieke reputatie.

Terug naar de Brederodestraat dit weekend. It takes two to tango. Ook al loopt er iemand met een terroristische vlag rond op straat, je lost provocaties niet op met geweld. Je hoort alle wettelijke mogelijkheden uit te putten om dit niet langer ongestraft te laten. Of je maakt via allerhande soft powers duidelijk waarom we in Europa verontrust moeten zijn bij een roadshow van PKK-aanhangers op ons continent.

Ik heb er de geactualiseerde EU-lijst van terroristen en terreurorganisaties eens bijgenomen. Op de personenlijst staat onder meer Mohammed Bouyeri, moordenaar van Theo van Gogh. In de lijst van 22 organisaties staan onder meer de Colombiaanse strijdkrachten FARC en de Koerdische militante groepering TAK, die vorig jaar nog een aanslag pleegde in Istanbul. De PKK staat niet voor niets in het gezelschap van deze bedenkelijke organisaties. Ook staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), die zelf van Koerdische afkomst is, gaf al verschillende malen aan de PKK-terreur te veroordelen. De terreurorganisatie heeft heel wat bloedige aanslagen op onschuldige burgers op haar kerfstok en staat zelf in Turkije op gespannen voet met een aantal leden van de progressieve Koerdische partij HDP.

Tangolessen

It takes two to tango, maar in de bus van PKK-aanhangers stond de tangomuziek wel al op en werd lustig op zoek gegaan naar een Turkse danspartner. Doodjammer. De rellen wekken daarnaast de indruk dat er in dit conflict enkel terroristische Koerden en ultranationalistische Turken bestaan. Niets is minder waar. De meerderheid van de Turken en Koerden hoopt dat de rechten van iedere gemeenschap via democratische wegen versterkt kunnen worden. Iets wat ook Abdullah Öcalan, de leider van de PKK, vorig jaar nog te kennen gaf door op te roepen tot vrede. Helaas zien niet alle actoren in Turkije dat momenteel zitten.

Maar het Turks-Koerdisch conflict gaan we hier niet oplossen. Ondertussen moeten we ervoor zorgen dat dergelijke conflicten onze jongeren in onze wijken niet uit elkaar drijven. Een samenscholingsverbod vermijdt conflicten, maar uiteindelijk moeten we jongeren duidelijk maken dat ondanks onze diverse afkomst en tegengestelde kijk op mondiale conflicten we wel een gezamenlijke toekomst hebben. Het samenscholingsverbod in Antwerpen geeft de mogelijkheid om de boel te bedaren. Daarna zal hard moeten worden ingezet op het samenbrengen van mensen van verschillende gemeenschappen rond een verbindend verhaal.

Ondertussen kunnen we alvast een verbod instellen op vlaggen en symbolen van alle terreurorganisaties, incluis de PKK. In Duitsland werd zo'n verbod dit jaar ingevoerd om de provocaties te stillen. Het had vorig weekend in Antwerpen al heel wat kunnen oplossen. Symbolen van terroristische organisaties hebben hier weinig te zoeken, zeker niet wanneer ze ons uit elkaar willen drijven. De onderdrukking van de Koerdische minderheid zal nooit via PKK-geweld en provocatie opgelost worden. Daar is ook Öcalan van overtuigd. Nu zijn trouwste volgelingen nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234