Dinsdag 06/12/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Veel van de hedendaagse tragiek van de Belgische politiek komt samen in de prestaties van de Vlaamse regering

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

In een bijzonder lezenswaardige analyse meet Joël De Ceulaer samen met enkele ervaren collega’s en politicologen de politieke stand van het land op. Het gezamenlijke besluit klinkt somber: steeds meer burgers verliezen het vertrouwen in het klassieke politieke systeem. Meestal gaat de kritische blik dan naar de federale regering, nog altijd het symbolische kernpunt van de vaderlandse politiek. Terecht. Toch komt veel van de hedendaagse tragiek van de Belgische politiek samen in de prestaties van de Vlaamse regering.

Neem de bijdrage van de regering-Jambon in de kwestie van de hoge energiefacturen. In haar eigen woorden haalt ze “1,2 miljard euro uit de elektriciteitsfactuur van alleenstaanden, gezinnen, zelfstandigen en kmo’s door groenestroomcertificaten af te romen”. Maar dat klopt niet, of ten minste nog niet. Voorlopig heeft de Vlaamse regering enkel een akkoord over het feit dat ze aan de Raad van State een besluit wil voorleggen om eenzijdig de contracten te herzien voor eigenaars van grote zonnepaneelparken.

Nog los van de vraag of het een goed idee is om bestaande afspraken zomaar op te zeggen, ook al kan je er inhoudelijk inderdaad heel wat tegenin brengen, is dit dus verre van beslist beleid. Toch kondigt de regering dit aan alsof het morgen uitvoerbaar is, zodat ze de zorgen kan verlichten van gezinnen die nu zuchten onder de druk van de hoge facturen. Door wens en beleid moedwillig te verwarren, organiseert de Vlaamse regering haar eigen desillusie.

De regering-Jambon doet dat bovendien omdat ze de federale coalitie naar de kroon wil steken. Tegenover het algemeen als teleurstellend ontvangen federale akkoord over compensaties voor de energiecrisis plaatst de Vlaamse regering een zogenaamde geste van 1,2 miljard. ‘Zogenaamd’, want in werkelijkheid gaat het over een tegemoetkoming van naar schatting 34 euro per gezin. Als ze er dus ooit komt, in een onzekere toekomst. Ook die neiging om andere bevoegdheidsniveaus te gaan beconcurreren, overtroeven of hinderen draagt bij aan het huidige klimaat van politiek wantrouwen.

Het pijnlijke is dat de Vlaamse regering wel degelijk heel wat had kunnen doen om de gevolgen van de energiecrisis structureel en over de langere termijn te milderen. Ze had de crisis kunnen aangrijpen om de zeer bescheiden ambities om woningen beter te isoleren krachtig bij te stellen. Ze had de crisis kunnen aangrijpen om een ontradend aardgasbeleid te voeren. Dan had ze, geheel binnen haar eigen bevoegdheid, een beleid gevoerd dat de last van toekomstige prijshausses veel lichter maakt.

Helaas was de verleiding toch weer te groot om vandaag een spectaculaire aankondiging te doen, die mogelijk morgen alweer ingeslikt dient te worden. Ziedaar de tragedie van de Belgische/ Vlaamse politiek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234