Donderdag 23/09/2021

OpinieLezersbrieven

‘Veel slachtoffers zullen terecht hun brandverzekering aanspreken. En nu komt de aap uit de mouw’

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Verzekeringen

Naar aanleiding van de recente overstromingen en onnoemelijk veel schade die aangericht werd zullen vele slachtoffers terecht hun brandverzekering aanspreken. Vele consumenten die jaarlijks hiervoor een aanzienlijk bedrag betalen, vragen zich nu af op welk bedrag zij aanspraak zullen kunnen maken. En nu komt de aap uit de mouw. Tegenover de betaalde premie die steeds in de honderden euro’s loopt, staat geen maximaal bedrag waarop men bij totaal verlies aanspraak kan maken. De consument wordt hierover door de verzekeringsmaatschappij in het ongewisse gelaten. Wat de slachtoffers van deze overstromingen als tegenprestatie van de maatschappij zullen ontvangen zal dan ook afhangen van de willekeur en de goodwill van deze verzekeringsmaatschappij. Om enige objectiviteit na te streven zou er een jaarlijks geïndexeerd bedrag vermeld moeten worden in de brandpolis (tegenover de betaalde premie) waar men aanspraak kan op maken bij totaal verlies door brand of overstroming. Voor wat, hoort wat. Dat is gewoon transparant en eerlijk ten opzichte van de consument.

Johan peeters, Keerbergen

Bakbeesten

We zijn er opnieuw in geslaagd om in een half jaar zo veel van de aarde te consumeren als wat die op een jaar kan produceren. We plegen dus roofbouw op onze eigen planeet, met enorm negatieve gevolgen voor de mens als soort. Er zijn veel voorbeelden te geven van hoe we dit doen en wat we beter zouden laten, maar ik beperk me hier tot eentje waar ik zelf voortdurend kwaad van word. Onze wegen worden almaar meer overspoeld met buitenmaatse auto’s die door hun gewicht alleen al veel meer benzine verbruiken dan wat er eigenlijk nodig is om die ene of enkele mensen te vervoeren van a naar b. Dat betekent niet alleen meer olie die verbrand wordt, maar bijgevolg ook meer uitlaatgassen die tijdens een ritje worden uitgestoten (die lelijke bakbeesten hebben dan ook meestal twee uitlaatpijpen). Het is niet omdat ze mooi zijn, of handig, of veilig dat ze worden gekocht. Ze worden gekocht omdat elk automerk ze produceert en promoot en je ze als lichte vrachtwagen kan inschrijven, wat een groot belastingvoordeel oplevert. Hoe lang gaan we hier nog mee door? Hoe lang laten we dit nog toe? Alle inspanningen die we leveren om ons te verplaatsen met schoner en meer duurzaam transport wordt door deze voor onze planeet erg schadelijke trend tenietgedaan. Iedere kleine auto die al een beetje op leeftijd is, verbieden we om nog in onze steden rond te rijden, waardoor heel wat mensen die weinig met de auto rijden hun wagentje niet meer kunnen gebruiken, maar deze mastodonten waar tegenwoordig heel wat bedrijfswagenparken vol mee staan en die dus samen geheid meer planetair onheil aanrichten, die maken we fiscaal zo aantrekkelijk dat onze wegen er vol mee rijden. Van mij mogen ze verboden worden, maar het zal vast al een verschil maken als dit belastingvoordeel wordt afgeschaft.

Peter Verduyckt, Leuven

Eerlijke belastingen

Om de zoveel tijd komt er iemand op de proppen met een idee voor een fiscale hervorming. Waarmee eindelijk een rechtvaardige verdeling van de lasten bereikt moet worden. Steeds gaat het om een zoektocht naar inkomens die buiten schot blijven of die te weinig belast worden. Belastingen op inkomens zijn helaas zeer fraudegevoelig, 15 à 18 procent van het bbp ontsnapt aan belastingen of draagt onvoldoende bij. En dat is al meer dan dertig jaar zo. Hier dan mijn voorstellen. Belast elke vierkante meter eigendom, gehuurd of in bezit, met 5 euro in plaats van de onroerende belasting, erflasten en andere. Hier ontsnapt niemand, want de overheid kent de eigenaars van elke vierkante meter onroerend goed, en alle celen zijn geregistreerd en zo kent de overheid alle huurders. Het is eerlijk, want iedereen is gelijk voor de belasting en wie veel bezit, betaalt meer dan wie klein huurt. Voer een vlaktaks in van 15 procent op alle inkomens zonder enige uitzondering om de sociale lasten te betalen. Iedereen gelijk en wie fraudeert, heeft geen sociale dekking.

Jean-Claude Vanderpoorten, Halle

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234