Donderdag 05/12/2019

Standpunt

Veel mensen hebben het gevoel dat het migratiefenomeen out of control is

Koen Vidal. Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator van De Morgen.

In deze krant houdt de Nederlandse auteur Paul Scheffer een zinvol en moedig pleidooi voor een migratiebeleid op lange termijn. De kern van zijn betoog is dat Europa het zich niet langer kan veroorloven om van crisis naar crisis te improviseren. Veel mensen hebben het gevoel dat het migratiefenomeen out of control is en dat drijft veel kiezers naar populistische partijen.

Daarom moet er naar Canadees voorbeeld een plan komen waarin Europese landen op basis van demografische prognoses duidelijk maken hoeveel arbeidsmigranten welkom zijn en aan welke kwalificaties die mensen moeten voldoen.

Levensgevaarlijke tocht 

Ook inzake vluchtelingen moeten er afspraken komen. Niet enkel over het aantal asielzoekers maar ook over de vraag hoe Europa niet de sterkste maar de meest kwetsbare vluchtelingen kan opnemen: gezinnen in uitzichtloze situaties, alleenstaande vrouwen met kinderen. Zulke asielzoekers moeten geselecteerd worden in de regio van herkomst en veilig naar Europa gebracht worden, op die manier vermijden we dat zij een levensgevaarlijke tocht door de Sahara of op de Middellandse Zee moeten ondernemen.

Volmaakt is deze zienswijze niet, al was het maar omdat Canada het geografische voordeel heeft om niet op enkele tientallen kilometers van een conflictgebied of economische rampregio te liggen.

Maar toch getuigt Scheffers visie van veel meer klasse dan het gestuntel dat we ook deze week moesten aanschouwen in het Belgische parlement en op de Europese top in Salzburg. In België is het debat geparalyseerd door het fenomeen van enkele honderden transitmigranten van wie we de smartphones zouden moeten afpakken; in Salzburg kwam het opnieuw tot een patstelling tussen de radicale Orbán-fractie en de gematigde Merkelianen.

Wat steeds meer begint op te vallen is dat de Europese populisten elk constructief voorstel boycotten omdat ze helemaal geen oplossing willen: het ongenoegen over asiel en migratie is hun politieke brandstof. Hoe meer frustratie, vluchtelingenleed, controversie en haat: hoe beter voor de populisten.

Vandaar dat we niet langer kunnen hopen dat er binnen afzienbare tijd een gedegen Europees plan voor asiel en migratie zal komen. Het enige haalbare is dat een aantal Europese landen een coalition of the willing vormen om een strategie uit te werken die zowel gebaseerd is op de belangen van Europa als een betrokkenheid bij de problemen in het Midden-Oosten en Afrika.

Voor België zou dit een uitgelezen kans zijn om zich eindelijk nog eens te ontpoppen tot Europese gangmaker. In ieder geval zal Charles Michel en zijn eventuele opvolger een duidelijke keuze moeten maken: sluit ons land zich aan bij de coalitie van het gezond verstand, of belanden we in het onwelriekende zaaltje van de populisten? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234