Dinsdag 02/06/2020

Standpunt

Van alle mogelijke beslissingen over het energiebeleid op lange termijn is ‘niet beslissen’ de allerslechtste

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

Je verwacht het niet, maar de dominante regeringspartij N-VA lijkt heel stilletjes een cruciale bocht te nemen. Voorzichtigheid blijft gewettigd, maar N-VA lijkt haar veto tegen de kernuitstap in 2025 te laten varen. Minstens lijkt de kwestie geen regeringscrisis meer waard voor de partij.

Daarmee bespaart ze de regeringsleiders Charles Michel (MR) en Geert Bourgeois (N-VA) een blamage. De premier en de minister-president zullen nu wellicht weldra hun krabbel onder een energiepact kunnen zetten.

Tegenstrevers kunnen daaruit moed proberen putten. Blijkbaar is het toch niet zo, zoals in al te oppervlakkige analyses wordt geponeerd, dat elke politieke strijd die de N-VA aangaat ook door de N-VA gewonnen wordt.

Cynisme

Er is evenwel ook een andere, minder naïeve lezing mogelijk. De N-VA laat het verzet tegen de nucleaire exit varen, omdat de partij meent dat het toch niet zoveel uitmaakt. Ze mikt erop dat tussen nu en 2019 niet veel actie meer ondernomen zal worden om de exit ook praktisch haalbaar te maken. Ze hoopt dat na de volgende verkiezingen alweer op de gemaakte afspraken teruggekomen kan worden. En intussen kent de achterban van energiefactuurvrezende ondernemers toch maar het ferme partijstandpunt.

Dat is niet beslissen. Dat is aanmodderen, in de hoop dat zo’n beleid van vertrekken en stoppen uiteindelijk alle kansen op een alternatief beleid versmoort. Zoiets heet niet ‘goed bestuur’. Zoiets heet cynisme.

Van alle mogelijke beslissingen over het energiebeleid op lange termijn is ‘niet beslissen’ de allerslechtste. Het is exact het non-beleid dat ons gebracht heeft waar we nu staan en dat een energiepact meer dan dringend noodzakelijk maakt.

Nuance

Betekent dat dat een kernuitstap de enige goede keus is? We hebben al eerder enige twijfels durven uiten, vanuit strikte bekommernis voor het klimaat. Die twijfels blijven overeind: elk scenario zonder kernenergie is er tot nader order een met meer fossiel energieverbruik. Er zijn uiteraard ook zinvolle argumenten tegen kernenergie. De feiten zijn genuanceerder dan het zwart-witdebat soms toestaat.

Zweden, een van de meest duurzame landen ter wereld, heeft zijn kernuitstap teruggedraaid. Duitsland zet wel door, en botst dan weer op de grenzen van het eigen groene succes. Met kerst dienden bedrijven aangespoord te worden om méér energie te verbruiken in het weekend, omdat er te veel groene stroom aangeleverd werd. Ook niet ideaal.

Zowel voor de Zweedse als voor de Duitse optie vallen sterke inhoudelijke argumenten te bedenken. Het is de duidelijke keuze die respect afdwingt. Voor de Belgische voortdurende besluitvorming van pappen en nathouden zijn er enkel tegenargumenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234