Donderdag 02/02/2023
Cathy Galle. Beeld DM
Cathy Galle.Beeld DM

StandpuntCathy Galle

Van afkoelen zal niet veel in huis komen voor veel leerlingen, en voor hun ouders

Cathy Galle is journalist.

Cathy Galle

Ze zou bij momenten de laptop het liefst tegen de muur gooien. En het huilen staat haar al enkele weken nader dan het lachen. Onlineles volgen is geen lachertje voor dochterlief. De wifi die het in het midden van een les even laat afweten, waardoor ze een belangrijk deel van de uitleg mist. De uploadzone in Smartschool die alweer in staking lijkt, waardoor een taak niet op tijd ingeleverd geraakt. Of leerkrachten die een extra toets aankondigen op een dag dat er al zes gepland stonden. Het bobijntje is zo stilaan af. Het is dan ook best veel voor een vijftienjarige.

De leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair volgen al sinds de herfstvakantie half om half les. De helft van de tijd zijn ze fysiek op school, de andere helft krijgen ze afstandsonderwijs. Als het Overlegcomité vandaag het voorstel van het onderwijsveld volgt, dan krijgen ze de week voor de krokusvakantie een volledige week afstandsonderwijs. Die kreeg de naam ‘afkoelingsweek’ en geldt voor het volledige secundair, eerste graad incluis.

Maar van afkoelen zal wellicht niet veel in huis komen. Toch niet bij heel wat van de betrokken leerlingen – en hun ouders. Want ook die laatste groep heeft erg te lijden. Wie denkt dat een kind van amper veertien of vijftien jaar matuur en mentaal sterk genoeg is om dit in coronatijden allemaal alleen aan te kunnen, die dwaalt. En hoe blijf je in godsnaam je tiener motiveren als die geen enkel perspectief heeft? Volwassenen kunnen nog hopen op een verlossend vaccin. Minderjarigen komen gewoon niet in aanmerking.

Ze zijn een vergeten groep. Bij de hele discussie over het al dan niet sluiten van de scholen wordt vaak voorbijgegaan aan het gegeven dat een deel van onze jongeren al wekenlang maar half naar school kan. Een deel van hen heeft ook vorig schooljaar geen schoolpoort van dichtbij gezien. Wanneer er de voorbije weken studies opdoken over leerachterstand bij kinderen, ging het heel vaak over leerlingen van die tweede en derde graad middelbaar.

Het verschil met lagereschoolkinderen is groot. Die mogen voltijds naar school en kunnen in vele gevallen gewoon hun hobby’s blijven uitoefenen. Wie ouder dan twaalf en zeker veertien is, mag dat allemaal niet. We zouden eens de denkoefening moeten maken over wat de veertienplussers eigenlijk nog mogen, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere in deze krant. Het zou weleens behoorlijk kunnen tegenvallen.

Dat uitgerekend weer die groep nu moet ‘afkoelen’ van het beleid en de collega’s in de lagere school gewoon mogen voortdoen, is virologisch wellicht perfect te verklaren. En wat moet, moet nu eenmaal. Dat neemt niet weg dat het voor de betrokken jongeren heel zuur is. En dat deze groep extra aandacht verdient. Door ze bij een toekomstige versoepeling eens vooraan te zetten, bijvoorbeeld.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234