Woensdag 21/04/2021

OpinieVBO-topman Pieter Timmermans

Vakbonden staken vandaag. VBO-topman: ‘3,2 procent loonopslag in crisistijd en toch staken’

Pieter Timmermans. Beeld DM
Pieter Timmermans.Beeld DM

Raoul Hedebouw breekt een lans voor de staking van vandaag. Maar nu de helden van de werkende klasse loonopslag vragen, zijn sommigen het applaus vergeten, schrijft de woordvoerder van PVDA. ‘In de plaats galmt een orkest van kritiek uit de klavieren van politici, hedgefondsmanagers, patroonsorganisaties en rechtse opiniemakers.’ VBO-topman Pieter Timmermans reageert.

“Het is de werkende klasse die de samenleving doet draaien. Waren zij niet blijven werken, dan was de boel in elkaar gestort.” Raoul Hedebouw heeft gelijk. Gedeeltelijk althans. Of hij nu bewust het andere deel van de waarheid verzwijgt of het economische plaatje gewoonweg niet snapt, is me niet zo duidelijk. Wat ik wel zeker weet, is dat we met zijn recepten en met de staking van maandag eerder welvaart zullen vernietigen dan creëren.

Eén jaar na het uitbreken van de pandemie kleurt de economische situatie dieprood. Vorig jaar is onze economie met meer dan 6 procent gekrompen, een welvaartsverlies van 25 miljard euro. 94 procent van de bedrijven staat er slechter voor dan vóór de crisis en bijna 1 op 3 staat op het punt failliet te gaan.

De derde lockdown, die tienduizenden ondernemingen opnieuw achter slot en grendel zet, brengt een faillissementencrisis met gigantische jobverliezen dan ook alleen maar dichterbij. Gelukkig hebben we dankzij onze innovatieve bedrijven, de wendbaarheid van onze ondernemers, de steunmaatregelen van de overheden én de inzet van miljoenen werknemers de crisis nog enigszins – allemaal samen – kunnen bedwingen. Hadden we de economische recepten van onze rode kameraad gevolgd, dan lagen we nu naast Venezuela op het economische kerkhof.

Concurrentiepositie

En dan toch maar staken. Omdat een loonsverhoging van 3,2 procent (4 à 5 miljard euro) niet voldoende zou zijn! En ja, het gaat wel degelijk om een stijging van 3,2 procent en niet 0,4 procent, zoals Hedebouw het maar al te graag verkeerdelijk voorstelt. Naast de 0,4 procent is er nog een automatische loonstijging op basis van de index van 2,8 procent. Maar door haar automatisme is er geen kat die nog enige waarde hecht aan die loonopslag.

Hedebouw gelooft dus in Sinterklaas: de goede Sint die op het einde van de maand het geld komt brengen om de loonindexatie mee te betalen. Dat de bedrijven die bijkomende loonkosten eerst moeten verdienen, via meer productie en verkopen, vooraleer ze die kunnen betalen, is hem volledig ontgaan. Je zal maar een restauranthouder zijn die bij de heropening op 1 mei zijn medewerkers eerst een hoger loon moet betalen, terwijl hij de afgelopen maanden zelf geen cent verdiend heeft.

De loonevoluties in ons land in de pas houden met die van onze buurlanden is niet alleen cruciaal voor onze concurrentiepositie, maar nog meer voor de werkgelegenheid. Als de loonkosten bij ons ontsporen, dan worden onze bedrijven uit de markt gespeeld door buitenlandse concurrenten. Dat is een simpele economische logica in een kleine exportgerichte economie zoals de onze.

Zoals het verleden meermaals aangetoond heeft, gaan de Hedebouwen van deze wereld resoluut voor job- en inkomensverlies en dus verarming. De loonkosten – voor eenzelfde functie of job – liggen in België bovendien nog altijd gemiddeld 10 procent hoger dan in onze buurlanden. Ik daag hem uit om zijn eigen onderneming te starten en hetzelfde product – maar 10 procent duurder – aan de man te brengen. Bonne chance, amigo.

Cynisme

Een ander economisch waanidee dat men maar al te graag de wereld in stuurt, is dat bedrijven geen dividenden meer zouden mogen uitkeren, maar de winsten integraal moeten gebruiken om de lonen te verhogen. Als we die stelling volgen, zijn we van één ding zeker: we zullen heel wat investeringen, groeikansen en jobs mislopen. Zo belegt meer dan 40 procent van de Belgen zijn spaargeld direct of indirect in aandelen.

Zonder dividend zullen die honderdduizenden kleine beleggers dan ook niet meer geneigd zijn nog te investeren en gaat onze economie helemaal de dieperik in richting Noord-Korea. Bovendien is een dividend voor hen een welgekomen aanvulling op hun inkomen, dat Hedebouw en co. willen afnemen.

Maar ook voor de grote spelers, zoals pensioenfondsen, investeringsfondsen, steden en gemeenten, is die uitkering van groot belang. Bijvoorbeeld om de aanvullende pensioenuitkeringen te kunnen betalen, om bijkomend in ons land te investeren of om gemeente-infrastructuur te financieren.

In een van de meest welvarende landen van de wereld is staken nog nooit een oplossing geweest. Mensen zand in de ogen strooien en hun job in gevaar brengen, getuigt van een nooit gezien cynisme. Een akkoord dat in een economisch verantwoorde loonsverhoging voorziet en dus ook de werkgelegenheid beschermt, dat is pas verantwoordelijkheid opnemen.

Mocht Raoul Hedebouw werkelijk inzitten met de werkende mensen, dan zou hij vooral bezorgd moeten zijn om de toekomst van hun job. Maar ja, dat is blijkbaar niet echt zijn bekommernis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234