Maandag 30/01/2023

OpinieRaoul Hedebouw

Vakbonden staken vandaag. Raoul Hedebouw (PVDA): ‘Coronahelden betaal je niet met kruimels’

Raoul Hedebouw. Beeld DM
Raoul Hedebouw.Beeld DM

Raoul Hedebouw breekt een lans voor de staking van vandaag. Maar nu de helden van de werkende klasse loonopslag vragen, zijn sommigen het applaus vergeten, schrijft de woordvoerder van PVDA. ‘In de plaats galmt een orkest van kritiek uit de klavieren van politici, hedgefondsmanagers, patroonsorganisaties en rechtse opiniemakers.’ VBO-topman Pieter Timmermans reageert.

RedactieRaoul Hedebouw

“De vakbonden willen de taart niet helpen bakken, maar willen wel op de eerste rij staan als ze wordt verdeeld”, zegt Pieter Timmermans (VBO) over de algemene staking vandaag. Nochtans is het niet meer dan rechtvaardig dat de werkende klasse haar deel van de koek opeist. Heldenwerk betaal je niet met kruimels.

Wat heeft de coronacrisis ons geleerd? Wie de taart bakt, dat zijn niet de Pieter Timmermansen, maar de zorgverleners, kassiersters en dokwerkers, camionchauffeurs, poetshulpen, leerkrachten en kinderverzorgers, rekkenvullers, bandarbeiders... Het is de werkende klasse die de samenleving doet draaien. Waren zij niet blijven werken, dan was de boel in elkaar gestort. Heldenwerk verdient beter dan een schamele 0,4 procent loonopslag of een eenmalige premie.

Weet je nog toen werknemers helden waren? Pieter Timmermans stond op de eerste rij om onder luid applaus zo goed als alle industrieën als ‘essentieel beroep’ te doen erkennen. Maar blijkbaar zijn het enkel helden als ze zwijgen.

Nu de helden loonopslag vragen, zijn sommigen het applaus vergeten. In de plaats galmt een orkest van kritiek uit de klavieren van politici, hedgefondsmanagers, patroonsorganisaties en rechtse opiniemakers. Op Twitter noemt Timmermans de nationale staking “het toppunt van wereldvreemdheid”. “Niet de werknemers, maar ondernemers zorgen voor de rijkdom”, klinkt het.

Vermogensbeheerder Geert Noels is er zo van overtuigd dat de kletsende klasse de rijkdom produceert, dat hij niet inziet hoe er in coronatijden gestaakt kan worden. “Hoe gaat men het land platleggen nu het land al plat ligt? Teams of Zoom hacken? De lijnen naar de Google-datacenters blokkeren?”, fulmineert hij op Twitter.

Wie is hier eigenlijk wereldvreemd? Dat veel sectoren nooit zijn dichtgegaan en een groot deel van de productie al is heropgestart halverwege mei vorig jaar, is duidelijk aan hem voorbijgegaan.

Dividenden

5 miljard dividenden. Hoezo is er geen marge?

De argumenten van Timmermans, Noels en VOKA doorstaan de toets van de werkelijkheid niet. Zelfs dit jaar voorzien een aantal sectoren en bedrijven dikke winsten en buitensporige dividenden. De Bel-20-bedrijven doen hun aandeelhouders dit jaar voor 5 à 6 miljard euro dividenden cadeau. Die afroming van de winst ligt zelfs hoger dan vorig jaar.

Slechts een kwart van dat bedrag is voldoende om alle werknemers van die bedrijven een opslag van 5 procent te geven. Jawel, er is ruimte voor loonsverhoging. Maar de patroonsorganisaties zien dat niet zitten. Zij zingen het aloude liedje van TINA, “there is no alternative”. De lonen moeten geblokkeerd blijven zodat de heilige competitiviteit overeind blijft.

Voor de dividenden is zo’n plafond blijkbaar niet nodig. Wie gaat uitleggen aan de kassiersters van Ahold Delhaize dat de aandeelhouders 18 procent opslag krijgen, maar ze zelf met 0,4 procent, zo’n 8 euro bruto per maand, tevreden moet zijn?

Hogere lonen zijn nodig om de economie zuurstof te geven. Al voor de pandemie ging de economie in recessie door het aangehouden besparingsbeleid van de neoliberale hardliners. Maar loonsverhogingen zijn juist een deel van de oplossing. De private investeringen staan on hold, het geld wordt afgeroomd via dividenden. De consumptie aanzwengelen is misschien wel een van de beste keuzes die we moeten maken. Dat benadrukken ook economen als Paul De Grauwe.

De patronale organisaties blijven steken in hun ouderwets economisch receptenboek. En het zijn de vakbonden die actie voeren om de welvaart te verzekeren.

Wetsvoorstel

Dat er gestaakt moet worden om die welvaart af te dwingen, ligt in lijn met de sociale geschiedenis van ons land. Wat de bonden vragen is niet overdreven: een verhoging van het minimumloon en de vrijheid om te onderhandelen over meer dan 0,4 procent loonopslag. Want dat zijn gewoon kruimels. Zij vragen terecht een duurzame structurele opslag in brutoloon, geen eenmalige gedefiscaliseerde bonussen die de sociale zekerheid nog verder ondergraven. Zijn dat overdreven eisen van de helden van de crisis? Ik vind van niet.

Daarom vragen wij om de wet te herzien die de lonen blokkeert. Ik heb daar samen met voormalig secretaris-generaal van het ABVV Marc Goblet een wetsvoorstel voor ingediend. Zal het gesteund worden, vooral door de partijen in de meerderheid die zeggen dat de lonen omhoog moeten? Dat houden wij alvast in de gaten de komende dagen en weken.

De helden van de strijd tegen corona blijven druk uitoefenen. Terecht. We mogen hen niet vergeten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234