Donderdag 07/07/2022

Open briefAan minister van Justitie

Vader schrijft justitieminister Van Quickenborne: ‘Twee jaar later lopen de mannen die mijn dochter misbruikten nog altijd vrij rond’

Woensdagavond vond er in het centrum van Gent een stille wake plaats voor het 14-jarige meisje dat uit het leven stapte na een groepsverkrachting. Beeld © Stefaan Temmerman
Woensdagavond vond er in het centrum van Gent een stille wake plaats voor het 14-jarige meisje dat uit het leven stapte na een groepsverkrachting.Beeld © Stefaan Temmerman

‘Ook mijn 17-jarige dochter werd het slachtoffer van een groepsverkrachting.’ Daarmee begint een boze vader zijn open brief aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. ‘Meer dan twee jaar na de feiten lopen de mannen die mijn dochter misbruikten, en daar ook foto’s van maakten en verspreidden, nog altijd vrij rond.’ Het parket benadrukt dat het onderzoek momenteel nog altijd loopt.

Inge Bosschaerts

Het gebeurde twee jaar geleden, op een feestje bij vrienden thuis. Sofie* merkte niet dat twee jonge gasten Rohypnol in haar drankje deden: een pil die als slaapmiddel op de markt gebracht werd, maar vooral te boek staat als ‘verkrachtingsdrug’. Het goedje is kleurloos, geurloos en smaakloos, waardoor de toen 17-jarige Sofie niet besefte dat ze bij elke slok die ze nam slaperiger en slaperiger werd. Toen ze uren later weer wakker werd, besefte ze dat ze door de twee jongeren was misbruikt en vluchtte ze naar huis, waar haar ouders met haar naar het ziekenhuis reden.

Daar werd ook de politie erbij gehaald. Sofie en haar ouders dienden nog diezelfde nacht klacht in, en ze wisten ook tegen wie. Want Sofie kénde haar aanranders, ze zaten allebei bij haar op school. “Mijn dochter gaf hun naam en hun adres, de politie had hen maar van hun bed te lichten”, zegt haar papa, een gemeenteraadslid voor Vlaams Belang. “Toch bleven ze op vrije voeten. Meer nog: ze bleven ook welkom op school, dezelfde school als die van Sofie.”

En daar volgde een nieuwe schok. Want de twee jongens hadden tijdens de verkrachting ook nog uitgebreid de tijd genomen om foto’s te maken, en die toonden ze ook op school. “Terwijl de daders tegen hun vrienden opschepten over wat ze gedaan hadden, moest mijn dochter met lede ogen toekijken hoe die vreselijke foto’s van haar rondgingen op school”, zegt haar papa.

Drie keer gestraft

Er volgde na een dag of tien nog een videoverhoor van Sofie op het politiecommissariaat, maar daarna werd het stil. “Vandaag, meer dan twee jaar later, is er in dit hele dossier nog niéts gebeurd”, zegt haar papa. “Mijn dochter, en ook wij als ouders, worden niet eens op de hoogte gehouden van hoe het dossier vordert. Onze advocaat krijgt zelfs gewoonweg géén antwoord wanneer hij bij het parket informeert naar een stand van zaken. Beide daders lopen nog altijd vrij rond, hebben intussen misschien zelfs nog andere slachtoffers gemaakt en wanen zich onaantastbaar. Mijn dochter daarentegen heeft tot op de dag van vandaag nog altijd psychologische bijstand nodig. Zij is intussen al drie keer gestraft. Een eerste keer bij het misbruik zelf, een tweede keer toen de foto’s ervan circuleerden op school en een derde keer nu ze vaststelt dat er gewoon niets mee gebeurt.”

Het verhaal vertoont gelijkenissen met dat van het 14-jarig meisje uit Gavere. Zij stapte twee weken geleden uit het leven nadat vijf tieners haar hadden verkracht op een kerkhof in Gent, en de beelden van die verkrachting nadien online hadden verspreid. Naar aanleiding van dat nieuws zette minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op Twitter: “Justitie moet en zal voor gerechtigheid zorgen.” Een tweet die kwaad bloed zet bij de papa van Sofie. “Justitie moet inderdaad voor gerechtigheid zorgen. Maar of ze daar ook voor zál zorgen, durf ik sterk te betwijfelen. Want mijn dochter voelt zich vandaag totaal in de steek gelaten door diezelfde Justitie die volgens de minister voor gerechtigheid zal zorgen. Zijn tweet is voor ons dan ook bijzonder pijnlijk, en zelfs cynisch.”

‘Absolute prioriteit’

“Die woorden grijpen me naar de keel”, zegt minister Van Quickenborne. “Ik ben zelf een vader, dus ik begrijp de woede van die man maar al te goed. Als minister kan ik niet op individuele dossiers ingaan, maar ik kan wel zeggen dat ik van de strijd tegen seksueel geweld een absolute prioriteit heb gemaakt, en dat de tweet die ik verstuurde geen loze belofte was. In april is het voorontwerp voor de hervorming van het seksueel strafrecht goedgekeurd, waarbij de maximale celstraf voor verkrachting verdubbeld wordt.

Ook het aantal Zorgcentra na Seksueel Geweld, veilige plekken waar slachtoffers 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 in gesprek kunnen gaan met professionele hulpverleners, zal worden opgetrokken. Vandaag zijn er al drie, in Gent, Brussel en Luik, tegen 2023 moet elke provincie er eentje hebben. We investeren ook in een beter sporenonderzoek. Want vaak is het woord tegen woord, en is er niet voldoende bewijs om de dader of daders te kunnen vervolgen. Wil dat zeggen dat er in de toekomst geen verkrachtingen meer zullen zijn? Neen, dat kan ik natuurlijk niet beloven. Maar ik kan wel beloven dat ik van de serieux waarmee Justitie seksueel geweld aanpakt mijn levenswerk wil maken. Ik zal deze vader dan ook een persoonlijk antwoord sturen op zijn brief.”

Het bevoegde parket liet gisteren weten dat het dossier van Sofie op dit moment nog steeds in onderzoek is, maar dat er over de inhoud van een lopend onderzoek niet gecommuniceerd wordt in de media. Ze voegen er ook nog aan toe dat aan de familie van het slachtoffer is aangeboden om contact op te nemen met de dienst slachtofferonthaal, wanneer zij vragen hebben over bijvoorbeeld de stand van zaken in het dossier. “Dat aanbod gold toen, en geldt vandaag nog steeds.”

* Om de identiteit van het slachtoffer te beschermen is een fictieve naam gebruikt, en werden ook alle plaatsnamen weggelaten in het artikel

De open brief van de vader van Sofie aan minister Van Quickenborne

Geachte heer Minister van Justitie,

Mijnheer van Quickenborne.

“Justitie moet en zal voor gerechtigheid zorgen.” Dat hebt U op Twitter laten weten naar aanleiding van een zelfdoding door een meisje, na een groepsverkrachting. Verschrikkelijke feiten!

Justitie moét inderdaad voor gerechtigheid zorgen. Dat is haar enige taak. Maar of justitie ook voor gerechtigheid zàl zorgen, dat durf ik sterk te betwijfelen.

Twee jaar geleden werd mijn toen 17-jarige dochter slachtoffer van gelijkaardige feiten. Op een feestje werd er een zogenaamde verkrachtingsdrug in haar drankje gedaan, en werd ze door twee criminelen misbruikt. Criminelen, want voor dat soort volk kan ik de term ‘mannen’ en zelfs ‘mensen’ niet meer uit mijn klavier halen. De twee criminelen namen foto’s van het gebeuren, om er later bij hun vrienden over op te schappen.

In een ziekenhuis werden de nodige vaststellingen gedaan. De twee daders waren door mijn dochter gekend met naam en adres. De politie had ze maar van hun bed te lichten. Meer nog, deze twee criminele jongeren waren reeds goed gekend bij politie en gerecht voor wapenbezit en voor gebruik van en handel in verdovende middelen.

Vandaag, twee jaar later, is er in dit hele dossier nog NIETS gebeurd. Meer nog, als ouders worden we zelfs niet op de hoogte gehouden van hoe het één en ander vordert. Ook de advocaat die we inschakelden krijgt vanwege het Parket zelfs geen antwoord wanneer hij er informeert naar een stand van zaken.

Beide daders lopen intussen dus nog steeds vrij rond, hebben intussen misschien nog andere slachtoffers gemaakt, en wanen zich door de absolute laksheid van het gerecht onaantastbaar. Mijn dochter heeft twee jaar na de feiten nog steeds psychologische bijstand nodig en begrijpt niet hoe het mogelijk is dat het gerecht maar laat begaan. Ze voelt zich – terecht! – totaal in de steek gelaten door die Justitie die volgens U voor gerechtigheid zal zorgen.

Uw tweets en mededelingen in het dossier van het arme 14-jarige kind dat zichzelf van het leven beroofde, is dan ook bijzonder pijnlijk en ja, zelfs cynisch, mijnheer de minister. De onaanvaardbare laksheid van het Gerecht in dit land is uw verantwoordelijkheid, en die van uw voorganger Koen Geens.

Stop dus met tweeten, stop met stoere verklaringen af te leggen, en doe eindelijk iets. Voor het 14-jarige meisje is het te laat. Voor mijn dochter ook. Als U het voor hén niet wou doen, doe het dan tenminste voor uw eigen kinderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234