Zaterdag 18/01/2020

Opinie

Uw uitspraken, beste Bart De Wever, zijn een schande voor ons land

Beeld BELGA

Elio di Rupo is burgemeester van Bergen en voorzitter van de PS.

Beste Bart,

Afgelopen weekend hebben wij in Bergen onze jaarlijkse feesten gevierd. Jammer genoeg wierp de gruwelijke dood van een meisje van twee jaar, gestorven door een kogel van een politieagent van ons land, een schaduw over het plezier. Als burgemeester van de gemeente waar de feiten zich hebben voorgedaan, heb ik eerst geen commentaar willen geven. Ook als voorzitter van de grootste Franstalige partij heb ik geen politieke polemiek willen beginnen. Het gerecht en het Comité P zullen duidelijkheid scheppen over de omstandigheden van de dood van het meisje, zodat we de verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen zullen kennen.

Ik heb dus gezwegen, maar ik heb vaak aan dat kleine Koerdische meisje gedacht dat met haar ouders gevlucht was uit een onleefbare streek waar je elk ogenblik kunt worden gedood of gebombardeerd. Deze arme mensen vluchtten weg van de barbaarsheid en keerden zich spontaan naar onze democratieën, die hen deden dromen. Maar in het hart van deze Europese democratie heeft de politie op hen geschoten. 

En wanneer men vandaag de Belgische kranten voor hen vertaalt, ontdekken de ouders dat de ‘schaduwpremier’, de man achter het repressieve en regressieve beleid van het federale België, hen letterlijk verantwoordelijk stelt voor de dood van hun kind. Je zou je verklaringen moeten lezen en herlezen, Bart, om te beseffen hoe onmenselijk jij en helaas ook andere politici van ‘jouw’ regering overkomen. Ik citeer je woorden: "De ouders van Mawda zijn niet alleen slachtoffers. Ze zijn mee verantwoordelijk." En: "Spreken over die mensen als louter slachtoffers, dat vind ik niet correct…"

Lelijk daglicht

Mogelijke fouten in het chaotische parcours van deze ongelukkige mensen opmerken is één zaak, maar met een beschuldigende vinger wijzen en hun drama in een zo lelijk daglicht stellen, is iets heel anders. Zij zijn voor de etnische zuivering gevlucht, hebben verloren wat hen het dierbaarst was, dat onvervangbare kind, en nu worden ze voor de microfoons en camera’s als schuldigen aangewezen! Wat zullen ze denken van ons, Belgen, Europeanen, die zeggen zoveel waarde te hechten aan onze waarden en onze beschaving?

Dergelijke uitspraken, beste Bart, zijn een schande voor ons land en al zijn gemeenschappen. Wij zijn zo niet. Bij ons, Vlamingen, Walen of Brusselaars, treuren we over de dood van een kind en doen we alles wat we kunnen om de ouders te helpen. Ik weet niet of jij dat kunt begrijpen, achter de wallen van je ideologische zekerheden. Ik heb hoe dan ook in mijn hele politieke leven nooit zoveel harteloosheid meegemaakt, zoveel gebrek aan empathie en gevoeligheid. 

Zout in de wonde

En ik zal je nu iets vertellen dat je zal verontwaardigen. Als een dergelijk drama zich had voorgedaan toen ik premier was, dan zou mijn regering de ouders een vernieuwbare regularisatie van vijf jaar wegens uitzonderlijke omstandigheden hebben aangeboden, zodat het gezin tot rust zou kunnen komen en zich herstellen. En als men mij op wettelijke of reglementaire bezwaren had gewezen, dan zou ik het akkoord van het parlement hebben gevraagd.

Denk ervan wat je wilt, maar de dood van een onschuldig kind onder de kogels van onze politie maakt ons tot schuldigen en zeker niet tot rechters. En nog minder tot beulen die, tot het onuitsprekelijke lijden van de ouders, met een publieke beschuldiging zout in de wonde wrijven. Ons land, ik herhaal het, kan veel beter dan dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234