Zondag 25/10/2020
Anneleen Van Offel.Beeld DM/Bart Hebben

ColumnAnneleen Van Offel

Twijfelen is een prima manier om je blik te verleggen

Anneleen Van Offel is schrijver. Haar debuutroman Hier is alles veilig verscheen in februari bij Lebowski. 

Net voor de verstrenging van de maatregelen belandde ik op een terras met een dichteres, een mentalist, een agente en de liefde, en hoewel de lach die avond in de lucht hing maakten we geen deel uit van een grap.

De dichteres en de mentalist hadden eerder die avond hun voorstelling van woordeloze gedichten gespeeld, helemaal aangepast aan de heersende coronamaatregelen. Onder geen beding had dat venijnige virus je daar kunnen verrassen, dat was duidelijk: als je die avond de adem benomen werd, dan was het door de schoonheid van het stuk. Ze brachten korte performances die steunden op technieken uit het mentalisme, ‘trucs’ is een te klein woord voor de poëzie die in de verbazing van het publiek ontstond.

Eén van hun gedichten had de aanpassing naar de virusvrije voorstelling niet overleefd, omdat het niet mogelijk was om het uit te voeren zonder dat er in hoog tempo voorwerpen in het publiek werden doorgegeven. De liefde, de agente en ik drongen aan om het toch te brengen, tussen ons. De duisternis was inmiddels ingevallen, de avond strekte zich spinnend uit, compleet met een slinger lampjes in de bomen en een stand-upcomedian die in de verte het beste van zichzelf stond te geven, waardoor golfjes gelach bij ons aanspoelden.

Het was een tijd geleden dat ze het gedicht nog hadden gebracht en de dichteres en de mentalist moesten zich inspannen om zich de precieze stappen van de performance te herinneren, om de truc achter de magie niet per ongeluk te verklappen. Ze zochten houvast in elkaars ogen, twijfelden: eerst dit, nee, eerst dat, er vielen stiltes, geladen, voorzichtig begaven ze zich naar de volgende stap. Het risico op mislukken was groot, de spanning was van glas.

We wisten dat we bedot werden, maar we wilden bedot worden. We wilden dat de mentalist en de dichteres het onmogelijke mogelijk konden maken, dat ze zouden laten zien: op een zucht van ons bevindt zich de losbandigheid van de verbeelding. Je moet gewoon vertrouwen op je zintuigen en ze zullen je confronteren met je beperking. De kracht van mentalisme is dat de beperking net de ontsluiting is van het grenzeloze.

In plaats van het gedicht te trachten ontmaskeren volgden de liefde, de agente en ik ademloos elke handeling, tot we in een wirwar van handelingen vergaten wat eerst was gekomen en wat erna, wat hoofdzaak was geweest en wat bijzaak, en uiteindelijk knapte de spanning als een ballon: de truc lukte. We gilden het uit van verbazing en kantelden even in hun wereld waarin alles kan, als hij maar voldoet aan een correcte opeenvolging van wat moet gebeuren.

In dat moment van ontlading begreep ik het. Dat ook twijfel misleiding is. Twijfelen is een prima manier om je blik te verleggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234