Donderdag 06/10/2022
null Beeld Francis Vanhee
Beeld Francis Vanhee

ColumnDe gebeten hond

Twee euro was een ideaal bedrag voor Pia: in plaats van een ijsje te kopen konden we een kind redden

Mark Coenen is columnist van De Morgen.

Mark Coenen

De tocht naar Straatsburg door Rob Heirbaut en co. voor Quinten en vzw Bindkracht. De monumentale marathonloper Johan Swinnen die elke dag honderd kilometer loopt tegen kanker (beeldje­bij­beeldje.be). De actie voor baby Pia die een onverhoopt succes kende.

Als deze week een indicatie was voor De Warmste Week, dan gaan ze bij de VRT moeten investeren in extra brandkasten. Het was toeval – maar wel een gelukkig toeval – dat de campagne voor de nieuwe Warmste Week tegelijk werd opgestart. Wat een promotie.

Een betere illustratie van wat spontane maar ook slim gemediatiseerde solidariteit voor een ziek kind teweeg kan brengen dan de actie voor de kleine Pia moet nog gevonden worden.

Zij die veel langer hebben doorgeleerd, zien achter het bliksemsnelle succes van deze actie allerlei psychologische mechanismen. Dat wij ons goede hart niet aan iedereen laten zien is een kwestie van biologie, blijkbaar.

Een onschuldige baby uit onze eigen roedel die bedreigd wordt: over ons lijk. Dat we door een kleine bijdrage het probleem mee konden oplossen: wat een geluk.

Wie daar niet door geraakt wordt, is geen mens.

Rutger Bregman noemt ons in zijn nieuwe boek De meeste mensen deugen de ‘homo puppy’: we spiegelen ons constant aan elkaar. Als je iemand zijn vinger tussen de deur ziet steken, dan krimp je zelf een beetje in elkaar. Als iemand gaapt, dan moeten we onvermijdelijk mee­gapen.

Als iemands kind in nood is, dan is ieders kind in nood.

Twee euro was ook een ideaal bedrag: in plaats van een ijsje te kopen konden we een kind redden.

Het ongemakkelijke gevoel dat we met zijn allen een perfide Zwitserse pillenfabriek, die met haar jaarwinst het begrotings­tekort in één klap zou doen oplossen als een bruistablet in een glas lauw water, sponsoren, speelde even een rol, maar hield ons niet tegen om te blijven sms’en.

De ironie is ook dat velen die twee euro gestort hebben, in het pensioenfonds van hun eigen bedrijf ongetwijfeld een pakket Novartis-aandelen zullen terugvinden, dat ervoor moet zorgen dat ze zelf een rustige oude dag beleven.

2,3 miljard aandelen in omloop, ‘average dividend payer with moderate growth potential’ lees ik. Twaalf miljard euro winst, denk ik. Wat een schande, denkt iedereen. Het maakte dat we met zijn allen niet voluit konden gaan in de vreugde dat het bedrag moeiteloos bereikt werd.

Achter die feelgood­trein verschool zich een andere: wat met de andere kinderen die die ziekte hebben? Wat met de wurggreep van de farma­sector op patiënt en overheid?

We juichten niet luidkeels maar een beetje binnensmonds voor Pia. En waren tegelijk boos op de politiek, op het kapitalisme, op de willekeur.

Het is een treffend voorbeeld van de bierkaai, waartegen de kleine mens niet opgewassen is.

Eén kind kunnen we nog redden, de wereld niet.

Verwarrend, allemaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234