Vrijdag 03/04/2020

OpinieIlhan Omar

‘Trump wil religieuze minderheden tegen elkaar opzetten om ons af te leiden van de heel echte en grote problemen van ons land’

Ilhan Omar Beeld EPA

Ilhan Omar is een Democratisch Congreslid voor Minnesota.

De hele geschiedenis door hebben demagogen de macht van de staat gebruikt om minderheden en politieke vijanden aan te vallen, vaak met geweld tot gevolg. Vandaag dreigt dat gevaar in ons eigen land, de Verenigde Staten.

Toen president Trump vorige week toekeek terwijl de menigte op een van zijn bijeenkomsten ‘Stuur haar terug!’ scandeerde – doelend op mij en mijn familie – dacht ik terug aan een verleden waarin zoveel haat kon bloeien en aan de gruwelen van de burgeroorlog in Somalië waar mijn familie en ik aan ontsnapten. En aan het Amerika dat wij verwachtten te vinden en het Amerika van de realiteit.

Die bijeenkomst van de president zal een beslissend moment in de Amerikaanse geschiedenis blijken. Ze herinnert ons aan wat in de aanstaande presidentsverkiezing op het spel staat: dit is geen louter politieke strijd maar een gevecht voor de ziel van onze natie. De grote idealen van die natie – gelijke bescherming door de wet, pluralisme, godsdienstvrijheid – worden aangevallen en wij moeten ze verdedigen.

Ik koester die waarden, nadat ik als kind de burgeroorlog in mijn geboorteland heb overleefd. In Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, zag ik schoolkinderen van mijn eigen leeftijd met geweren door de straten lopen. Ik zat vier jaar in een vluchtelingenkamp in Kenia, zonder officieel onderwijs en zelfs zonder stromend water. Maar mijn familie en ik hielden vol, gesterkt door onze diepe solidariteit met elkaar, het medeleven van anderen en de hoop op een beter leven in de Verenigde Staten.

Land van uitdagingen

Het Amerika dat wij ontdekten, was niet het land dat mijn grootvader had gehoopt te vinden. Het land van mogelijkheden dat hij zich in 1992 voorstelde, bleek een land van uitdagingen. Mensen identificeerden mij op manieren die nieuw waren voor mij: als immigrante, als zwart. Ik leerde dat die identiteiten stigma’s meedroegen en als zichtbaar islamitische vrouw kreeg ik met vooroordelen te maken.

Maar het mooie van dit land is niet dat onze democratie volmaakt is. Wel dat onze grondwet en democratische instelling ons de middelen geven om ze beter te maken. In de diverse gemeenschap van Minneapolis leerde ik de waarde van de democratie. Ik begon politieke vergaderingen bij te wonen met mijn grootvader, die de democratie koesterde zoals alleen iemand die haar afwezigheid gekend heeft dat kan. Ik begreep snel dat je aan het democratisch proces moet deelnemen als je wilt dat iedereen in je gemeenschap een stem heeft.

Vandaag worden onze democratische instellingen bedreigd. Trump probeert mensen te beletten hun stemrecht te gebruiken, ondermijnt de grondwet door dagvaardingen van het Congres naast zich neer te leggen en gebruikt openlijk racistische taal om gemeenschappen van kleur en religieuze minderheden overal in het land te intimideren en tegen elkaar op te zetten.

Het idee dat mensen uit sommige landen met een moslimmeerderheid de Verenigde Staten niet binnen mogen, is niet alleen slechte politiek maar ook een rechtstreekse aanslag op de liberale democratie. De spreekkoren van “De Joden zullen ons niet vervangen!” van blanke nationalisten in Charlottesville, die de president weigerde te veroordelen, zijn een aanval op onze godsdienstvrijheid. Trump wil religieuze minderheden tegen elkaar opzetten om ons af te leiden van de heel echte en grote problemen van ons land, van de klimaatverandering tot de duizelingwekkende ongelijkheid en het gebrek aan betaalbare gezondheidszorg.

De enige manier om terug te vechten, is door duidelijk te zijn over onze waarden. Het is niet genoeg dat we Trumps racisme veroordelen. We moeten opkomen tegen elk racistisch beleid, van het opsluiten van immigrantenkinderen aan de grens tot het immigratieverbod voor moslims of de aanvaarding van segregatie in de sociale huisvesting. Het is niet genoeg dat we de corruptie van deze regering veroordelen. We moeten een beleid steunen dat het leven van de mensen echt verbetert, door collectieve arbeidsovereenkomsten te bevorderen, het minimumloon op te trekken en voor een universele garantie op werk te ijveren.

De gevolgen van die strijd zullen niet alleen in ons land voelbaar zijn. In Hongarije, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en elders is rechts nationalisme in opmars. Amerika was ooit een voorbeeld van democratie voor heel de wereld. Als wij bezwijken aan de koorts van het rechtse nationalisme, zal dat tot ver buiten onze grenzen gevolgen hebben.

De democratie is in gevaar. Het is tijd om te reageren, met de sterke overtuiging die Amerika groot heeft gemaakt.

Copyright The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234