Zaterdag 29/01/2022

Standpunt

Trump scoort winning goal

Koen Vidal. Beeld Eva Beeusaert
Koen Vidal.Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator bij De Morgen.

Koen Vidal

Met de nominatie van een conservatieve rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof haalt Donald Trump een cruciale slag binnen.

Ten eerste maakt de kersvers genomineerde Brett Kavanaugh veel behoudsgezinde Amerikanen gelukkig omdat hij ervoor zal zorgen dat de conservatieven voor lange tijd in de meerderheid zullen zijn in het Hooggerechtshof. Kavanaugh vervangt Anthony M. Kennedy, een door Ronald Reagan benoemde maar ook eigenzinnige jurist die bij ethische kwesties als abortus en het homohuwelijk meestal de zijde koos van de progressievere rechters. Eigenzinnigheid is geen kwaliteit van Kavanaugh: deze voormalige topmedewerker van ex-president George W. Bush is een volbloed en hondstrouwe Republikein.

Inperking van abortus

Met Kavanaugh zal het stemgedrag dan ook naar rechts opschuiven. In een aantal van zijn vorige beslissingen liet hij uitschijnen dat het recht van een vrouw op abortus best ingeperkt wordt – een recht dat al sinds 1973 bestaat.

In die zin zou de benoeming van Kavanaugh voor Trump ook wel eens een electorale voltreffer kunnen zijn. Net als vrij wapenbezit is abortus een cruciaal en emotioneel geladen verkiezingsthema. Veel Republikeinen mogen dan al gruwelen bij Trumps seksistische bullebakstijl, als de president erin slaagt om het abortusrecht in te perken, zullen ze hem jarenlang dankbaar zijn. Zo dankbaar dat ze in 2020 opnieuw ‘met de wasknijper op de neus’ voor hem zullen stemmen.

Maar Kavanaugh is nog voor een andere reden the right man on the right place. Hij is tegenstander van de mogelijkheid om een zittende president strafrechtelijk te vervolgen. Kavanaugh redeneert dat zo’n mediageniek strafonderzoek te veel aandacht en energie van het Witte Huis opeist waardoor de president zijn functie niet naar behoren kan uitoefenen.

De kans dat het zogenaamde Mueller-onderzoek naar de Russische inmenging in de Trump-verkiezingen vroeg of laat door het Hooggerechtshof getoetst zal worden, is vrij groot. Door Kavanaugh te nomineren, vergroot Trump de kans dat het Mueller-onderzoek op de klippen loopt.

Horrorscenario

Als de Amerikaanse president er binnenkort in slaagt om Kavanaugh door de krappe Republikeinse meerderheid in de Senaat definitief te laten benoemen, boekt hij een van zijn allergrootste overwinningen. Of dat goed is voor het land en de wereld valt te betwijfelen, want het komt wel neer op een aantasting van het geroemde checks-and-balances-systeem waarbij de macht van een president ingeperkt wordt door het Hooggerechtshof.

Met andere woorden: Trump staat op het punt om naar the next level te springen waar hij zijn ideeën zonder al te veel weerstand kan doordrukken.

Voor Trump-tegenstanders zal het horrorscenario dan pas goed beginnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234